13.2 C
Rhodes
Δευτέρα, 25 Νοεμβρίου, 2024

Κορυφαίος επιστήμονας έριξε τη… βόμβα: Τον Οκτώβριο αρχίζει η συντριβή της οικονομίας

Περισσότερα άρθρα

spot_img

Οικονομία: Τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο μπορεί κάλλιστα να γίνουμε μάρτυρες του αρχικού σταδίου μιας μεγάλης συντριβής στις αγορές, σημειώνει σε report του ο γνωστός οικονομολόγος Harry Dent -άλλωστε, ως γνωστόν, οι δύο πρώτοι αυτοί φθινοπωρινοί μήνες ιστορικά έχουν αρνητικό πρόσημο- που βλέπει τις αμερικανικές μετοχές να υποχωρούν μακροπρόθεσμα ως -90%.

Ειδικότερα, στις αρχές Σεπτεμβρίου ο Dent έδειξε πώς ο δείκτης μικρής κεφαλαιοποίησης Russell 2000 δημιουργούσε τις μεγαλύτερες αποκλίσεις, που για τους λάτρεις της στατιστικής αποτελούν καλούς δείκτες μιας μεγάλης κορυφής.

dent harry 640x640 1

Όπως σημειώνει ο Dent, ο Russell 2000 είναι ο μόνος σημαντικός δείκτης στις ΗΠΑ που δεν έχει σημειώσει νέα υψηλά σε σχέση με τα επίπεδα του Νοεμβρίου του 2021.

Ο Nasdaq μέχρι στιγμής έχει φτάσει στην κορυφή της 10ης Ιουλίου και ο S&P 500 στην κορυφή της 16ης Ιουλίου.

Είχε κορυφωθεί στις 16 Ιουλίου μαζί με τον S&P 500, στις 2.300 μον., που δεν αποτέλεσε νέο υψηλό σε σχέση με τις 8 Νοεμβρίου 2021 (στις 2.459 μον.).

Τώρα κατευθύνεται ξανά προς τα κάτω.

Αλλά μόλις πρόσφατα ο Russell 2000 σταμάτησε το ράλι του στις 2.234 μον., αποτυγχάνοντας να σημειώσει νέο υψηλό – ακόμη και σε σχέση με το προηγούμενο στις 2.300 στις 16 Ιουλίου.

Ως εκ τούτου, αυτό κάνει δύο τις αποτυχημένες προσπάθειες να προσεγγιστεί ξανά το ιστορικό υψηλό της 8ης Νοεμβρίου… γεγονός που συνεπάγεται γενική αποτυχία…» σημειώνει ο Dent και συμπληρώνει:

«Έσπασε ήδη το προηγούμενο μικρό υψηλό των 2.112 μον. τη Δευτέρα 9/9.

Η επόμενη στήριξη είναι στις 1.932 μον. (-8,5% κάτω)

Το πιο δυνατό break θα έρθει πειστικά μέσω των 1.634 μον. Εκεί θα σημειώνει μείωση κατά 33% από τα υψηλά του.
Πολλάκις έχω υπάρξει ξεκάθαρος: “ξεφορτωθείτε τις μετοχές”. Αυτό είναι το καλύτερο guidance που μπορώ να δώσω.

Πουλήστε τώρα ή σε οποιoνδήποτε αν προκύψει η ευκαιρία…

Μπορεί κάλλιστα να παρακολουθήσουμε το αρχικό στάδιο μιας μεγάλης συντριβής αυτόν τον μήνα και τον επόμενο, καθώς ο Σεπτέμβριος και ο Οκτώβριος είναι αρνητικοί μήνες.

Και ξέρετε τους απώτερους στόχους μου: Πτώση 87% στον S&P 500 και 94% στον Nasdaq, τους δύο σημαντικούς δείκτες όπου οι περισσότεροι επενδυτές έχουν συσσωρευτεί σε μια κλασική κορυφή».

Σύμφωνα με τις προειδοποιήσεις τις οποίες απευθύνει o Dent, η αλήθεια είναι πως από τη Μεγάλη Ύφεση του 2008 οι κεντρικές τράπεζες και οι κυβερνήσεις εφαρμόζουν ένα πρόγραμμα τόνωσης που απλώς ανταποκρίθηκε στο τελευταίο μεγάλο κραχ (οι τιμές των ακινήτων μειώθηκαν κατά 34% στις ΗΠΑ) – το μεγαλύτερο πρόγραμμα τόνωσης μακράν στην ιστορία.

Στις ΗΠΑ, για παράδειγμα, ήταν 27 τρισεκατομμύρια δολάρια ή 1,5 φορές το μέσο ΑΕΠ, ή 6,3% ετησίως, κατά μέσο όρο.

Αυτό θα έπρεπε να είχε δημιουργήσει τεράστια ανάπτυξη, και όμως η πραγματική ανάπτυξη κατά μέσο όρο ανήλθε 2,3% – πολύ λιγότερο από την ιστορική ανάπτυξη.

Πλέον, λέει ο οικονομολόγος, βιώνουμε μια δεύτερη φούσκα στις μετοχές και στα ακίνητα που είναι εντελώς τεχνητή λόγω του τεράστιου πακέτου μέτρων ελάφρυνσης, σε επίπεδο νομισματικής και δημοσιονομικής πολιτικής, που είναι επίσης παγκόσμιο.

Οι περισσότερες φούσκες στην ιστορία έχουν κρατήσει 5 – 6 χρόνια.

Αυτό στα 16 χρόνια και συνεχίζει – είναι σε νέο επίπεδο. Μάλιστα, συνεχίζεται για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα, που σχεδόν κανείς δεν βλέπει τη φούσκα.

Ξεκίνησε όταν ο Mario Draghi της ΕΕ είπε, «θα τυπώσω απεριόριστο ποσό χρημάτων για να πολεμήσω τους short sellers». Και είναι απεριόριστο από τότε.

«Δεν έχω σταματήσει και δεν θα σταματήσω να προειδοποιώ ότι πρόκειται για μια φούσκα, η οποία έχει ανέβει τόσο ψηλά και τόσο μακριά που δεν μπορεί καν να συγκριθεί με τις φούσκες της δεκαετίας του 2000 ή του 1990» σημειώνει ο Harry Dent.

Αυτό, όμως, που προκάλεσε αυτή την τεράστια τάση είναι ότι οι κυβερνήσεις, με επικεφαλής τις ΗΠΑ, αντέδρασαν υπερβολικά στην COVID.

Από τα 27 τρισεκ. δολ. που εγχύθηκαν στην αγορά και την οικονομία των ΗΠΑ από το 2008 τα 11 τρισεκ. δολ. δόθηκαν την τελευταία διετία, με αποτέλεσμα ο πληθωρισμός να αγγίξει το δυσθεώρητο ποσοστό του 9,1% στις ΗΠΑ και αλλού.

Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης ήταν να υπάρξει η ισχυρότερη νομισματική σύσφιξη από το 1980 – 81 και εξής, με τα επιτόκια να αυξάνονται κατά 525 μονάδες βάσης και τον ισολογισμό της Fed να μειώνεται κατά 1,9 τρισεκ. δολ.

Αυτό έχει συμβεί και σε παγκόσμιο επίπεδο. Όμως, τέτοιες πολιτικές τόνωσης και αυστηροποίησης χρειάζονται περίπου 1,5 χρόνο για να ολοκληρωθούν πλήρως…

Συνεπώς, τον πλήρη αντίκτυπό τους ακόμη δεν τον έχουμε δει, λέει ο Dent…

«Γνωρίζουμε ήδη ότι ο Trump έχει δώσει όρκο πίστης στα πετρελαϊκά γεωτρύπανα, κάτι που θα ήταν επωφελές για τις εγχώριες εταιρείες πετρελαίου.

Τα κρυπτονομίσματα θα μπορούσαν επίσης να τα πάνε καλά, ειδικά από τη στιγμή που Trump αυτοσυστήνεται ως κρυπτο-πρόεδρος.

Από την άλλη, αν θεωρείτε ότι ο πρόεδρος θα εκλεγεί η Harris, καλό θα ήταν να επενδύσετε σε όλα τα πράσινα πράγματα: από πράσινη ενέργεια ως κάνναβη…» καταλήγει ο Dent.

Οικονομία: Χρωστάνε 26,4 δισ. ευρώ από τα χρέη της χώρας!

Παράλληλα, τορπίλη στη δημοσιονομική πολιτική της χώρας αποτελεί η εγγραφή στο δημόσιο χρέος των εγγυήσεων που έχει χορηγήσει και θα χορηγήσει στη συνέχεια η κυβέρνηση στις τράπεζες, στο πλαίσιο του Ηρακλή Ι και ΙΙ.

Η Eurostat και οι θεσμοί ενημέρωσαν το οικονομικό επιτελείο για το αυτονόητο. Ότι δηλαδή, από τη στιγμή που δόθηκαν οι εγγυήσεις του Δημοσίου στις τράπεζες, για να προχωρήσουν στις τιτλοποιήσεις των κόκκινων δανείων, στο πλαίσιο των προγραμμάτων «Ηρακλής», τα ποσά θα πρέπει να εγγραφούν κάπου στα «λογιστικά βιβλία» του δημοσίου και ο χώρος εγγραφής τους είναι το δημόσιο χρέος.

Αυτό σημαίνει μια πρόσθετη επιβάρυνση στο δημόσιο χρέος κατά τουλάχιστον 23 δισ. ευρώ ή 13 εκατοστιαίες μονάδες ως ποσοστό του ΑΕΠ.

Αν μάλιστα συνυπολογιστεί και η ικανοποίηση του νέου αιτήματος της Alpha Bank για την ένταξη στον Ηρακλή ΙΙ για ποσό εγγυήσεων ύψους 3,4 δις. ευρώ, το ποσό εκτινάσσεται στα 26,4 δισ. ευρώ ή κατά 15 εκατοστιαίες μονάδες ως ποσοστό του ΑΕΠ.

Πρακτικά, αυτό θα σημάνει, εκτός των άλλων και την εφαρμογή «μνημονιακής πολιτικής» προκειμένου να μειωθεί, μεσοπρόθεσμα, το ύψος του χρέους, δηλαδή αναβολές στις μειώσεις φόρων.

Στην πράξη, η ένταξη των εγγυήσεων του Ηρακλή στο δημόσιο χρέος σημαίνει ότι:

  • Το ακαθάριστο δημόσιο χρέος θα ξεπεράσει τα 400 δισ. ευρώ. Για το τέλος του 2021 εκτιμάται από το υπουργείο Οικονομικών ότι θα αυξηθεί στα 386,32 δισ. ευρώ ή στο 218,4% του ΑΕΠ, αλλά με την προσθήκη των τραπεζικών εγγυήσεων εκτινάσσεται στα 412.720 εκατ. ευρώ ή στο 233,4% του ΑΕΠ.
  • Το χρέος Γενικής Κυβέρνησης θα υπερβεί τα 370 δισ. ευρώ. Για το τέλος του 2021 υπολογίζεται από το ΥΠΟΙΚ ότι θα διαμορφωθεί σε 350 δισ. ευρώ ή στο 197,9% του ΑΕΠ. Με την προσθήκη των τραπεζικών εγγυήσεων το ύψος του χρέους Γενικής Κυβέρνησης αυξάνεται στα 376,4 δισ. ευρώ, ή στο 212,8% του ΑΕΠ.

Μετά την έκρηξη του χρέους λόγω των δημοσιονομικών ελλειμμάτων που δημιούργησε η πανδημία, και το αύξησε πάνω από το 200% του ΑΕΠ, με την Ελλάδα να έχει το δεύτερο υψηλότερο χρέος παγκοσμίως μετά την Ιαπωνία, τα χειρότερα έρχονται, λόγω τραπεζών.

Η αύξηση του χρέους τόσο ποσοτικά, όσο και ως ποσοστό του ΑΕΠ εκτιμάται ότι θα μεταβάλλει άρδην τη στάση των οίκων αξιολόγησης και θα φρενάρουν τις όποιες αναβαθμίσεις είχαν διάθεση να κάνουν στην πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας.

Το γεγονός αυτό, θα διατηρήσει επί μακρόν την Ελλάδα, εκτός της επενδυτικής βαθμίδας, που σημαίνει ότι τα ελληνικά ομόλογα δεν θα είναι επιλέξιμα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Τώρα είναι επιλέξιμα λόγω του PEPP, ένα μέτρο που λήφθηκε στο πλαίσιο των μέτρων ανάσχεσης των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας του κορονοϊού.

Εφόσον λήξει το PEPP την άνοιξη, τα ελληνικά ομόλογα θα βρεθούν στα… αζήτητα των αγορών, θα μειωθούν οι τιμές τους στη δευτερογενή αγορά και θα αυξηθούν τα επιτόκιά τους.

Για να ξεπεράσει το σκόπελο η ελληνική οικονομία απαιτούνται εξαιρετικά υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης, ώστε να μειωθεί το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ