27 C
Rhodes
Σάββατο, 21 Σεπτεμβρίου, 2024

Αμφίρροπη μάχη στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ: “Κλειδώνει” η υποψηφιότητα Φάμελλου – Τι θέλουν Κασσελάκης και Πολάκης

Περισσότερα άρθρα

spot_img

Εν μέσω συνεχιζόμενων εντάσεων και εσωκομματικών αντιπαραθέσεων, συνεδριάζει σήμερα από τις 11 π.μ. η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, κατά την οποία θα τεθεί επί τάπητος ο οδικός χάρτης ενόψει του Συνεδρίου του κόμματος και της επακόλουθης διαδικασίας εκλογής νέου προέδρου.

Σύμφωνα με την εισήγηση της Πολιτικής Γραμματείας δεν αναμένεται τελικά να αλλάξουν τα κριτήρια για την υποβολή υποψηφιότητας και θα απαιτούνται, όπως και την προηγούμενη φορά, 30 υπογραφές μελών της Κεντρικής Επιτροπής.

Το χρονοδιάγραμμα μέχρι την εκλογή δεν αναμένεται, ούτε και αυτό, να διαφοροποιηθεί και επομένως, όπως έχει εισηγηθεί η Πολιτική Γραμματεία: στις 19-20 Οκτωβρίου θα γίνει η εκλογή συνέδρων για το έκτακτο Συνέδριο το οποίο θα διεξαχθεί 1-3 Νοεμβρίου. Η εκλογή αρχηγού θα πραγματοποιηθεί στις 24 Νοεμβρίου, ενώ ο δεύτερος γύρος, αν χρειαστεί, την 1η Δεκεμβρίου.

Η Κεντρική Επιτροπή, ωστόσο, αναμένεται να λάβει αποφάσεις για την καταληκτική ημερομηνία κατάθεσης των υποψηφιοτήτων και των συνοδευτικών υπογραφών.

Όπως επισημαίνει η Νίκη Ζορμπά στην εφημερίδα “Κεφάλαιο”, η σημερινή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, η πρώτη στην ιστορία του που πραγματοποιείται με το κόμμα ακέφαλο –λόγω εκδίωξης– του προέδρου του.

Ο Παύλος Πολάκης, μειοψηφώντας στην Πολιτική Γραμματεία, έχει ταχθεί υπέρ των πιο γρήγορων διαδικασιών προτείνοντας: Έκτακτο συνέδριο στις 5 Οκτωβρίου με τους υπάρχοντες συνέδρους και εσωκομματική κάλπη στις 3 Νοεμβρίου (10 Νοεμβρίου ο β΄γύρος, αν χρειαστεί).

Η πλευρά Κασσελάκη δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά της επισήμως, η “αντ’ αυτού” στην πολιτική γραμματεία του κόμματος, Θεοδώρα Τζάκρη, πάντως, έχει καταψηφίσει το χρονοδιάγραμμα που αποφάσισε (με σαρωτική πλειοψηφία) η Πολιτική Γραμματεία. Ο τέως θέλει επίσπευση της διαδικασίας (όσο είναι “ζεστή” ακόμη η βάση του).

Δεν είναι βέβαιον ότι στην Κεντρική Επιτροπή θα επαναληφθούν οι ίδιοι συσχετισμοί δυνάμεων με την Πολιτική Γραμματεία, όπου σαρωτικά οι “87” “κέρδισαν” να περάσει η δική τους πρόταση για το χρονοδιάγραμμα, όπως καθόλου βέβαιον είναι ότι η Κεντρική Επιτροπή δεν θα κρύβει νέες εκπλήξεις επί του χρονοδιαγράμματος. Εάν “συμμαχήσουν” επί του χρονοδιαγράμματος –καθόσον θα συμπίπτει ο σχεδιασμός τους– Πολάκης και “κασσελάκηδες”, η μάχη θα είναι μάλλον αμφίρροπη.

Υπενθυμίζεται ότι στην Κεντρική Επιτροπή της καθαίρεσης Κασσελάκη με το καθαρό ποσοστό των 163 ψήφων κατά του προέδρου, υπολογίστηκε καθοριστική η επιρροή Πολάκη, που “έλεγξε” περί τις 20 ψήφους.

Αν αυτές, αυτή τη φορά, προστεθούν στην απέναντι πλευρά, ακόμη και το αποφασισμένο χρονοδιάγραμμα για εσωκομματικές κάλπες στις 24 Νοεμβρίου είναι πολύ πιθανό να τιναχτεί στον αέρα.

Οι υποψήφιοι

Την ίδια ώρα, αρχίζει να σχηματοποιείται με έναν τρόπο το παζλ των υποψηφιοτήτων για τη διεκδίκηση της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ, ακόμη όμως τίποτε δεν είναι αποκρυσταλλωμένο.

Εν αρχή ην ο Παύλος Πολάκης, του οποίου η υποψηφιότητα ανακοινώθηκε πριν καν εκπέσει ο Στ. Κασσελάκης από πρόεδρος.

Θεωρείται δεδομένο ότι θα επανακαταθέσει υποψηφιότητα ο τέως πρόεδρος – παρότι οι ανακοινώσεις γενικώς… καθυστερούν.

Βάσει της περιρρέουσας “κλειδωμένη” θεωρείται η υποψηφιότητα του πρώην προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτη Φάμελλου, γύρω από την οποία αναμένεται να συσπειρωθούν οι “87” (παρότι δεν θα τον στηρίξουν μεμονωμένα –πλην επιφανή στελέχη– της νέας πλειοψηφίας.

Δεν σκοπεύει να κάνει πίσω ο νέος ευρωβουλευτής Νικόλας Φαραντούρης, ο οποίος ήταν από τους πρώτους που εκδήλωσαν ενδιαφέρον για την ηγεσία. Πληροφορίες αναφέρουν ότι είναι αποφασισμένος να “κατέβει” στον εκλογικό στίβο.

Παρά τα περί αντιθέτου θρυλούμενα για τον Νίκο Παππά (κάποιοι είχαν εκλάβει και ως “όχι” την απάντησή του στη ΔΕΘ, για το εάν θα είναι υποψήφιος πρόεδρος, ενώ είχε πει απλώς ότι… δεν υπάρχει τέτοια κουβέντα αυτή τη στιγμή), το ζήτημα δεν έχει κλείσει και δεν προβλέπονται ανακοινώσεις εντός του Σαββατοκύριακου. Πιθανότατα κάτι “μετράει” ο πρόεδρος της Κ.Ο.

 

 

thetoc

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ