21.6 C
Rhodes
Σάββατο, 5 Οκτωβρίου, 2024

Πυκνός μαστός: Τι ακριβώς σημαίνει + απαντήσεις σε βασικές απορίες

Περισσότερα άρθρα

spot_img

Ο Οκτώβριος είναι ο μήνας που είναι αφιερωμένος στην ευαισθητοποίηση για τον καρκίνο του μαστού, μια ασθένεια που αφορά εκατομμύρια γυναίκες παγκοσμίως. Κατά τη διάρκεια αυτού του μήνα, στηρίζουμε τη σημασία της έγκαιρης διάγνωσης, της πρόληψης και της ενημέρωσης γύρω από τους παράγοντες κινδύνου. Σύμφωνα με το National Cancer Institute, η πυκνότητα του μαστού μπορεί να επηρεάσει την ακρίβεια της μαστογραφίας και να σχετίζεται με τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού.

Η πυκνότητα των μαστών, αν και αποτελεί μια φυσιολογική κατάσταση, μπορεί να επηρεάσει την αξιοπιστία της μαστογραφίας και τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού. Με το 50% των γυναικών άνω των 40 να έχουν πυκνούς μαστούς, είναι σημαντικό να κατανοηθεί τι ακριβώς σημαίνει αυτό και πώς επηρεάζει τη διαδικασία πρόληψης και διάγνωσης του καρκίνου.

Τι είναι οι πυκνοί μαστοί;

Οι μαστοί αποτελούνται από τρεις βασικούς τύπους ιστών: αδενικό ιστό, ινώδη συνδετικό ιστό και λιπώδη ιστό. Όταν μιλάμε για πυκνούς μαστούς, αναφερόμαστε στην αναλογία αδενικού και ινώδους ιστού σε σχέση με τον λιπώδη. Πιο συγκεκριμένα, οι πυκνοί μαστοί περιέχουν περισσότερο αδενικό και ινώδη ιστό και λιγότερο λιπώδη, κάτι που μπορεί να επηρεάσει την ερμηνεία των μαστογραφιών.

Είναι συχνό φαινόμενο οι πυκνοί μαστοί;

Ναι, είναι αρκετά συχνό φαινόμενο. Περίπου το 50% των γυναικών ηλικίας 40 και άνω που υποβάλλονται σε μαστογραφία εμφανίζουν πυκνούς μαστούς. Αυτό είναι ένα φυσιολογικό εύρημα, αλλά έχει κάποιες επιπτώσεις στον τρόπο με τον οποίο διαβάζεται η μαστογραφία.

Τι επηρεάζει την πυκνότητα του μαστού;

Η πυκνότητα των μαστών επηρεάζεται κυρίως από κληρονομικούς παράγοντες. Ωστόσο, και άλλοι παράγοντες μπορούν να συμβάλουν. Για παράδειγμα, οι γυναίκες που χρησιμοποιούν ορμονοθεραπεία για την εμμηνόπαυση ή έχουν χαμηλό δείκτη μάζας σώματος (BMI) τείνουν να έχουν υψηλότερη πυκνότητα. Αντίθετα, η ηλικία και η τεκνοποίηση συνδέονται με χαμηλότερη πυκνότητα μαστών.

Πώς μπορώ να μάθω αν έχω πυκνούς μαστούς;

Δεν μπορείς να αισθανθείς την πυκνότητα του μαστού σου ούτε μέσω αυτοεξέτασης ούτε μέσω της κλινικής εξέτασης από γιατρό. Η πυκνότητα ανιχνεύεται μόνο μέσω μαστογραφίας από ακτινολόγο. Ο όρος “μαστογραφικά πυκνοί μαστοί” χρησιμοποιείται συχνά σε αυτές τις περιπτώσεις.

Πώς κατηγοριοποιείται η πυκνότητα του μαστού σε μια μαστογραφία;

Οι γιατροί χρησιμοποιούν ένα σύστημα που ονομάζεται Breast Imaging Reporting and Data System (BI-RADS) για να κατατάξουν την πυκνότητα του μαστού σε τέσσερις κατηγορίες:

► Σχεδόν εξ ολοκλήρου λιπώδης ιστός: Ελάχιστος πυκνός ιστός (10% των γυναικών).

► Διασκορπισμένος αδενικός και ινώδης ιστός: Κάποιες περιοχές πυκνού ιστού, κυρίως λιπώδης (40% των γυναικών).

► Ετερογενώς πυκνός ιστός: Πολλές περιοχές πυκνού ιστού (40% των γυναικών).

► Ακραία πυκνός ιστός: Σχεδόν εξ ολοκλήρου πυκνός ιστός (10% των γυναικών).

Επηρεάζουν οι πυκνοί μαστοί τη μαστογραφία;

Ναι, οι πυκνοί μαστοί δυσκολεύουν την ερμηνεία της μαστογραφίας. Ο λόγος είναι ότι τόσο ο πυκνός ιστός όσο και ορισμένες ανωμαλίες, όπως οι όγκοι ή οι ασβεστοποιήσεις, εμφανίζονται ως λευκές περιοχές στη μαστογραφία. Σε αντίθεση, ο λιπώδης ιστός εμφανίζεται ως σκούρος. Αυτό καθιστά δυσκολότερο για τον ακτινολόγο να ανιχνεύσει πιθανές ανωμαλίες, αυξάνοντας την πιθανότητα να χρειαστείς επιπλέον εξετάσεις.

Είναι οι πυκνοί μαστοί παράγοντας κινδύνου για καρκίνο του μαστού;

Οι πυκνοί μαστοί από μόνοι τους δεν αποτελούν κάποια πάθηση ή ασθένεια. Ωστόσο, συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού. Αυτός ο κίνδυνος είναι ξεχωριστός από την ιδιότητα της μαστογραφίας να ανιχνεύσει ανωμαλίες. Σύμφωνα με έρευνες, οι γυναίκες με πυκνούς μαστούς έχουν υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου από εκείνες με λιπώδεις μαστούς. Αυτός είναι ο λόγος που οι νέοι κανονισμοί απαιτούν από τους παρόχους μαστογραφιών να ενημερώνουν τις γυναίκες εάν έχουν πυκνούς μαστούς.

Πρέπει οι γυναίκες με πυκνούς μαστούς να κάνουν επιπλέον εξετάσεις για καρκίνο του μαστού;

Αυτή η απόφαση δεν είναι ξεκάθαρη, καθώς δεν υπάρχουν ακόμα επαρκή στοιχεία που να υποστηρίζουν ή να απορρίπτουν τη χρήση επιπλέον απεικονιστικών εξετάσεων, όπως το υπερηχογράφημα ή η μαγνητική τομογραφία (MRI). Η Αμερικανική Υπηρεσία Πρόληψης (USPSTF) προτείνει να συζητήσεις με τον γιατρό σου τις διαθέσιμες επιλογές, καθώς κάθε περίπτωση είναι διαφορετική.

Είναι πιο πιθανό να πεθάνουν από καρκίνο οι γυναίκες με πυκνούς μαστούς;

Όχι, οι έρευνες δείχνουν ότι οι γυναίκες με πυκνούς μαστούς δεν έχουν αυξημένη πιθανότητα θανάτου από καρκίνο του μαστού σε σύγκριση με εκείνες με λιπώδεις μαστούς, αφού ληφθούν υπόψη άλλοι παράγοντες όπως η γενική κατάσταση της υγείας και τα χαρακτηριστικά του όγκου.

 

 

shape

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ