25.6 C
Rhodes
Τρίτη, 24 Σεπτεμβρίου, 2024

Τι μπορεί να βγάλει η απογευματινή συνάντηση των 35 λεπτών Μητσοτάκη-Ερντογάν

Περισσότερα άρθρα

spot_img

Όσο χρήσιμη είναι αυτή η συνάντηση, οι προσδοκίες είναι χαμηλές και δεν αναμένεται να υπάρξει κάποια ουσιαστική ανακοίνωση εκτός από τη συμφωνία για το πότε ακριβώς θα γίνει το επόμενο ανώτατο συβούλιο συνεργασίας που έχει αρχικά συμφωνηθεί για τον Δεκέμβριο στην Αγκυρα.

Eκτός από τις διαβεβαιώσεις για την διατήρηση των ήρεμων νερών, οι δύο πλευρές, μέσα στο σφιχτό χρονικό πλαίσιο, αναμένεται να συζητήσουν τη συνεργασία τους και στο πεδίο του μεταναστευτικού, όπου στόχος είναι να συνεχιστεί η συνεργασία.

«Όσο οι διακινητές προσαρμόζουν τις μεθόδους τους, πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση και να αυξήσουμε τα επίπεδα συνεργασίας με την Τουρκία» δήλωναν κυβερνητικές πηγές. Με την ελληνική πλευρά να δηλώνει ικανοποιημένη για το επίπεδο συνεργασίας που έχει επιτύχει με την Τουρκία στο εν λόγω ζήτημα.

Ψηλά όσον αφορά τη συνάντηση η Αθήνα βάζει και το ζήτημα του Κυπριακού, που αυτή τη φορά αναμένεται – σύμφωνα με τις πληροφορίες – να το θέσει στο τραπέζι ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Πολύ περισσότερο που ο Ερντογάν, σύμφωνα με τις διαρροές στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης αναμένεται να ζητήσει για μία ακόμα φορά από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ την αναγνώριση του ψευδοκράτους.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν αποκλείεται να υπάρξει και συνάντηση του υπουργού εξωτερικών της Τουρκίας Χακάν Φιντάν με τον υπουργό εξωτερικών της Κύπρου η οποία θα είναι άτυπη ωστόσο έχει τη σημασία του καθώς οι συνομιλίες για το Κυπριακό σύντομα θα ξαναξεκινήσουν . Πριν από λίγο, ολοκληρώθηκε η συνάντηση του προέδρου της Κύπρου, Νίκου Χριστοδουλίδη, με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες.

«Είμαστε στη διάθεση του Γενικού Γραμματέα ανά πάσα στιγμή, οπουδήποτε να συναντηθώ τόσο με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη όσο και με την τουρκική αντιπροσωπεία. Ο Γενικός Γραμματέας έχει αναλάβει εδώ και καιρό μια προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση, μια προσπάθεια που ελπίζω να καρποφορήσει. Επαναλαμβάνω από δικής μας πλευράς είμαστε έτοιμοι ανά πάσα στιγμή και οπουδήποτε. Ας αφήσουμε τον ΓΓ να κάνει τη δουλειά του. Όπως μας ενημέρωσε θα υπάρξει συνάντηση και με τον κ. Ερντογάν σήμερα, μέσα στο πλαίσιο των συναντήσεων που έχει και ας ελπίσουμε ότι θα υπάρξουν κάποια θετικά αποτελέσματα σε σχέση με την πραγματοποίηση αυτής της συνάντησης» δήλωσε ο πρόεδρος της Κύπρου.

Είναι σημαντικό ότι επίσης ότι μετά τη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν θα ακολουθήσει η τριμερής συνάντησης κορυφής Ελλάδας – Κύπρου – Γαλλίας, στην οποία Μητσοτάκης – Χριστοδουλίδης και Μακρόν θα συζητήσουν ενδελεχώς για το καλώδιο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κύπρου – Ελλάδας. Με το Παρίσι να έχει δείξει ενδιαφέρον και η γαλλική συμμετοχή να χαρακτηρίζεται ιδιαίτερης σημασίας λόγω και της παρουσίας της στην Ανατολική Μεσόγειο.

Το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για σήμερα, Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο της συμμετοχής του στην Εβδομάδα Υψηλού Επιπέδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, θα συναντηθεί με:

τον Πρίγκιπα Διάδοχο και Πρωθυπουργό του Μπαχρέιν Salman bin Hamad Al Khalifa, στις 11.00 (ώρα Νέας Υόρκης), και τον Πρόεδρο της Τουρκίας Recep Tayyip Erdoğan, στις 11.40.

Στις 13.10 ο Πρωθυπουργός θα παραχωρήσει ζωντανή συνέντευξη στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN και στη δημοσιογράφο Christiane Amanpour.

Στις 14.00 ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα απευθύνει χαιρετισμό σε ομογενειακή εκδήλωση στην Αστόρια.

Στις 18.00 ο Πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Γαλλίας Emmanuel Macron και τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη.

 

 

newsbomb

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ