19.3 C
Rhodes
Πέμπτη, 24 Οκτωβρίου, 2024

Οι αλλαγές σε 3 επιδόματα που λαμβάνουν 1,2 εκατ. δικαιούχοι: Τέκνων, στέγασης και ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα

Περισσότερα άρθρα

spot_img

Ανακοινώσεις αλλαγών που αυτή τη φορά θα αφήσουν αρκετές δεκάδες χιλιάδες πολίτες δυσαρεστημένους προγραμματίζει η κυβέρνηση αυτή την εβδομάδα. Με βάση τον προγραμματισμό, στην αναλυτική παρουσίαση των μέτρων για το δημογραφικό την Πέμπτη, θα συμπεριληφθεί το πακέτο των αλλαγών σε τρία κοινωνικά επιδόματα τα οποία λαμβάνουν περίπου 1,2 εκατομμύρια δικαιούχοι.

Πρόκειται για το επίδομα τέκνων με περίπου 767.000 δικαιούχους, η ενίσχυση σε όσους εισπράττουν το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα (περίπου 205.000 ανά την επικράτεια) αλλά και οι δικαιούχοι του επιδόματος στέγασης.

Το βασικό ζήτημα για τους δικαιούχους των κοινωνικών επιδομάτων είναι ότι εξαιτίας της αύξησης των ονομαστικών εισοδημάτων αλλά και της επιβολής του ελάχιστου τεκμαρτού εισοδήματος στους αυτοαπασχολούμενους, δεκάδες χιλιάδες εμφανίζονται να υπερβαίνουν τα “παγωμένα” εδώ και χρόνια εισοδηματικά κριτήρια με αποτέλεσμα να χάνουν το επίδομα. Το θέμα έχει προκαλέσει πολύμηνες συζητήσεις καθώς από τη μία προκαλεί προβληματισμό η απώλεια εισοδήματος που προκύπτει για σημαντικό αριθμό πολιτών, αλλά από την άλλη μπαίνει το ζήτημα της καλύτερης στόχευσης των πόρων που διαθέτει ο κρατικός προϋπολογισμός για τους οικονομικά πιο ευάλωτους.

Οι ανακοινώσεις που προγραμματίζονται για την Πέμπτη, αποσκοπούν στο να επέλθει μια ισορροπία ανάμεσα σε αυτές τις δύο διαστάσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, προγραμματίζονται αλλαγές στα κριτήρια χορήγησης των τριών βασικών επιδομάτων ώστε να γίνει πιο στοχευμένη χορήγηση.

Δρομολογείται:

1. Θέσπιση κριτηρίου καταθέσεων και λοιπών κινητών περιουσιακών στοιχείων

2. Θέσπιση κριτηρίου ακίνητης περιουσίας

3. Θέσπιση ειδικού μηχανισμού για τον υπολογισμό του εισοδηματικού κριτηρίου. Εδώ προωθείται η εξής λύση για να πάψουν να χάνουν το επίδομα όσοι λαμβάνουν μια αύξηση στον μισθό τους. Εξετάζεται να λαμβάνεται υπόψη για την εκπλήρωση του εισοδηματικού κριτηρίου όχι το σύνολο του ετήσιου εισοδήματος από μισθωτές υπηρεσίες αλλά ένα ποσοστό της τάξεως του 80%. Έτσι, αν κάποιος έχει εισόδημα 12.000 ευρώ τον χρόνο, θα λογίζεται ότι εισπράττει 9600 ευρώ για να προκύπτει αν πληροί ή όχι το εισοδηματικό κριτήριο. Στην πράξη, αυτή η αλλαγή θα συγκρατήσει τον αριθμό των δικαιούχων μισθωτών, ειδικά αυτών που έχουν εισόδημα πολύ κοντά στο εισοδηματικό κριτήριο των επιδομάτων.

Με τα νέα κριτήρια αλλά και εξαιτίας της αύξησης των εισοδημάτων, οι δικαιούχοι των κοινωνικών επιδομάτων θα γίνονται ολοένα και λιγότεροι. Τα χρήματα που θα “περισσέψουν” μαζί με ένα πρόσθετο ποσό της τάξεως των 50-60 εκατ. ευρώ, θα διατεθούν για την αύξηση των επιδομάτων ανά δικαιούχο.

Στο επίδομα τέκνων, οι τρεις κλίμακες που υπάρχουν σήμερα (28 ευρώ, 42 ευρώ και 70 ευρώ ανά παιδί ανάλογα με το εισόδημα, θα γίνουν δύο κλίμακες με κατάργηση του χαμηλότερου ποσού. Αναπροσαρμογές αναμένονται και στα υπόλοιπα δύο κλιμάκια ώστε συνολικά να βγουν ωφελημένοι σε σχέση με σήμερα, περίπου οι 8 στους 10 δικαιούχοι του επιδόματος τέκνων. Οι μεγαλύτερες αυξήσεις αναμένεται να καταβληθούν στο ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα με στόχο, ειδικά για τις οικογένειες με παιδιά, να μειωθεί το υψηλό ποσοστό φτώχειας (σ.σ. στην Ελλάδα, το ποσοστό ξεπερνά το 26% και είναι ένα από τα υψηλότερα στην Ευρώπη).

 

thetoc

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ