27.9 C
Rhodes
Πέμπτη, 19 Σεπτεμβρίου, 2024

Οι Ρομά στο στόχαστρο της κυβέρνησης: Προβληματισμός για την αυξημένη εγκληματικότητα και τις επιθέσεις σε νοσοκομεία

Περισσότερα άρθρα

spot_img

Μία σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου αλλά και μία ερώτηση από βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος προς τους συναρμόδιους υπουργούς, Μ. Χρυσοχοΐδη, Σ. Ζαχαράκη και Ν. Κεραμέως, προκάλεσε η έκθεση της ΕΛΑΣ για το 2022 που δείχνει ολοένα και αυξανόμενη συμμετοχή των Ρομά σε εγχώριες εγκληματικές οργανώσεις, κυρίως σε αδικήματα που αφορούν κλοπές και διαρρήξεις αλλά και σε ληστείες (όπου όμως σε αυτήν την κατηγορία τα σκήπτρα κρατούν οι αλλοδαπές αλβανικές οργανώσεις σε ποσοστό 63% επί του συνόλου).

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη σύσκεψη όπου συμμετείχαν ο Μ. Χρυσοχοΐδης, ο Γ. Φλωρίδης αλλά και ο Άκης Σκέρτσος, αναλύθηκαν τα δεδομένα της Ελληνικής Αστυνομίας, με διάχυτο τον προβληματισμό για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν, την ώρα που η κυβέρνηση γίνεται παράλληλα δέκτης πολλών καταγγελιών αλλά και παραπόνων από δήμους της Αττικής για πληθώρα καταυλισμών που στήνονται εν μία νυκτί, αλλά και για συμπεριφορές που δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές, όπως οι επιθέσεις που φέρονται ότι δέχονται γιατροί στα νοσοκομεία.

Το θέμα της εγκληματικότητας, όχι μόνο από τους Ρομά, έχει μπει στο επίκεντρο των συζητήσεων στο Μέγαρο Μαξίμου, καθώς τα στοιχεία του φετινού 8μηνου σε σχέση με το περσινό δείχνουν τριπλασιασμό των συλλήψεων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη από την ΟΠΚΕ, γεγονός που δείχνει μεν εντατικοποίηση των αστυνομικών ελέγχων, μαρτυρά όμως και αυξητικές τάσεις στην εγκληματικότητα.

Ήδη, η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να αυστηροποιήσει τις ποινές στο αδίκημα της οπλοκατοχής, που σήμερα τιμωρείται με ποινή τουλάχιστον 6 μηνών έως 5 χρόνια και χρηματικό πρόστιμο 600 ευρώ, ενώ εξετάζεται η καθολική απαγόρευση να κατέχει κάποιος μαχαίρια, στιλέτα, ή σιδηρογροθιές σε συναυλιακούς χώρους, ή γήπεδα.

Ερώτηση από τα… δεξιά

Αποδέκτες της δυσαρέσκειας για την εγκληματικότητα έχουν ήδη γίνει οι… “γαλάζιοι” Θάνος Πλεύρης και Δημήτρης Μαρκόπουλος, οι οποίοι μάλιστα την περασμένη Πέμπτη κατέθεσαν ερώτηση, ζητώντας από τους συναρμόδιους υπουργούς να απαντήσουν

-Σε ποιες ενέργειες έχουν προχωρήσει τα τελευταία χρόνια αναφορικά με τη μείωση της εγκληματικότητας από τους Ρομά

– Αν έχουν συζητηθεί πρόσθετες δράσεις, όπως η προσθήκη έμπειρου αστυνομικού δυναμικού στα αρμόδια τμήματα ασφαλείας ώστε να υπάρξει πρόβλεψη κι όχι μόνο καταστολή

– Αν υπάρχει μια συνεκτική πολιτική ενσωμάτωσης στην εργασία, στη στέγαση, στην εκπαίδευση κι εν τέλει στην κοινωνία για την κατηγορία αυτή των συμπολιτών μας.

Όπως ανέφεραν στην ερώτηση που κατέθεσαν, η επίδραση των επιθέσεων και των κλοπών από τους Ρομά, αποτελεί μείζον πρόβλημα, το οποίο, όπως δείχνουν και οι εκθέσεις των προηγούμενων ετών της Ελληνικής Αστυνομίας τείνει να μονιμοποιηθεί.

“Δεν είναι τυχαίο πλήθος δημοσιευμάτων και τηλεοπτικών ρεπορτάζ των τελευταίων ημερών που αναδεικνύουν το σημαντικό αυτό θέμα, όπως φυσικά και η επίδραση επιθέσεων, κλοπών και γενικότερης αναταραχής που επικρατεί σε πλήθος δήμων της χώρας μας” αναφέρουν, υποστηρίζοντας επιπλέον ότι “οι περισσότερες συμμορίες της συγκεκριμένης κοινωνικής ομάδας αποτελούνται από νεαρά άτομα, που προφανώς δεν έχουν ενταχθεί με τον τρόπο που θα έπρεπε για μια σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα, στο κοινωνικό και οικονομικό γίγνεσθαι”.

Ευθυγράμμιση

Οι δύο βουλευτές πάντως δεν φαίνεται να έχουν καμία διάθεση για εσωκομματική αντιπολίτευση, όπως έλεγαν οι ίδιοι σε συνομιλητές τους. Η κίνησή τους αυτή συμβαδίζει, με το πολιτικό αίτημα για ευθυγράμμιση με το παραδοσιακό ακροατήριο της Νέας Δημοκρατίας, το οποίο “χάθηκε” με τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, με την δυσαρέσκεια να επεκτείνεται και στους ελεύθερους επαγγελματίες λόγω των τελευταίων φορολογικών ρυθμίσεων.

Μένει να δούμε εάν θα ακολουθήσουν και άλλες κινήσεις από τα… κάτω, καθώς τα δεξιότερα της Νέας Δημοκρατίας αγγίζουν δημοσκοπικά το 17%, ποσοστό διόλου ευκαταφρόνητο, την ώρα μάλιστα που το πρόβλημα του μεταναστευτικού μετά το σφράγισμα των συνόρων από την Γερμανία, επανέρχεται.

thetoc

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ