27.9 C
Rhodes
Πέμπτη, 19 Σεπτεμβρίου, 2024

Ο φόρος της κρουαζιέρας, το νέο τέλος διανυκτέρευσης και τα κίνητρα για την χρηματοδότηση των startup επιχειρήσεων

Περισσότερα άρθρα

spot_img

Άδεια παραμονής υπό τη μορφή της Golden Visa θα λαμβάνουν από την 1/1/2025 όσοι επενδύουν τουλάχιστον 250.000 ευρώ σε μια startup επιχείρηση μέλος του Εθνικού Μητρώου νεοφυών επιχειρήσεων (Elevate Greece). Στόχος του μέτρου που παρουσιάστηκε σήμερα στο πλαίσιο της διυπουργικής συνέντευξης τύπου, να χρηματοδοτηθούν “ιδέες” και να μην διοχετεύονται τα κεφάλαια από το εξωτερικό μόνο για την αγορά ακινήτων. Εκτός από την εισροή κεφαλαίων, στόχος είναι και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Το πακέτο των μέτρων, περιλαμβάνει και μια σειρά από μέτρα που οδηγούν σε μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης όσων επενδύσουν στην καινοτομία. Ειδικότερα:

· Εισάγονται νέες περιπτώσεις χορήγησης προσαυξημένων ποσοστών έκπτωσης από τα ακαθάριστα έσοδα των επιχειρήσεων, που σήμερα ανέρχεται σε 200%, για δαπάνες επιστημονικής και τεχνολογικής έρευνας που διαμορφώνονται σε:

– 250% για έργα συνεργασίας με startups & ή ερευνητικά κέντρα

– 300% για ΜμΕ έντασης γνώσης (δαπάνες Ε&Α > 20%)

– 315% για ΜμΕ έντασης γνώσης εάν υπερβαίνουν τον ΜΟ των αντίστοιχων δαπανών των 2 προηγούμενων ετών.

· Επεκτείνεται το κίνητρο για εμπορική εκμετάλλευση ευρεσιτεχνίας (πατέντας).

-Σήμερα ισχύει 3ετής απαλλαγή των σχετικών κερδών από φόρο. Με τη νέα ρύθμιση θεσπίζεται μείωση 10% του φόρου εισοδήματος για επιπλέον 7 έτη μετά την λήξη της τριετίας.

· Διευρύνονται τα φορολογικά κίνητρα για τους angel investors.

-Σήμερα προβλέπεται έκπτωση από το φορολογητέο εισόδημα φορολογούμενου – επενδυτή, ποσοστού 50% επί του κεφαλαίου που εισφέρει σε startups εγγεγραμμένες επιχειρήσεις του Εθνικού Μητρώου Νεοφυών Επιχειρήσεων και έως 300.000 ευρώ.

-Με τη νέα ρύθμιση το ανώτατο όριο αυξάνεται σε 900.000 ευρώ.

· Μειώνεται το ελάχιστο όριο εταιρικού κεφαλαίου της νέας εταιρείας που προκύπτει από συνεργασία/μετασχηματισμό σε 100.000€ από 125.000€ για την εξασφάλιση φοροαπαλλαγής 30% επί των κερδών.

· Θεσπίζεται η δυνατότητα μεταφοράς φορολογικής ζημίας μετασχηματιζόμενων επιχειρήσεων.

Ο φόρος της κρουαζιέρας

Οι επιβάτες που θα κατεβαίνουν στα λιμάνια της Μυκόνου και της Σαντορίνης από τον Ιούνιο μέχρι τον Σεπτέμβριο θα πληρώνουν 20 ευρώ ενώ για τα υπόλοιπα λιμάνια, το τέλος θα διαμορφώνεται στα 5 ευρώ. Για φθινόπωρο και άνοιξη, το ποσό θα μειώνεται κατά 40% ενώ τον χειμώνα κατά 80%.

Επίσης, το τέλος διαμονής στα ξενοδοχεία –το οποίο θα επιβάλλεται από τον Μάρτιο- αναπροσαρμόζεται ως εξής:

· 1-2 αστέρων 2 € (από 1,5 €)

· 3 αστέρων 5 € (από 3 €)

· 4 αστέρων 10 € (από 7 €)

· 5 αστέρων 15 € (από 10 €)

To τέλος για τα Airbnb

Αναπροσαρμόζεται στα 2 ευρώ από 0,5 ευρώ που είναι σήμερα για τους χειμερινού μήνες ενώ το καλοκαίρι ανεβαίνει από τα 1,5 στα 8 ευρώ. Ιδιαίτερα για την Αθήνα, στο 1ο, 2ο και 3ο δημοτικό διαμέρισμα, δεν θα επιτρέπεται η έκδοση νέων αδειών για βραχυχρόνιες μισθώσεις για ένα έτος, με δυνατότητα παράτασης.

 

thetoc

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ