23.2 C
Rhodes
Σάββατο, 23 Νοεμβρίου, 2024

Καταρρίφθηκαν τα αβάσιμα επιχειρήματα και αναδείχθηκε η σπουδαιότητα της επένδυσης της μαρίνας

Περισσότερα άρθρα

spot_img

Ολα τα καίρια ερωτήματα γύρω από την επένδυση στη μαρίνα Ρόδου απαντήθηκαν στην ειδική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου την Δευτέρα στην οποία συμμετείχαν ο πρώην νομάρχης Δωδεκανήσου Γιάννης Παρασκευάς, ο πρώην δήμαρχος Στάθης Κουσουρνάς, η νέα πρόεδρος της διοικούσας επιτροπής του ΤΕΕ Δωδεκανήσου Μαίρη Παπανδρέου, ο αντιπρόεδρος του ΤΕΕ Ιάκωβος Γρύλλης, ο πρόεδρος της εταιρείας «Μαρίνες Ρόδου Α.Ε.» Θωμάς Τριανταφύλλου, ο γενικός διευθυντής της Μαρίνας, Χριστόφορος Χαρίσης και η νομική σύμβουλος των επενδυτών, κα Γλυκερία Σιούτη, καθηγήτρια δημοσίου δικαίου στην Νομική σχολή Αθηνών.
Απουσίαζε από τη συνεδρίαση η παράταξη της μείζονος μειοψηφίας με επικεφαλής τον κ. Αντώνη Καμπουράκη. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε όσο βρισκόταν σε εξέλιξη η συνεδρίαση, εξηγούσε τους λόγους της αποχής της.

Ο δήμαρχος Αλέξανδρος Κολιάδης δεν έκρυψε τη δυσφορία του για την απουσία σύσσωμης σχεδόν της παράταξης, λέγοντας ότι θα έπρεπε να παραβρίσκονται σε μία τόσο σημαντική συνεδρίαση και να καταθέσουν τις θέσεις και τις απόψεις τους. Σημειώνεται ότι μόνο ο κ. Στράτος Καρίκης (μέλος της παράταξης Καμπουράκη) ήταν παρών και συντόνισε τη συνεδρίαση καθώς ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, Κυριάκος Κασσάπης συμμετείχε διαδικτυακά. Η μαραθώνια συνεδρίαση κύλησε ομαλά με τοποθετήσεις οι οποίες είχαν εξαιρετικό ενδιαφέρον, αναδεικνύοντας διάφορες άγνωστες πτυχές σχετικά με την επένδυση στη μαρίνα η οποία διχάζει την τοπική κοινή γνώμη.

Ο κ. Κολιάδης είπε ότι έπρεπε μέχρι τις 8 Οκτωβρίου (την επομένη της συνεδρίασης) να υπογράψει και να στείλει στο Υπουργείο την τροποποίηση της σύμβασης παραχώρησης της χρήσης και εκμετάλλευσης της ζώνης (χερσαίας και θαλάσσιας) της μαρίνας Ρόδου και δεν θα το έκανε εάν δεν είχε τη σύμφωνη γνώμη του δημοτικού συμβουλίου. Τόνισε ότι δεν μπορεί το Υπουργείο αιφνιδιαστικά να ζητά την υπογραφή της σύμβασης και ότι η δημοτική αρχή δεν έχει κανένα λόγο να βιαστεί για να υπογράψει τη σύμβαση, ακόμη και αν αποτελεί η υπογραφή βασική προϋπόθεση προκειμένου οι επενδυτές να εκταμιεύσουν στο τέλος Οκτωβρίου την πρώτη δόση της χρηματοδότησης που έλαβαν από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.
«Δεν πρόκειται να υπογράψω αν δεν υπάρξει η σύμφωνη γνώμη του δημοτικού συμβουλίου. Βεβαίως πρέπει να δούμε και τα ανταποδοτικά έργα που θα εξυπηρετούν τους πολίτες και την περιοχή γύρω από την επένδυση. Είναι απογοητευτικό που δεν προβλέφθηκαν όλα αυτά με μεγαλύτερη σοβαρότητα», δήλωσε ο κ. Κολιάδης συμπληρώνοντας ότι η επένδυση στη μαρίνα είναι σημαντική και ότι ο δήμος Ρόδου δεν μπορεί να μπει σε περιπέτειες ακυρώνοντας την Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργών Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Τουρισμού (ΦΕΚ 1046/31-12-2023 – Τεύχος Δ΄) για την τροποποίηση της χωροθέτησης και τους περιβαλλοντικούς όρους. Λόγω της απουσίας της μείζονος μειοψηφίας ο κ. Κολιάδης είπε ότι θα συγκαλέσει σύσκεψη με τους επικεφαλής προκειμένου να αποφασίσει αν θα υπογράψει τελικά τη σύμβαση.
Ο κ. Γιάννης Παρασκευάς, ο οποίος είχε ζητήσει με επιστολές του την πραγματοποίηση της συνεδρίασης για τη μαρίνα ζήτησε τελικά να ακυρωθεί, καθώς όπως είπε στην ημερήσια διάταξη δεν έπρεπε να συμπεριλαμβάνεται άλλο άσχετο θέμα (ο ορισμός εκπροσώπου στις Συνελεύσεις της Αναπτυξιακής Εταιρείας «ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Α.Ε.».). Όπως δήλωσε ο κ. Παρασκευάς, δεν ενδιαφέρει τους πολίτες αν οι επενδυτές λάβουν χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης. Ξεκαθάρισε ότι δεν «αντιστρατεύεται» τους επενδυτές, αρκεί η όλη επένδυση να προάγει την κοινωνική ζωή και την ποιότητα ζωής των πολιτών.

«Είναι προς όφελος του ροδιακού λαού η ιδιωτικοποίηση 120 στρεμμάτων που παραχωρήθηκαν στη μαρίνα; Στην περιοχή εκείνη θα μπορούσε να δημιουργηθεί ένα δεύτερο κέντρο πόλης», δήλωσε ο κ. Παρασκευάς.
Απαντώντας στον κ. Παρασκευά, ο δήμαρχος δήλωσε ότι: «Σήμερα είμαι υπέρ της σύμβασης όσο ποτέ άλλοτε. Πνιγόμαστε σε μία κουταλιά νερό. Μας έφεραν να ψηφίσουμε μία σύμβαση η οποία ψηφίστηκε από την προηγούμενη δημοτική αρχή. Καλούμαστε να αποφασίσουμε αν τη θέλουμε και με ποιους όρους .Δεν θα επιτρέψουμε να χαθεί η επένδυση αλλά ούτε και να γίνει με τρόπο που δεν εξυπηρετεί την τοπική κοινωνία».
Λαμβάνοντας το λόγο ο κ. Στάθης Κουσουρνάς θέλησε αρχικά να απαντήσει σε όσα ειπώθηκαν κατά καιρούς για την απώλεια της μαρίνας Μανδρακίου το 2012 επί δημαρχίας του. Όπως είναι γνωστό η μαρίνα στο Μαντράκι περιήλθε τότε στη δικαιοδοσία του ΤΑΙΠΕΔ και όπως είπε ο κ. Κουσουρνάς το ίδιο συνέβη με πολλά άλλα ακίνητα ανά την Ελλάδα στο πλαίσιο των μνημονιακών υποχρεώσεων της χώρας.

Σε ό,τι αφορά στη νέα μαρίνα και στα σχόλια για την αύξηση των συντελεστών δόμησης (υπερδόμηση) την περίοδο της δημαρχίας του, ο κ. Κουρουρνάς απάντησε ότι αυτό δεν συνέβη ποτέ. Πραγματοποιήθηκε απλά μία τροποποίηση στη μισθωτική σύμβαση που είχε υπογραφεί το έτος 2003. Ο πρώην δήμαρχος δήλωσε ότι είναι ετεροβαρής υπέρ του ιδιώτη η επένδυση, η οποία εξελίσσεται σε επένδυση real estate. Επεσήμανε ότι είναι υπέρ της επένδυσης, θα πρέπει όμως να αναθεωρηθεί η ΚΥΑ και να αποφευχθεί η υπερδόμηση.

«Αυτή η σύμβαση εξυπηρετεί μόνο τον επενδυτή και όχι το δήμο. Μην υποκύψετε στους εκβιασμούς του υπουργείου», δήλωσε ο κ. Κουσουρνάς στον κ. Κολιάδη, ο οποίος τον ρώτησε εάν όντως προτείνει να ανατραπεί η ΚΥΑ και αν ο δήμος θα μπορούσε να αναλάβει το …όποιο κόστος. Στον κ. Κολιάδη ο κ. Κουσουρνάς απάντησε ότι έπρεπε έγκαιρα να είχε τροποποιηθεί η σύμβαση και ότι δεν συμφωνεί με τη δόμηση 119.000 τμ. Υποστήριξε δε ότι είναι εύκολο να γίνουν οι τροποποιήσεις και να εξασφαλίσει αντισταθμιστικά οφέλη ο δήμος.
Στη συνέχεια η πρόεδρος του ΤΕΕ, Μ. Παπανδρέου δήλωσε ότι η μαρίνα Ρόδου μπορεί να αποτελέσει έργο υποδομής αρκεί η επένδυση να γίνει με όρους αειφορίας και σεβασμού στην πόλη και στον πολίτη. Ακολούθως ο αντιπρόεδρος του ΤΕΕ παρουσίασε τις προτάσεις του φορέα για την υλοποίηση της επένδυσης.

 

Θωμάς Τριανταφύλλου: «Η επένδυση ταλαιπωρείται εδώ και χρόνια»
Σύμφωνος με τις προτάσεις του ΤΕΕ και γενικώς με τις προτάσεις αρκεί να μην επηρεάζεται η βιωσιμότητα της επένδυσης, δήλωσε ο πρόεδρος της μαρίνας, Θωμάς Τριανταφύλλου. Τόνισε ότι η μαρίνα αποτελεί πρότυπο επένδυσης. Επεσήμανε πως αν δεν υποβάλει μέχρι 31 Οκτωβρίου αίτημα εκταμίευσης της χρηματοδότησης από το ταμείο Ανάκαμψης (πράγμα που εξαρτάται από την υπογραφή της σύμβασης από το δήμαρχο που έχει την εξουσιοδότηση να το πράξει), θα χαθούν 10 εκατομμύρια ευρώ. Μάλιστα όπως ανέφερε ο κ. Τριανταφύλλου στις αρχές Σεπτεμβρίου η Μαρίνα προκατέβαλε στο δήμο Ρόδου το μίσθωμα, αρκετές μέρες πριν την προβλεπόμενη ημερομηνία.
«Η επένδυση ταλαιπωρείται εδώ και χρόνια. Η μαρίνα δεν θα αλλοιώσει το χαρακτήρα του νησιού. Ονειρεύτηκα μία μαρίνα τοπόσημο», είπε ο κ. Τριανταφύλλου, προβαίνοντας σε μία ολοκληρωμένη και κατατοπιστική παρουσίαση για την επένδυση στη μαρίνα. Παρουσίασε το χώρο όπως ήταν το 2009 και όπως είναι σήμερα, έχοντας συμβάλει καθοριστικά στην βελτίωση της εικόνας της περιοχής.
«Τίποτε απολύτως δεν μας χαρίστηκε. Πήραμε τη θετική γνωμάτευση από 30 διαφορετικές υπηρεσίες. Είναι ένα πολύ καλά μελετημένο και πρωτοπόρο έργο με σεβασμό στο περιβάλλον και στους κατοίκους, το οποίο θα αναβαθμίσει το τουριστικό προϊόν του νησιού», δήλωσε στη συνέχεια ο κ. Τριανταφύλλου, σημειώνοντας ότι μετά την ολοκλήρωση της επένδυσης η Ρόδος θα εισπράττει 200 έως 250 εκατομμύρια ευρώ επιπλέον.
Σχετικά με τα ανταποδοτικά έργα, ο κ. Τριανταφύλλου είπε ότι έχει υπάρξει πρόβλεψη για τη δημιουργία χώρων στάθμευσης, ενώ θα διατεθεί το ποσό των 200.000 ευρώ για τη συντήρηση σχολείων και εκκλησιών.
«Από καθαρά νομική άποψη πρόκειται για μία επένδυση χωρίς κανένα ψεγάδι Η μαρίνα αποτελεί κατά την άποψή μου υπόδειγμα βιώσιμης ανάπτυξης. Τηρεί τη νομοθεσία στο έπακρο. Σέβεται τις περιβαλλοντικές διαστάσεις του έργου και την ιστορία της Ρόδου. Οικονομικά θα αποφέρει πολλά οφέλη στο νησί και στο δήμο… Ικανοποιεί όλα τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα που συνιστούν τη βιώσιμη ανάπτυξη. Συνεπάγεται γενικότερα περιβαλλοντικά, κοινωνικά και οικονομικά οφέλη», δήλωσε η νομική σύμβουλος των επενδυτών κα Γλυκερία Σιούτα και συμπλήρωσε ότι καμία ουσιαστική αλλαγή/τροποποίηση δεν μπορεί να γίνει αυτή τη στιγμή στην ΚΥΑ. Αυτό όπως υποστήριξε θα ανέτρεπε όλο το σχεδιασμό. Θα σήμαινε την απώλεια της χρηματοδότησης από το Ταμείο Ανάκαμψης και θα …ματαίωνε την επένδυση.
Γενικώς, με την παρουσίασή του ο κ. Τριανταφύλλου κατάφερε να καταρρίψει κάθε επιχείρημα όλων όσων έχουν εκφράσει δημοσίως τις αντιρρήσεις και επιφυλάξεις τους για την επένδυση στην νέα μαρίνα και δεν κατάφεραν να τεκμηριώσουν επαρκώς τις θέσεις τους στην ειδική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, προσπαθώντας να αποπροσανατολίσουν τη συζήτηση με αβάσιμα επιχειρήματα. Αναδείχθηκε η σπουδαιότητα της επένδυσης η οποία λαμβάνει υπόψη τη διάσταση της αειφορίας και τα οφέλη που θα αποκομίσει η Ρόδος.
Κλείνοντας τη συνεδρίαση, ο δήμαρχος Αλέξανδρος Κολιάδης ξεκαθάρισε για μία ακόμη φορά ότι τάσσεται υπέρ της επένδυσης. Δήλωσε ότι η συζήτηση για την επένδυση στη μαρίνα και οι διαπραγματεύσεις με τους επενδυτές ξεκίνησαν το 1993. Το 2023 η προηγούμενη δημοτική αρχή και ο ίδιος ως μέλος της ψήφισε την τροποποίηση των όρων δόμησης χωρίς να γνωρίζει τι ακριβώς ψηφίζει (πράγμα που επιβεβαίωσε ο κ. Σπύρος Σπυρόπουλος μέλος της δημοτικής αρχής του Α. Καμπουράκη, ο οποίος συμμετείχε στην προχθεσινή συνεδρίαση).
Είπε ότι η νέα δημοτική αρχή, έπειτα από εννέα μήνες θητείας, βάλλεται από διάφορες πλευρές, ενώ είναι η μόνη που έχει σηκώσει ανάστημα για να επικρατήσει η τάξη σε όλους τους τομείς, χωρίς καν να έχει την υποστήριξη από κανένα πολιτικό πρόσωπο.
Απευθυνόμενος στον κ. Τριανταφύλλου, ο κ. Κολιάδης δήλωσε ότι η προσπάθεια που έχει γίνει είναι μεγάλη και ότι η δημοτική αρχή θα στηρίξει την επένδυση αρκεί να υπάρχει ισορροπία ανάμεσα στο «συμφέρον» των επενδυτών, των πολιτών και του τόπου γενικότερα.
«Θα πάμε μπροστά. Πρέπει να πάμε μπροστά με υπευθυνότητα και αγάπη στον τόπο. Έχουμε μείνει πίσω σε πολλά επίπεδα», τόνισε ο κ. Κολιάδης. Διευκρίνισε ότι δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί η ονομαστική ψηφοφορία για την έγκριση της τροποποίησης της σύμβασης παραχώρησης της χρήσης και εκμετάλλευσης της ζώνης (χερσαίας και θαλάσσιας) του Τουριστικού Λιμένα (ΜΑΡΙΝΑ) Ρόδου λόγω αρκετών μελών της μειοψηφίας. Για το λόγο αυτό θα επεδίωκε τη συνάντηση με τους επικεφαλής των παρατάξεων έτσι ώστε να παρθούν οι τελικές αποφάσεις.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ