«Αγαπημένε μου φίλε καληνύχτα για πάντα!», έγραψε στο Facebook ο Σπύρος Μπιμπίλας, αναφερόμενος στον Ντίνο Καρύδη. Ο δημοφιλής ηθοποιός Ντίνος Καρύδης, ο οποίος ήταν ο πατέρας της επίσης ηθοποιού, Σμαράγδας Καρύδη, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 85 ετών και ο Σπύρος Μπιμπίλας ήταν εκείνος που έκανε γνωστή τη δυσάρεστη είδηση το βράδυ της Κυριακής, 15 Σεπτεμβρίου.
Ο Ντίνος Καρύδης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1938, ήταν αριστούχος της Δραματικής Σχολής Αθηνών και πρωτοεμφανίστηκε στο θέατρο με τον πρωτοποριακό θίασο της Δωδεκάτης Αυλαίας στο έργο του Γ. Ανδρίτσου Το σαλιγκάρι, σε σκηνοθεσία του Γιώργου Γιαννιση. Την ίδια περίοδο έπαιξε και στην ιστορική παράσταση Οδός Ονείρων, σε σκηνοθεσία Αλέξη Σολωμού. Με τη σύζυγό του είχαν ιδρύσει την ομάδα Ελεύθερη Αυλαία που είχε τουλάχιστον 20 χρόνια πορείας.
«Ήσουν από τους πιο γλυκούς ανθρώπους που γνώρισα και με έλεγες πάντα ανηψάκι σου από τότε που στα στούντιο της ΕΡΤ το 80 γνωριστήκαμε, αγαπηθήκαμε κ μας ένωσε βαθιά οικογενειακή φιλία. Το ταλέντο και το χιούμορ σου αστείρευτα! Η αγάπη για όλους εμάς μα κυρίως για την Τζούλια σου και την Σμαράγδα σου υπέρμετρη…Κι η Σμαράγδα αξία κόρη τέτοιων γονιών. Θα σε αγαπάμε πάντα και θα σε αποχαιρετήσουμε την Τρίτη 1.30 από το κοιμητήριο Ζωγράφου.. Καλό ταξίδι λατρευτέ μας Ντινάκο και θερμά συλλυπητήρια στα 2 σου αγαπημένα πλάσματα..», έγραψε στην ανάρτησή του ο Σπύρος Μπιμπίλας.
Ο Ντίνος Καρύδης είχε σημαντική παρουσία στον ελληνικό κινηματογράφο και στο θέατρο, ενώ είχε σημαντική πορεία και στην τηλεόραση, όπου είχε συμμετάσχει σε πολυάριθμες σειρές, από τη δεκαετία του 70 (Ο θάνατος του Τιμόθεου Κώνστα, Ο Άγνωστος Πόλεμος κ.α.) μέχρι και στα 00s (Στο Φίλα τον Βάτραχό σου για παράδειγμα είχε παίξει μαζί με την κόρη του, Σμαράγδα Καρύδη και τον Θοδωρή Αθερίδη).
Την εικόνα του, λοιπόν, σίγουρα την ήξερες. Πόσα όμως ήξερες για τη ζωή του; Από το εξαιρετικά φτωχικό του ξεκίνημα μέχρι τη δόξα, την προσωπική ευτυχία και την κόρη του που από παιδί ήξερε ότι θα γίνει ηθοποιός αυτά είναι 5 πράγματα που δεν ήξερες για τον Ντίνο Καρύδη.
Τα φτωχικά παιδικά χρόνια
Ο μικρός Ντίνος, γιος του Γιάννη και της Σμαράγδας Καρύδη, μεγάλωνε στην Αθήνα της κατοχής. Ο ίδιος είχε περιγράψει σε συνέντευξή του τον φόβο της πείνας που παρέμενε ζωντανός εφιάλτης μέσα του.
«Μεγάλωσα σ’ ένα κοτέτσι, με τον φόβο του σπιτονοικοκύρη που ερχόταν να ζητήσει το νοίκι και δεν είχαμε να τον πληρώσουμε. Μέναμε σε ένα απάνθρωπο δωμάτιο 2×3, που είχε χώμα κάτω αντί για πάτωμα και όταν έβρεχε, βγαίναμε έξω για να μη βραχούμε επειδή έσταζε το χαρτόνι που είχαμε για στέγη. Φοβάμαι την πείνα. Ζούσα από παιδί με αυτή τη φοβία και την κουβαλάω. Η μάνα μου μ’ έσερνε από συσσίτιο σε συσσίτιο και, όσο παράλογο κι αν ακούγεται, αυτά τα βιώματα δεν μπορώ να τα ξεπεράσω. Ο φόβος της πείνας έρχεται ακόμη συνέχεια σαν εφιάλτης. Γι’ αυτό δεν τόλμησα να κυνηγήσω μεγαλύτερα πράγματα στην καριέρα μου και βολευόμουν πάντα με ψίχουλα και έλεγα να μην τα χάσω κι αυτά», έλεγε σε συνέντευξή του στο avgoulas.gr.
Όταν ο Ντίνος Καρύδης πήρε το πρώτο απροσδόκητο δώρο της ζωής του
Οι γονείς του ήταν ορφανοί και φτωχοί, είχαν όμως αγάπη μεταξύ τους και τον δίδαξαν με το παράδειγμά τους ότι η αγάπη έπρεπε να είναι και η δική του πυξίδα στη ζωή. Ο πατέρας του ήταν εκείνος που του πρόσφερε το πρώτο του δώρο, το οποίο ήταν πολύτιμο και σπάνιο για την εποχή και την οικονομική κατάσταση της οικογένειάς του.
«Θυμάμαι το πρώτο δώρο που μου έφερε ο πατέρας μου ήταν ένα κομμάτι ψωμί με βούτυρο και ότι γεμάτος έκπληξη γύρισα και του είπα “Δικό μου είναι όλο αυτό;”», θυμόταν στην ίδια συνέντευξη, ο ηθοποιός συμπληρώνοντας την εικόνα των δύσκολων παιδικών χρόνων του.
Από κομπάρσος πρωταγωνιστής
Ο Ντίνος Καρύδης μπήκε στον μαγικό χώρο του κινηματογράφου όταν ένας φίλος του τού πρότεινε να δοκιμάσει να εργαστεί ως κομπάρσος. Τότε εκείνος εργαζόταν ως υπάλληλος σε ένα κατάστημα και ο φόβος της πείνας λειτούργησε και πάλι ως κίνητρο.
Ο φίλος του τού είπε ότι στα διαλείμματα πρόσφεραν φαγητό δωρεάν στους κομπάρσους. «Για μένα ήταν μεγάλη υπόθεση να φάω και μόνο γι’ αυτό τον λόγο πήγα», είχε πει σε συνέντευξή του ο Ντίνος Καρύδης που ως τότε δεν είχε σκεφτεί ποτέ να γίνει ηθοποιός.
Ο πρώτος του ρόλος ως κομπάρσος ήταν στην ταινία Η Αλίκη στο ναυτικό, όπου ο Λάμπρος Κωνσταντάρας πρόσεξε το ταλέντο του. Τον σύστησε, λοιπόν, στον Αλέκο Σακελλάριο που υπέγραφε την ταινία για να τον πάρει με μειωμένα δίδακτρα στη δραματική σχολή. Η ιστορία του Ντίνου Καρύδη στην τέχνη, είχε αρχίσει να γράφεται.
«Σε μια σκηνή που είχαμε με τον Κωσταντάρα και έπρεπε να τον χαιρετήσουμε με το χέρι, εκείνος μετά μας έκανε νόημα να το κατεβάσουμε. Θυμάμαι λοιπόν στο γύρισμα αυτής της σκηνής, με ρώτησε “Πώς σε λένε εσένα παιδί μου;” κι εγώ απάντησα τρέμοντας φυσικά. Ύστερα με φωνάζουν στο γραφείο ο Κωνσταντάρας με τον Σακελλάριο και με ρώτησαν αν θέλω να γίνω ηθοποιός. Έτσι πήγα στη σχολή και όλα πήραν τον δρόμο τους.», θυμόταν ο ίδιος μιλώντας στο περιοδικό Λοιπόν.
Η μεγάλη αγάπη του με την Τζούλια Αργυροπούλου
Με την Τζούλια Αργυροπούλου, την επίσης ηθοποιό σύζυγό του, παντρεύτηκαν στις 21 Φεβρουαρίου του 1969, σε ένα διάλειμμα από την περιοδεία που έκανε τότε με τον θίασο του Μίμη Φωτόπουλου ο ηθοποιός. Ο θιασάρχης είχε φυσικά δώσει το «παρών» στον γάμο τους. Το ζευγάρι είχε γνωριστεί στα γυρίσματα της ταινίας Η κόρη μου η σοσιαλίστρια και ερωτεύτηκε βαθιά.
Ο Ντίνος Καρύδης θαύμαζε απεριόριστα την κόρη του
«Στη ζωή δεν έχω κάνει τίποτε αλλο. Μόνο ένα παιδί» είχε πει ο Ντίνος Καρύδης, ενώ στη συνέντευξή του στο avgoulas.gr μιλούσε για την κόρη του, Σμαράγδα Καρύδη και το πώς από 10 ετών ήδη προετοιμαζόταν υποσυνείδητα να κατακτήσει το όνειρό της, να γίνει κι εκείνη ηθοποιός.
«Η Σμαράγδα ήξερε από 10 ετών ότι θα γίνει ηθοποιός. Θυμάμαι, ήμασταν σε ένα ζαχαροπλαστείο με τον ποιητή Δημήτρη Χριστοδούλου και τη ρώτησε τι θα ήθελε να γίνει όταν μεγαλώσει, μια και ήταν πολύ όμορφο κοριτσάκι. Εκείνη του είπε “ηθοποιός” και κοκκίνισε. Oταν τη ρώτησε “Γιατί ηθοποιός;”, του απάντησε “Για τη μαγεία” και έπεσε πάλι στο γλυκό κανταΐφι που έτρωγε.
Από τότε, χωρίς να της πω εγώ τίποτα, σχεδόν μαγικά, άρχισε μεθοδικά να καλλιεργεί το πνεύμα της, το σώμα της και την ψυχή της, πράγματα απαραίτητα για το θέατρο. Διαισθάνθηκε αυτά που ήθελε να της πω σαν συμβουλές, αλλά δεν το έκανα μήπως πάει κόντρα. Ετσι, όταν έδωσε εισαγωγικές εξετάσεις στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου ήταν πανέτοιμη. Εμαθα μάλιστα από μέλος της επιτροπής ότι ο διευθυντής της σχολής είπε “η δεσποινίς Καρύδη είναι έτοιμη ηθοποιός”, αλλά δεν της το είπα ποτέ», έλεγε ο ίδιος.
Στα τελευταία του χρόνια η κόρη του έπαιξε καταλυτικό ρόλο στη διαβίωσή του, όπως ελεγε ο ίδιος σε αλλη συνέντευξή του.
«Έχω δίπλα μου τη σύζυγό μου, που είναι και αυτή μεγάλη σε ηλικία. Η πιο δίπλα, που ντρέπομαι να το πω, είναι η κόρη μου που αν δεν ήταν εκείνη, δεν θα είχα αυτή τη στιγμή ούτε τηλέφωνο για να μιλήσω. Δεν θα είχα ούτε για το νοίκι και ευτυχώς η Σμαράγδα μου μας βοηθάει. Η σύνταξη έχει κατέβει και έχει γίνει χαρτζιλίκι, την έκοψαν και οι μεν και οι δε. Η κόρη μου μας συντηρεί», δήλωνε στο Λοιπόν.
ladylike