27.4 C
Rhodes
Παρασκευή, 27 Σεπτεμβρίου, 2024

Κλιμακώνει τους βομβαρδισμούς το Ισραήλ στον Λίβανο – Διεθνείς πιέσεις για κατάπαυση του πυρός

Περισσότερα άρθρα

spot_img

Οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί που συνεχίστηκαν την Πέμπτη στον Λίβανο, στοίχισαν τη ζωή σε 92 ανθρώπους και τραυμάτισαν άλλους 153, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου.

Οι «επιδρομές του ισραηλινού εχθρού» προκάλεσαν τον θάνατο 40 ανθρώπων στον νότιο Λίβανο, άλλων 25 στην περιοχή Μπααλμπέκ-Χερμέλ, 23 στην Μπεκάα και 4 στην περιοχή του Όρους του Λιβάνου, διευκρίνισε το υπουργείο Υγείας.

Από την πλευρά τους, οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις (IDF) ανακοίνωσαν πως Ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη έπληξαν περίπου 220 στόχους που συνδέονται με τη Χεζμπολάχ κατά τις επιδρομές του τελευταίου 24ώρου στον Λίβανο.

Σύμφωνα με την ενημέρωση, μεταξύ των στόχων που επλήγησαν ήταν υποδομές, εκτοξευτές ρουκετών που είχαν χρησιμοποιηθεί σε πρόσφατες επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ, αποθήκες όπλων και μαχητές της Χεζμπολάχ.

Συνεχίζει τις επιθέσεις το Ισραήλ

Το Ισραήλ κατέστησε προτεραιότητά του την αποκατάσταση της ασφάλειας στα βόρεια σύνορά του και την επιστροφή εκεί περίπου 70.000 κατοίκων που εκτοπίστηκαν λόγω των σχεδόν καθημερινών ανταλλαγών πυρών ανάμεσα στη Χεζμπολάχ και τις ισραηλινές δυνάμεις, τις οποίες ξεκίνησε το σιιτικό κίνημα του Λιβάνου πριν από έναν χρόνο σε ένδειξη αλληλεγγύης προς το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς στη Γάζα.

Την πρόταση για κατάπαυση του πυρός στον Λίβανο απέρριψε ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Ίσραελ Κατς: «Δεν θα υπάρξει κατάπαυση του πυρός στον βορρά. Θα συνεχίσουμε να πολεμάμε κατά της τρομοκρατικής οργάνωσης Χεζμπολάχ με όλες μας τις δυνάμεις μέχρι τη νίκη και την ασφαλή επιστροφή των κατοίκων του βορρά στα σπίτια τους».

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ο οποίος μεταβαίνει στη Νέα Υόρκη για να απευθύνει ομιλία στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, δήλωσε ότι δεν έχει ακόμη δώσει την απάντησή του για την πρόταση για κατάπαυση του πυρός και ότι έδωσε εντολή στον στρατό να συνεχίσει να πολεμά. Οι σκληροπυρηνικοί στην κυβέρνησή του σημείωσαν ότι το Ισραήλ θα πρέπει να απορρίψει την πρόταση για εκεχειρία και να συνεχίσει να σφυροκοπά την Χεζμπολάχ.

Αυξάνονται οι φωνές για εκεχειρία

Ο πρωθυπουργός του Λιβάνου Νατζίμπ Μικάτι εξέφρασε την ελπίδα μια κατάπαυση του πυρός να μπορέσει να επιτευχθεί γρήγορα για να τερματιστεί η σύγκρουση ανάμεσα στο Ισραήλ και στο υποστηριζόμενο από το Ιράν λιβανικό σιιτικό κίνημα Χεζμπολάχ, η οποία έχει συγκλονίσει τη χώρα του και έχει εγείρει φόβους για χερσαία εισβολή.

Στο μεταξύ ΗΠΑ, η Γαλλία και άλλες χώρες απηύθυναν έκκληση για άμεση 21ημερη κατάπαυση του πυρός κατά μήκος των συνόρων Ισραήλ-Λιβάνου εκφράζοντας επίσης την υποστήριξή τους για εκεχειρία στη Γάζα.

Πιέζει ο Μακρόν

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της Γαλλίας, ο Εμανουέλ Μακρόν, έκρινε την Πέμπτη ότι θα ήταν «λάθος» του ισραηλινού πρωθυπουργού, του Μπέντζαμιν Νετανιάχου, να «απορρίψει» την πρόταση κατάπαυσης του πυρός στα σύνορα του Ισραήλ με τον Λίβανο, καθώς με αυτή την απόφαση θα θεωρηθεί «υπεύθυνος» για ενδεχόμενη περιφερειακή κλιμάκωση.

«Η πρόταση που έγινε είναι καλά εδραιωμένη πρόταση. Δεν έγινε στον αέρα», επισήμανε ο Μακρόν κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Καναδό πρωθυπουργό Τζάστιν Τριντό στο Μόντρεαλ.

Η πρόταση «προετοιμάστηκε» και αποτέλεσε «αντικείμενο διαπραγμάτευσης» με «τον πρωθυπουργό Νετανιάχου και τις ομάδες του», τόσο «από τους Αμερικανούς» όσο και «από εμάς τους ίδιους», εξήγησε ο Γάλλος πρόεδρος.

«Θεωρώ πως θα ήταν λάθος από πλευράς του (σ.σ. ισραηλινού) πρωθυπουργού να την αρνηθεί, διότι θα αναλάμβανε την ευθύνη για περιφερειακή κλιμάκωση, προφανώς τα νέα θύματα στις τάξεις των αμάχων στον Λίβανο, καθώς και ενδεχόμενη παραπέρα κλιμάκωση, που δεν θα μπορούσε να περιορίσει κανείς», προειδοποίησε.

Υπέρ της πρότασης και το Τριντό

«Είναι απόλυτη ανάγκη να συμφωνηθεί κατάπαυση του πυρός αμέσως», πλειοδότησε ο Καναδός πρωθυπουργός Τριντό, κάνοντας λόγο για «φρικτές εικόνες».

Οι ΗΠΑ, η ΕΕ και σύμμαχοί τους, συμπεριλαμβανομένων αραβικών κρατών, απηύθυναν κοινή έκκληση να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός στα σύνορα του Ισραήλ και του Λιβάνου για 21 ημέρες, την ώρα που ισραηλινοί καταιγιστικοί αεροπορικοί βομβαρδισμοί έχουν σκοτώσει εκατοντάδες ανθρώπους κι έχουν αναγκάσει δεκάδες χιλιάδες άλλους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους στη λιβανική επικράτεια αυτή την εβδομάδα.

Η έκκληση για κατάπαυση του πυρός διάρκειας τριών εβδομάδων διατυπώθηκε μερικές ώρες αφού ο επικεφαλής του ισραηλινού στρατού, ο υποστράτηγος Χερτσί Χαλεβί, ζήτησε από τους άνδρες του να προετοιμαστούν για ενδεχόμενες χερσαίες επιχειρήσεις εναντίον της Χεζμπολάχ.

Ο Γάλλος πρόεδρος είπε ακόμη πως θέλει να πιστεύει ότι οι πρώτες αντιδράσεις του Ισραήλ στην πρόταση δεν είναι «οριστικές» κι αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο νέας έκτακτης σύγκλησης του Συμβουλίου Ασφαλείας για το ζήτημα, προκειμένου να «αυξηθεί η πίεση».

 

newsbomb

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ