12.1 C
Rhodes
Κυριακή, 24 Νοεμβρίου, 2024

Μάχη ξενοδόχων και AirBnB με φόντο τις επικείμενες αλλαγές στο πλαίσιο της βραχυχρόνιας μίσθωσης

Περισσότερα άρθρα

spot_img

Σε δύσκολο γρίφο με παράγοντες τους ξενοδόχους, τους ιδιοκτήτες ακινήτων που στρέφονται στο AirBnB, και τους πολίτες που αναζητούν στέγη για μακροχρόνια μίσθωση εξελίσσεται το ζήτημα με την κυβέρνηση να προσπαθεί να δώσει λύσεις καθώς ένα από τα στοιχήματα της είναι να αντιμετωπίσει την οικιστική κρίση.

Όσον αφορά τα AirBnB αναμένεται ο Πρωθυπουργός να ανακοινώσει δύο μέτρα από το βήμα της ΔΕΘ σήμερα το απόγευμα. Το πρώτο εξ’αυτών είναι η απαγόρευση νέων αδειών βραχυχρόνιας μίσθωσης σε κορεσμένες περιοχές και το δεύτερο θα είναι να δοθεί τριετής απαλλαγή από τον φόρο εισοδήματος μισθωμάτων που εισπράττουν ιδιοκτήτες, οι οποίοι θα διαθέσουν για μακροχρόνιες μισθώσεις ακίνητα τα οποία νοικιάζονται μέσω Airbnb ή παραμένουν κλειστά.

Την ίδια στιγμή οι ξενοδόχοι και η εταιρεία AirBnB διασταυρώνουν τα ξίφη τους στην προσπάθειά τους να κερδίσουν μεγαλύτερο μέρος από την πίτα των τουριστών.

Το πρώτο κτύπημα το έδωσε την Τρίτη το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος παρουσίασε την έρευνα των κοινωνικών και περιβαλλοντικών επιπτώσεων που πραγματοποίησε η Grand Thornton για λογαριασμό του.

Κατά τη διάρκεια της παρουσίασής της αναφέρθηκε ότι καταγράφεται αύξηση στα ακίνητα που διατέθηκαν για βραχυχρόνια μίσθωση το 2023, καθώς αυτά ανήλθαν στις 200.000. Επίσης μέσω της βραχυχρόνιας μίσθωσης διατέθηκαν 850 κλίνες προς ενοικίαση και ο αριθμός αυτός μεταφράζεται σε 3-4 κλίνες ανά ακίνητο, ενώ οι διανυκτερεύσεις ξεπέρασαν τα 100 εκατομμύρια.

Επισημάνθηκε, δε, ότι ραγδαίος είναι και ο ρυθμός άυξησης των διαθέσιμων κλινών από τη βραχυχρόνια μίσθωση συγκριτικά με τα ξενοδοχεία. Αυτό συμβαίνει καθώς τα ξενοδοχεία από 856 χιλιάδες κλίνες το 2019 δημιούργησαν επιπλέον 30 χιλιάδες, ενώ το AirBnB από 427 χιλιάδες κλίνες το 2019 δημιούργησε σχεδόν άλλες τόσες μέσα σε τέσσερα χρόνια και πλέον αριθμεί 857 χιλιάδες κλίνες.

Ο Πρόεδρος του ΞΕΕ, Αλέξανδρος Βασιλικός, ανέφερε ότι πρέπει να υπάρξε ρύθμιση του πλαισίου για τη βραχυχρόνια μίσθωση, και πρόσθεσε ότι πραματοποιήθηκε πρόσφατα συνάντηση με την υπουργό τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη, αλλά οι τελικές αποφάσεις θα παρθούν από το υπουργείο εθνικής οικονομίας και οικονομικών. Ως μία λύση πρόκρινε το να τεθούν χρονικοί περιορισμοί στο πόσες ημέρες θα είναι διαθέσιμα τα ακίνητα των ιδιωτών για βραχυχρόνια μίσθωση.

Εκτίμησε, δε, ότι θα υπάρξουν ανακοινώσεις από το Πρωθυπουργό κατά τη διάρκεια της ΔΕΘ και ότι τα μέτρα δεν χρειάζεται να είναι αυστηρά, όπως για παράδειγμα η ολική απαγόρευση του AirBnB που συνέβη στη Νέα Υόρκη.

Μάχη ξενοδόχων και AirBnB με φόντο τις επικείμενες αλλαγές στο πλαίσιο της βραχυχρόνιας μίσθωσης

Πως επηρεάζει τη στέγαση η βραχυχρόνια μίσθωση

Δεν είναι κρυφό πλέον το γεγονός ότι η στροφή των ιδιοκτητών ακινήτων στη βραχυχρόνια μίσθωση έχει δημιουργήσει ελλείψεις στα διαθέσιμα ακίνητα προς ενοικίαση κάνοντας ακόμα χειρότερη την κατάσταση στο οικιστικό πρόβλημα.

Αξίζει να αναφερθεί, ωστόσο, ότι παρά το γεγονός ότι αυξάνονται οι τιμές της βραχυχρόνιας μίσθωσης, αυτό δε συνεπάγεται μεγάλες αυξήσεις στην μακροχρόνια ενοικίαση. Ωστόσο η αναλογία των τιμών μεταξύ βραχυχρόνιας και μακροχρόνιας μίσθωσης είναι αρκετά μεγάλη, καθώς αυτή ξεκινά από το 200% και φτάνει έως και το 870%.

Ενδεικτικά αξίζει να αναφερθεί ότι στην Αθήνα η αύξηση των καταχωρήσεων της οικονομίας του διαμοιρασμού από το 2019 έως το 2023 ξεπερνά το 10% με 6,5 χιλιάδες καταχωρήσεις. Όπως φαίνεται από τα στοιχεία της έρευνας της Grand Thornton οι περιοχές με τις περισσότερες καταχωρήσεις είναι η Καλλιθέα (1,6 χιλιάδες), το Κουκάκι (1,1 χιλιάδες) και ο Νέος Κόσμος ( 1004).

Οι πιο ακριβές περιοχές για βραχυχρόνια μίσθωση είναι το Κουκάκι με περίπου 48 ευρώ ανά τμ το μήνα, ο Κεραμεικός με 43 ευρώ και ο Νέος Κόσμος με 35,5 ευρώ.

Όσον αφορά τις περιοχές εκτός Αθήνας οι καταχωρήσεις έχουν αυξηθεί μέσα σε τέσσερα χρόνια κατα περίπου 30% και διαμορφωνονται πλέον στις 23,1 χιλιάδες με τις περισσότερες εξ’ αυτών να βρίσκονται στην Κέρκυρα (9,5 χιλιάδες) και την πιο ακριβή περιοχή να είναι η Ρόδος με τιμή 65,5 ευρώ ανά τμ το μήνα.

Εκτός όμως από το θέμα της στέγασης η βραχυχρόνια μίσθωση επηρεάζει και το περιβάλλον, καθώς τα ακίνητα δεν είναι έτοιμα να διαχειριστούν τα απορρίμματα και τις ενεργειακές ανάγκες των μισθωτών.

Πιο συγκεκριμένα, εκτιμάται ότι με τη βραχυχρόνια μίσθωση παράγονται 20% περισσότερα απορρίμματα καθώς, ενώ μόλις το 17% των απορριμμάτων αυτών οδεύουν προς ανακύκλωση με την αξιοποίηση των λύσεων ανακύκλωσης να είναι κατά 40% χαμηλότερη από αυτές των ξενοδοχειακών καταλυμάτων.

Σχετικά με τον ενεργειακό αντίκτυπο βάσει των στοιχείων της έρευνας φαίνεται ότι τα ξενοδοχεία διαθέτουν ακίνητα με καλύτερη ενεργειακή κλάση σε σχέση με αυτά της βραχυχρόνιας μίσθωσης, καθώς ενισχύονται μέσω των επενδύσεων σε ΑΠΕ. Αναλυτικότερα περισσότερα από τα ⅔ των ακινήτων είναι παλαιού τύπου και μειωμένης ενεργειακής απόδοσης (σ.σ. πρόκειται για ενεργειακή κλάση από Η έως Δ), ενώ περισσότερα από το 70% των ξενοδοχείων είναι υψηλότερης κλάσης (Από Α+ έως Γ).

Η αντεπίθεση της AirBnB

Σε απάντηση προς την έρευνα του ΞΕΕ αλλά και εν αναμονή των εξαγγελιών του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, για τη βραχυχρόνια μίσθωση, η AirBnB προχώρησε στην αντεπίθεση αναφέροντας το αποτυχημένο παράδειγμα του περιορισμού της βραχυχρόνιας μίσθωσης στη Νέα Υόρκη.

Πιο συγκεκριμένα, οι πρωτοφανείς κανονισμοί που τέθηκαν σε εφαρμογή, φαίνεται ότι είχαν το αντίθετο αποτέλεσμα από το επιθυμητικό, καθώς όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της AirBnB αυξήθηκαν οι τιμές ενοικίασης της μακροχρόνιας μίσθωσης ενώ εκτοξεύθηκαν και οι τιμές των διανυκτερεύσεων στα ξενοδοχεία.

Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι τα ενοίκια αυξήθηκαν κατά 3,4% κατά τους πρώτους 11 μήνες εφαρμογής του νόμου, σύμφωνα με την StreetEasy, υποδεικνύοντας ότι άλλοι παράγοντες οδηγούν σε αύξηση των τιμών ενοικίασης και η μέση ζητούμενη τιμή ενοικίασης στο κέντρο του Μανχάταν έφτασε για πρώτη φορά στο ιστορικό υψηλό των $5,000. Τονίζεται, δε, ότι η αύξηση των ενοικίων συνεχίζει να ξεπερνά εκείνη γειτονικών πόλεων όπως η Βοστώνη, το Σικάγο και η Ουάσινγκτον

Επιπλέον, τα κενά διαμερίσματα παραμένουν στα ίδια επίπεδα, καθώς σύμφωνα με την Apartment List, τα ποσοστά κενών διαμερισμάτων στη Νέα Υόρκη παραμένουν σχεδόν αμετάβλητα (3,4%) από την εφαρμογή του νόμου με τους δείκτες κενών κατοικιών στη Νέα Υόρκη συνεχίζουν να υστερούν σημαντικά σε σχέση με το Σικάγο, τη Βοστώνη και την Ουάσινγκτον.

 

thetoc

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ