26.1 C
Rhodes
Τρίτη, 8 Οκτωβρίου, 2024

Ελλάδα: Δηλητηρίαση από συσκευασμένη σαλάτα μεγάλου σουπερμάρκετ

Περισσότερα άρθρα

spot_img

Στο νοσοκομείο Έλληνας καταναλωτής μετά την κατανάλωση συσκευασμένη σαλάτας – Ευρωπαϊκός συναγερμός.

Με αφορμή το δημοσίευμα του Cibum, σχετικά με τις εκατοντάδες τροφικές δηλητηριάσεις από Ιταλική συσκευασμένη μολυσμένη ρόκα, που διανέμεται σε 21 χώρες μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, το Cibum δέχθηκε σήμερα καταγγελία για τροφική δηλητηρίαση από σαλάτα ρόκα προέλευσης Ιταλίας, που αγοράστηκε από μεγάλο ελληνικό σουπερμάρκετ.

Καταναλώτρια μας ενημέρωσε πως την 1η Οκτωβρίου ο σύζυγός της κατανάλωσε τη ρόκα ( αναφέρει μάρκα, εταιρεία διανομής και επωνυμία σουπερμάρκετ) και αμέσως άρχισε να νιώθει δυσφορία, ναυτία στο στομάχι, ατονία και τάση για εμετό. Την επόμενη ημέρα έφαγε πάλι λίγη ρόκα, με αποτέλεσμα να εμφανίσει τα ίδια συμπτώματα και να αρχίσει να κάνει εμετό, Το ζευγάρι μετέβη σε ιδιωτική κλινική, όπου ο ασθενής παρέμεινε για αρκετές ώρες και του χορηγήθηκε αντιεμετικό και ορός. Η καταναλώτρια αναφέρει ότι η αιτία της ασθένειας δεν διαπιστώθηκε καθώς δεν έγιναν αναλύσεις κοπράνων.

Το Cibum ενημέρωσε το ΕΦΕΤ, -που είναι ο μόνος αρμόδιος να διενεργήσει έρευνα στην εταιρεία και στο σουπερμάρκετ- για το θέμα και μετέφερε τα στοιχεία του προϊόντος όπως και το σουπερμάρκετ στο οποίο πωλείται, σύμφωνα με την καταγγελία. Μέχρι να ανακοινωθεί η επίσημη ενημέρωση από τον ΕΦΕΤ οι επιχειρήσεις που εισάγουν ιταλική σαλάτα ρόκας ενθαρρύνονται να διασφαλίσουν ότι οι έλεγχοι παρακολούθησης των προμηθευτών τους με τη δέουσα επιμέλεια είναι ισχυροί.

Mail 1

Η μολυσμένη ρόκα διανέμεται σε 21 χώρες μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Σύστημα Ταχείας Ενημέρωσης για τα Τρόφιμα RASFF. Η σαλάτα με ρόκα είναι μολυσμένη με salmonella Umbilo, ένα σπάνιο ορότυπο της Salmonella enterica. H ρόκα έχει προκαλέσει μέχρι στιγμής 138 τροφικές δηλητηριάσεις (98 στη Γερμανία, 23 στη Δανία και 17 στην Αυστρία) αλλά ο αριθμός πιθανολογείται ότι είναι πολύ μεγαλύτερος καθώς μόνο κάποιοι από τους πάσχοντες με συμπτώματα της νόσου πηγαίνουν στον γιατρό και για κάποιους δεν γίνεται μικροβιολογική εξέταση κοπράνων, όπως έγινε και στην περίπτωση του Έλληνα καταναλωτή. Στην Αυστρία, το S. umbilo εντοπίστηκε σε δείγματα ιταλικής ρόκας. Αυτά τα δείγματα ελήφθησαν ως μέρος της έρευνας για την επιδημία. Τα απομονωμένα βακτήρια από τη Γερμανία, την Αυστρία και τη Δανία είναι γενετικά στενά συνδεδεμένα.

Το εργοστάσιο παραγωγής Ρόκας βρίσκεται στο Gorlago, στην επαρχία του Μπέργκαμο. Η μολυσμένη σαλάτα έχει διανεμηθεί σε Ελλάδα, Αυστρία, Ελβετία, Βουλγαρία, Κροατία, Τσεχία, Δανία, Εσθονία, Γερμανία, Ουγγαρία, Ιταλία Λετονία, Λιθουανία, Ολλανδία, Πολωνία. Κατάρ, Ρουμανία, Σλοβακία, Σλοβενία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Βρετανία.

Συμπτώματα σαλμονέλας

Τα συμπτώματα της λοίμωξης από σαλμονέλα μπορεί να περιλαμβάνουν διάρροια, κοιλιακές κράμπες και πυρετό εντός 12 έως 72 ωρών μετά την κατανάλωση μολυσμένου φαγητού. Οι υγιείς ενήλικες που έχουν προσβληθεί συνήθως παρουσιάζουν αδιαθεσία για τέσσερις έως επτά ημέρες. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ωστόσο, η διάρροια μπορεί να είναι τόσο σοβαρή ώστε οι ασθενείς να χρειάζονται νοσηλεία.

Οι ηλικιωμένοι, τα παιδιά, οι έγκυες γυναίκες και τα άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, όπως οι ασθενείς με καρκίνο, είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν σοβαρές ασθένειες και μερικές φορές απειλητικές για τη ζωή καταστάσεις. Μερικοί άνθρωποι μολύνονται χωρίς να αρρωσταίνουν ή να παρουσιάζουν συμπτώματα.

Πηγή: cibum.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ