25.6 C
Rhodes
Τρίτη, 24 Σεπτεμβρίου, 2024

Χιλιάδες εγκαταλείπουν τα σπίτια τους στον νότιο Λίβανο – Εκατοντάδες νεκροί από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς

Περισσότερα άρθρα

spot_img

Χιλιάδες οικογένειες στο νότιο Λίβανο εγκατέλειψαν τις εστίες τους και κατευθύνθηκαν προς το βορρά με αυτοκίνητα, φορτηγά και μοτοσικλέτες, καθώς ο ισραηλινός στρατός έπληξε στόχους που, όπως είπε, συνδέονταν με τη λιβανέζικη σιιτική ένοπλη οργάνωση Χεζμπολάχ.

Ορισμένοι κάτοικοι ανέφεραν ότι έλαβαν προειδοποιήσεις με τη μορφή γραπτών μηνυμάτων και ηχογραφήσεων φωνής από τον ισραηλινό στρατό να εγκαταλείψουν περιοχές κοντά στις θέσεις της υποστηριζόμενης από το Ιράν ομάδας.

Η Zahra Sawli, φοιτήτρια στη νότια πόλη Nabatieh, δήλωσε στην εκπομπή Newshour του BBC ότι ο βομβαρδισμός ήταν έντονος.

“Ξύπνησα στις 6 το πρωί από τον ήχο των βομβαρδισμών. Μέχρι το μεσημέρι άρχισε να γίνεται πολύ έντονος και είδα πολλά χτυπήματα στην περιοχή μου”.

Σε αντίθεση με πολλούς, αυτή και όσοι ήταν μαζί της δεν βγήκαν από το σπίτι – δεν τολμούσαν, είπε.

“Πού θα έπρεπε να πάμε; Πολλοί άνθρωποι είναι ακόμα εγκλωβισμένοι στους δρόμους. Αρκετοί φίλοι μου είναι ακόμα κολλημένοι στην κίνηση, επειδή πολλοί άνθρωποι προσπαθούν να φύγουν”, είπε.

Μέχρι τα μέσα της ημέρας οι δρόμοι βόρεια προς τη Βηρυτό ήταν φραγμένοι από την κυκλοφορία, με οχήματα που κατευθύνονταν προς την πρωτεύουσα και στις δύο πλευρές ενός παράκτιου αυτοκινητόδρομου έξι λωρίδων.

Άλλες εικόνες έδειχναν ανθρώπους να περπατούν κατά μήκος της παραλίας στη νότια πόλη της Τύρου, ενώ καπνός υψωνόταν από τις αεροπορικές επιδρομές στην ύπαιθρο.

Το BBC μίλησε με μια πενταμελή οικογένεια που είχε φτάσει στη Βηρυτό με μια μόνο μοτοσικλέτα. Από ένα χωριό στα νότια, κατευθύνονταν προς την Τρίπολη στα βόρεια. Ήταν εξαντλημένοι. “Τι θέλετε να πούμε; Απλά έπρεπε να φύγουμε”, είπε ο πατέρας.

Περισσότερες από 30 πτήσεις προς και από τη Βηρυτό ακυρώθηκαν

Πάνω από 30 πτήσεις που ήταν προγραμματισμένες προς και από τη Βηρυτό ακυρώθηκαν σήμερα, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του διεθνούς αεροδρομίου Rafic Hariri.

Στην ιστοσελίδα φαίνεται ότι ακυρώθηκαν 15 εξερχόμενες πτήσεις και 29 εισερχόμενες από διάφορες αεροπορικές εταιρίες, όπως της Qatar Airways, της United Arab Emirates και της Turkish Airways.

Η Qatar Airways ανακοίνωσε την αναστολή των πτήσεών της με προορισμό τη Βηρυτό έως αύριο, Τετάρτη, ύστερα από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς κατά της Χεζμπολάχ του Λιβάνου.

“Λόγω της σημερινής κατάστασης στον Λίβανο, η Qatar Airways ανέστειλε τις πτήσεις της προς και από το διεθνές αεροδρόμιο Ραφίκ Χαρίρι της Βηρυτού έως τις 25 Σεπτεμβρίου”, σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρίας. “Η ασφάλεια των επιβατών μας παραμένει η απόλυτη προτεραιότητά μας”.

Η χθεσινή Δευτέρα ήταν η πιο φονική ημέρα από τότε που ο ισραηλινός στρατός και η Χεζμπολάχ άρχισαν να ανταλλάσσουν πυρά στα σύνορα, ενώ μαίνεται η σύγκρουση στη Γάζα. Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου, 492 άνθρωποι σκοτώθηκαν χθες κατά τα ισραηλινά πλήγματα.

Την περασμένη εβδομάδα, η Qatar Airways είχε ήδη απαγορεύσει τους βομβητές και τους ασυρμάτους στις πτήσεις της προς Βηρυτό, ύστερα από τις φονικές εκρήξεις σε φορητές συσκευές επικοινωνίας της Χεζμπολάχ σε διάφορες περιοχές του Λιβάνου, για τις οποίες θεωρήθηκε υπεύθυνο το Ισραήλ.

Η Lufthansa, η Air France και η Delta Air Lines επίσης ανέστειλαν τις πτήσεις τους προς τη Βηρυτό αυτές τις τελευταίες ημέρες, και πολλοί αερομεταφορείς μείωσαν τα δρομολόγιά τους προς το Ισραήλ και το Ιράν.

Δεκάδες στόχους της Χεμπζολάχ έπληξε ο ισραηλινός στρατός

Ο στρατός του Ισραήλ ανακοίνωσε σήμερα ότι στη διάρκεια της νύκτας έπληξε δεκάδες στόχους του σιιτικού κινήματος Χεζμπολάχ στον Λίβανο, μετά τους σφοδρούς βομβαρδισμούς της χθεσινής ημέρας εναντίον περίπου 1.600 στόχων που κόστισαν τη ζωή σε 492 ανθρώπους.

“Στη διάρκεια της νύκτας της Δευτέρας προς Τρίτη ο στρατός έπληξε δεκάδες στόχους της Χεζμπολάχ σε πολλές περιοχές στον νότιο Λίβανο”, επεσήμαναν οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις σε ανακοίνωσή τους.

Από την πλευρά της η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε νωρίς σήμερα το πρωί ότι εξαπέλυσε πολλές επιθέσεις με ρουκέτες Fadi εναντίον ισραηλινών στρατιωτικών στόχων, μεταξύ των οποίων και ένα εργοστάσιο εκρηκτικών σε βάθος 60 χιλιομέτρων στο έδαφος του Ισραήλ

Το σιιτικό λιβανέζικο κίνημα επεσήμανε ότι έπληξε το εργοστάσιο εκρηκτικών περίπου στις 4 τα ξημερώματα (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας).

Παράλληλα η Χεζμπολάχ στοχοθέτησε το στρατιωτικό αεροδρόμιο στη Μεγιδδώ τρεις φορές στη διάρκεια της νύκτας με πυραύλους Fadi 1 και 2. Αυτή είναι η πρώτη φορά που αυτό το στρατιωτικό αεροδρόμιο, το οποίο βρίσκεται 30 χιλιόμετρα από τα σύνορα με τον Λίβανο, γίνεται στόχος του κινήματος.

 

 

thetoc

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ