22.1 C
Rhodes
Τετάρτη, 2 Οκτωβρίου, 2024

Προς μείωση η τιμή του ελαιόλαδου: Κυβέρνηση και καταναλωτές θα ανασάνουν από την υψηλή παραγωγή την επόμενη σεζόν

Περισσότερα άρθρα

spot_img

Η υψηλή παραγωγή λαδιού τη νέα σεζόν, που ξεκινά από τον επόµενο µήνα, αναµένεται να γλυτώσει την κυβέρνηση και το υπουργείο Ανάπτυξης από άλλον έναν βραχνά: την υψηλή τιµή στο λάδι.
Μπορεί αυτή, σύµφωνα µε τα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ., να µη φάνηκε ακόµη στο πορτοφόλι του καταναλωτή, αλλά έχει φανεί στις τιµές χονδρικής.

Από τα υψηλά των 8 και 9 ευρώ που είχε η χονδρική τιµή ανά λίτρο στις αρχές του έτους, τον περασµένο Ιούλιο η τιµή αυτή στη χώρα µας έφτασε τα 7 ευρώ.Ανάλογη αποκλιµάκωση βλέπουµε και σε Ισπανία και Πορτογαλία. Εξαίρεση αποτελεί η Ιταλία.”Ανάσα” για κυβέρνηση και καταναλωτές

Οι παραγωγοί βλέπουν, πάντως, περαιτέρω µείωση της τιµής. Όπως παραδέχεται ο επικεφαλής του αγροτικού συνεταιρισµού Στέρνας Μεσσηνίας, Σταύρος Αδαµόπουλος, στην Πορτογαλία υπάρχει ένα µεγάλο προθεσµιακό συµβόλαιο 5.000 τόνων ελαιολάδου για το τέλος του έτους, µε χονδρική τιµή στα 650 ευρώ το εκατόλιτρο (6,5 ευρώ/λίτρο).

Τέτοιου είδους αποφάσεις µε µαθηµατική ακρίβεια τραβούν προς τα κάτω τη χονδρική τιµή του έξτρα παρθένου ελαιολάδου σε όλο τον πλανήτη.

Προς την κατεύθυνση αυτή συνηγορεί κυρίως η αυξηµένη παραγωγή που αναµένεται για τη νέα σεζόν.

Αυτή ξεκινά τις επόµενες ηµέρες και θα διαρκέσει µέχρι τον Σεπτέµβριο του 2025. Σε αυτήν τη σεζόν η παραγωγή αναµένεται αυξηµένη κατά περίπου 30%- 40% σε σχέση µε πέρυσι. Στη χώρα µας, η παραγωγή εκτιµάται ότι θα πλησιάσει τους 250.000 τόνους, από 155.000 τόνους που εκτιµάται τη σεζόν 2023-2024.

Σε αυτό συνηγορεί το ότι η φετινή χρονιά είναι η «καλή» για την ελαιοπαραγωγή, ενώ και οι τελευταίες βροχές «ξαναζωντάνεψαν» τις ελιές µετά τον παρατεταµένο καύσωνα.

Στην Ισπανία, που είναι και η µεγαλύτερη ελαιοπαραγωγός χώρα του πλανήτη, η πα ραγωγή θα ξεπεράσει τους 1 εκατοµµύριο τόνους -κάποιοι αναφέρουν ακόµη και 1,5 εκατοµµύριο-, από 855.000 τόνους φέτος.

Συνολικά, η παγκόσµια παραγωγή ελαιολάδου εκτιµάται ότι θα ξεπεράσει τους 3 εκατοµµύρια τόνους, από 2 εκατοµµύρια πέρυσι.

Οι καταναλωτές, ωστόσο, θα αρχίσουν να νιώθουν τις µειώσεις µετά τα Χριστούγεννα, αφού µπουν στην αγορά οι νέες ποσότητες λαδιού.

Τώρα, η τιµή του λαδιού είναι 2,3 φορές υψηλότερη από ό,τι το 2020, σύµφωνα µε την ΕΛ.ΣΤΑΤ. Οι παραγωγοί, πάντως, «κρούουν τον κώδωνα» για την παραγωγή ελαιολάδου στη χώρα µας.

Όπως αναφέρει ο Σταύρος Αδαµόπουλος, για να έχει κέρδος ο παραγωγός, η (χονδρική) τιµή του ελαιολάδου πρέπει να ξεπερνά τα 5 ευρώ.

Ο ίδιος σηµειώνει ότι στα πολλά χρόνια που η τιµή του «πράσινου χρυσού» ήταν χαµηλή η ελαιοπαραγωγή µειώθηκε και οι παραγωγοί ελιάς και ελαιολάδου µειώθηκαν δραστικά.

Αντίθετα, έκανε την εµφάνισή της µια σειρά ετεροπαραγωγών ελαιολάδου, δηλαδή ανθρώπων που έχουν µια άλλη δραστηριότητα και παράλληλα απέκτησαν και δραστηριότητες ελαιοπαραγωγής. Το αποτέλεσµα είναι η ελαιοπαραγωγή στη χώρα να φθίνει συνεχώς.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Παραπολιτικά» στις 28/09/2024

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ