25.4 C
Rhodes
Παρασκευή, 27 Σεπτεμβρίου, 2024

Συντάξεις: Πού «κλειδώνει» το ποσοστό αυξήσεων – Παραδείγματα με καθαρές και μεικτές αποδοχές

Περισσότερα άρθρα

spot_img

Μέσα στο επόμενο διάστημα θα καθοριστεί το ποσοστό αύξησης των συντάξεων, το οποίο αναμένεται να είναι 2,5%. Σημειώνεται ότι η αύξηση αφορά τις μεικτές αποδοχές, και έτσι το τελικό ποσοστό που θα εφαρμοστεί στις καθαρές αποδοχές θα είναι χαμηλότερο.

Επίσης, το τελικό ποσό που θα λάβουν οι συνταξιούχοι μετά την αύξηση των συντάξεων τον Ιανουάριο (που θα εμφανιστεί στις πληρωμές του Δεκεμβρίου) θα εξαρτηθεί από τις αλλαγές στην εισφορά αλληλεγγύης και τις αυξημένες φορολογικές παρακρατήσεις.

Η αύξηση των φόρων μειώνει το όφελος από τις αυξήσεις, καθώς τα φορολογικά κλιμάκια παραμένουν σταθερά, με αποτέλεσμα η παρακράτηση φόρου να αυξάνεται δυσανάλογα σε σχέση με την αύξηση του μεικτού εισοδήματος. Έτσι, τα καθαρά έσοδα που θα καταλήξουν στην τσέπη των συνταξιούχων θα είναι περιορισμένα και δεν θα μπορούν να καλύψουν πλήρως τις απώλειες από την αύξηση των τιμών.

Συνταξιούχος με μεικτή σύνταξη 1.100 ευρώ θα δει αύξηση 27,5 ευρώ στα μεικτά και 18,5 ευρώ στα καθαρά λόγω της αυξημένης φορολογίας, με τα καθαρά να φτάνουν στα 998,1 ευρώ.

Συνταξιούχος με μεικτή σύνταξη 1.395 ευρώ θα έχει καθαρή αύξηση μόλις 3-4 ευρώ λόγω της εισφοράς αλληλεγγύης.

Συνταξιούχος με μεικτή σύνταξη 1.695 ευρώ θα λάβει τελικά καθαρή αύξηση περίπου 41 ευρώ, μετά τη συγκράτηση της εισφοράς αλληλεγγύης.

Συνταξιούχος με σύνταξη 1200 ευρώ που έχει προσωπική διαφορά δεν θα λάβει αύξηση, αλλά θα μειωθεί η προσωπική διαφορά, με πιθανή αύξηση το επόμενο έτος. Ως αποζημίωση, θα λάβει έκτακτο επίδομα τα Χριστούγεννα.

 

 

newsbomb

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ