25.9 C
Rhodes
Τετάρτη, 9 Οκτωβρίου, 2024

Ο «τυφώνας-τέρας» Μίλτον απειλεί να «πνίξει» τη Φλόριντα: «Φύγετε, είναι θέμα ζωής και θανάτου»

Περισσότερα άρθρα

spot_img

Ο τυφώνας «Μίλτον» ετοιμάζεται να χτυπήσει με πρωτοφανή ισχύ τη δυτική ακτή της Φλόριντα, όπου ορισμένοι κάτοικοι παραμένουν στα σπίτια τους, παρά την εντολή εκκένωσης και την ρητή προειδοποίηση από τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν ότι τίθεται «ζήτημα ζωής ή θανάτου»

Η περιοχή του κόλπου της Τάμπα, όπου ζουν περισσότεροι από 3,3 εκατομμύρια άνθρωποι κινδυνεύει με εκτεταμένη καταστροφή, έχοντας αποφύγει τα άμεσα χτυπήματα από μεγάλους τυφώνες εδώ και περισσότερο από έναν αιώνα. Το Εθνικό Κέντρο Τυφώνων των ΗΠΑ (NHC) δήλωσε ότι ο «Μίλτον» -κατηγορίας 5- θα «ισχυροποιηθεί» καθώς πλησιάζει τη Φλόριντα αφού ισοπέδωσε μέρη του Μεξικού.

‘Good God’: Hurricane hunters face turbulence flying through Hurricane Milton

Η περιοχή του κόλπου της Τάμπα, όπου ζουν περισσότεροι από 3,3 εκατομμύρια άνθρωποι κινδυνεύει με εκτεταμένη καταστροφή, έχοντας αποφύγει τα άμεσα χτυπήματα από μεγάλους τυφώνες εδώ και περισσότερο από έναν αιώνα. Το Εθνικό Κέντρο Τυφώνων των ΗΠΑ (NHC) δήλωσε ότι ο «Μίλτον» -κατηγορίας 5- θα «διευρυνθεί σε μέγεθος» καθώς πλησιάζει τη Φλόριντα αφού πέρασε από το Μεξικό.

bc.jpg

Ο Μίλτον έχει τη δυνατότητα να γίνει «ένας από τους πιο καταστροφικούς τυφώνες που έχουν καταγραφεί στη δυτική κεντρική Φλόριντα», ανέφερε το NHC, με τους μετεωρολόγους να προβλέπουν κύματα ύψους 5 μέτρων και ριπές ανέμου ταχύτητας 280 χλμ/ώρα «Αυτή είναι μια πολύ σοβαρή απειλή και οι κάτοικοι στη Φλόριντα καλούνται να ακούσουν τους τοπικούς αξιωματούχους», είπε το κέντρο. Οι κάτοικοι θα πρέπει να ετοιμάσουν «τις οικογένειες και τα σπίτια τους» – και να απομακρυνθούν εάν τους ζητηθεί να το κάνουν.

Μπάιντεν: «Φύγετε, είναι ζήτημα ζωής και θανάτου»

Ο Τζο Μπάιντεν, ο οποίος ακύρωσε τα προγραμματισμένα ταξίδια του στην Αγκόλα και τη Γερμανία, είπε ότι ο «Μίλτον» θα μπορούσε να είναι μια από τις χειρότερες καταιγίδες στις ΗΠΑ εδώ και 100 χρόνια και συμβούλεψε τους κατοίκους να φύγουν αμέσως καθώς πρόκειται για ζήτημα «ζωής και θανάτου». Σχεδόν όλη η δυτική ακτή της Φλόριντα τέθηκε υπό προειδοποίηση τυφώνα, με περισσότερους από ένα εκατομμύριο ανθρώπους να καλούνται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, αποφεύγοντας πιθανές καταστροφικές ζημιές και διακοπές ρεύματος που θα μπορούσαν να διαρκέσουν μέρες.

When will Hurricane Milton hit Florida? | BBC News

Ο κυβερνήτης της Φλόριντα Ρον ντε Σάντις, προειδοποίησε τους κατοίκους που σκοπεύουν να φύγουν ότι είχε σχεδόν τελειώσει ο χρόνος. «Αν πρόκειται να φύγετε, φύγετε τώρα», είπε σε συνέντευξη Τύπου το απόγευμα της Τρίτης (8/10). Σε μια ενημέρωση νωρίτερα την ίδια μέρα, είπε: «Ας προετοιμαστούμε για το χειρότερο και ας προσευχηθούμε να εξασθενήσει, ελπίζοντας για όσο το δυνατόν μικρότερη ζημιά, αλλά πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για μια μεγάλη, μεγάλη επίδραση στη δυτική ακτή της Φλόριντα».

 

Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Διαχείρισης Έκτακτης Ανάγκης έχει ετοιμάσει 20 εκατομμύρια γεύματα και 40 εκατομμύρια λίτρα νερό για να διανεμηθούν μετά το χτύπημα του τυφώνα.

Ουρές χιλιομέτρων και απαγόρευση κυκλοφορίας

Εικόνες με ουρές χιλιομέτρων έκαναν τον γύρο του κόσμου, καθώς οι κύριοι αυτοκινητόδρομοι της πολιτείαςπλημμύρισαν από αυτοκίνητα που προσπαθούσαν να διαφύγουν από τη γραμμή κινδύνου. Κυκλοφοριακή συμφόριση και σκηνές χάους εκτυλίχθηκαν τόσο προς τα βόρεια όσο και προς τα νότια καθώς οι ντόπιοι αναζητούν καταφύγιο εκτός πολιτείας και στο Μαϊάμι.

Καθώς ο τυφώνας Μίλτον πλησιάζει προς τη Φλόριντα, πόλεις και κομητείες εφαρμόζουν απαγόρευση κυκλοφορίας για τους ανθρώπους που παραμένουν στα σπίτια τους. Οι πολίτες δεν μπορούν πλέον να διαφύγουν από την περιοχή με αεροπλάνο, καθώς τα αεροδρόμια στην Τάμπα, το Σεντ Πίτερσμπεργκ και το Ορλάντο κλείνουν και καθηλώνουν πτήσεις.

Hurricane Milton Weather

Οι κάτοικοι που έχουν αποδεχτεί ότι δεν θα μπορέσουν να φύγουν αδειάζουν τα ράφια καταστημάτων, καθώς προμηθεύονται με εμφιαλωμένο νερό, χαρτί υγείας και άλλα οικιακά είδη πρώτης ανάγκης. Οι ιδιοκτήτες σπιτιών είναι ήδη σε επιφυλακή ενάντια στους κλέφτες και τις λεηλασίες της επόμενης ημέρας

«Mην εκμεταλλεύεστε πολιτικά τον τυφώνα»

Η δήμαρχος της Τάμπα Τζέιν Κάστορ απέκρουσε την Τρίτη τις «φήμες» που κυκλοφορούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σχετικά με τις προσπάθειες αντίδρασης στον τυφώνα Μίλτον και προειδοποίησε να μην πιστεύει κανείς τη διαδικτυακή παραπληροφόρηση.

«Παρακαλώ μην παίζετε πολιτικά με αυτό», είπε η Κάστορ σε συνέντευξη Τύπου. «Αυτή η καταιγίδα θα επηρεάσει τους πάντες και λαμβάνουμε τη βοήθεια που χρειαζόμαστε από όλους τους κυβερνητικούς αξιωματούχους». Η Κάστορ συνέχισε αναφέροντας τις φήμες για προσπάθειες αντίδρασης ενόψει του τυφώνα. Είπε ότι δεν είναι αλήθεια ότι η περιοχή δεν έχει αρκετούς πόρους, προσθέτοντας ότι οι αξιωματούχοι εργάζονται για να καθαρίσουν τα συντρίμμια και να εφαρμόσουν μέτρα ασφαλείας.

Απαντώντας σε μία ακόμη φήμη, είπε ότι η πόλη δεν κλείνει προληπτικά το νερό ή το ηλεκτρικό ρεύμα, αλλά είπε ότι η καταιγίδα μπορεί να γκρεμίσει καλώδια ηλεκτρικού ρεύματος και να επηρεάσει διάφορες υπηρεσίες. Ένας αξιωματούχος της Tampa Electric είπε ότι θα διακόψουν προληπτικά την τροφοδοσία μόνο σε σπάνιες περιπτώσεις όταν οι πλημμύρες είναι επικείμενες και το κύμα καταιγίδας είναι σε κρίσιμα επίπεδα.

 

 

 

newsbomb

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ