13.8 C
Rhodes
Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου, 2025

Ανατροπή με έκτακτο επiδομα συνταξιούχων και επιταγή ακρίβεıας

Περισσότερα άρθρα

spot_img

Επιταγή ακρίβειας: Το 2024 θα επιστρέψει η επιταγή ακρίβειας σε διάφορες κατηγορίες δικαιούχων. Τι θα γίνει με το επίδομα προσωπικής διαφοράς στους συνταξιούχους και όλα τα μέτρα που θα ανακοινώσει στη ΔΕΘ ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Ανατροπή της τελευταίας στιγμής, λίγο πριν τις επίσημες ανακοινώσεις από το βήμα της ΔΕΘ, επιφυλάσσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Με επίκεντρο την αύξηση των εισοδημάτων και την αντιμετώπιση της ακρίβειας, το οικονομικό επιτελείο επεξεργάζεται τα δημοσιονομικά, και φαίνεται πως έχει καταλήξει στα εξής:

Αρχικά, η φορολόγηση των υπερκερδών των διυλιστηρίων είχε ανακοινωθεί ότι θα μοιραζόταν στους συνταξιούχους με προσωπική διαφορά, που δεν έχουν λάβει -και δεν θα λάβουν- καμία αύξηση στις συντάξεις τους.

Το σχέδιο αλλάζει και τα 250 εκατομμύρια που θα προκύψουν θα δοθούν τελικά για επιταγή ακρίβειας, το έκτακτο επίδομα που «κόπηκε» πέρσι τα Χριστούγεννα. Έτσι, θα συμπεριληφθούν και άλλες ευάλωτες ομάδες εκτός από τους συνταξιούχους, όπως άνεργοι, δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος και δικαιούχοι του επιδόματος παιδιού.

Πέρα όμως από την επιταγή ακρίβειας, ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει και άλλα έκτακτα μέτρα για την κοινωνία.

Αναλυτικά:

Αύξηση 20% στο επίδομα παιδιού από το 2024

Περισσότερα χρήματα θα δουν όλες οι οικογένειες με παιδιά, που είναι δικαιούχοι του επιδόματος παιδιού, καθώς η αύξηση που θα ανακοινωθεί θα πάει οριζόντια και ποσοστιαία σε όλους.

Πιο αναλυτικά, οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι το επίδομα παιδιού από το 2025 θα έχει αύξηση 20%.

Έτσι, τα νέα ποσά θα διαμορφωθούν ανάλογα με το ποσό που παίρνει ο κάθε δικαιούχος. Συγκεκριμένα, μηνιαίως οι δικαιούχοι θα λαμβάνουν από 34 ευρώ έως 168 ευρώ περισσότερα χρήματα, ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών.

Παράδειγμα:

Μία οικογένεια με τρία παιδιά που σήμερα δικαιούται 210 ευρώ τον μήνα, θα δει το ποσό να αυξάνεται σε 252 ευρώ, θα έχει δηλαδή επιπλέον ενίσχυση σε ετήσια βάση συνολικού ύψους 504 ευρώ.

Σήμερα, το επίδομα παιδιού ανέρχεται σε 70, 42 και 28 ευρώ για το πρώτο και δεύτερο παιδί, ανάλογα με το εισόδημα των δικαιούχων, και σε 140, 84 και 56 ευρώ για το τρίτο και κάθε επόμενο παιδί.

Έρχεται το «Σπίτι μου 2»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα δώσει το «σήμα» για την έναρξη του προγράμματος «Σπίτι μου 2» από το βήμα της ΔΕΘ 2024.

Το νέο σχέδιο αρχικά έγινε γνωστό ότι θα ξεκινήσει τον Ιανουάριο του 2025, ωστόσο νέες πληροφορίες αναφέρουν ότι θα ανοίξει για αιτήσεις μέσα στο φθινόπωρο.

Τα εισοδηματικά κριτήρια κάποιες πληροφορίες λένε ότι θα είναι μέχρι 40.000 ευρώ, ενώ άλλες αναφέρουν ότι θα παραμείνουν χαμηλά.

Η μεγάλη αλλαγή είναι στα ηλικιακά κριτήρια που θα είναι μέχρι 50 ετών.

Υπενθυμίζεται πως μέσα από το προηγούμενο πρόγραμμα συνολικού προϋπολογισμού ενός δισ. ευρώ, έχουν εκταμιευτεί 6.305 εκταμιευμένα δάνεια για αγορά ακινήτου, ενώ στο τέλος του χρόνου 9.155 νέα ζευγάρια θα έχουν αποκτήσει το δικό τους σπίτι.

Οι άξονες του νέου προγράμματος που «ξεκλειδώνουν» την ένταξη των δικαιούχων σε αυτό είναι:

  • Εισοδηματικά κριτήρια: Εξετάζεται διεύρυνση για να καλύψουν όσο το δυνατόν περισσότερους δικαιούχους. Υπενθυμίζεται ότι, στον πρώτο κύκλο, ίσχυαν τα εξής εισοδηματικά κριτήρια: Κατώτατο εισοδηματικό όριο ύψους 10.000 ευρώ και πιο αναλυτικά, 16.000 ευρώ ανώτατο όριο για τους άγαμους και 24.000 ευρώ για τα ζευγάρια. Από εκεί και πέρα, κάθε παιδί είχε προσαύξηση 3.000 ευρώ, ενώ οι μονογονεϊκές οικογένειες είχαν ανώτατο όριο 27.000 ευρώ.
  • Κριτήρια ακινήτου: Θα ενταχθούν και καινούριες κατοικίες, κάτω των 15 ετών, για να υπάρχουν περισσότερες επιλογές.
  • Επιτόκιο δανεισμού: Θα κινείται κάτω από τα όρια της αγοράς που ισχύουν σήμερα. Θα είναι επίσης διαφορετικό, ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση του δικαιούχου. Δηλαδή, για παράδειγμα, οικογένειες με τρία ή περισσότερα παιδιά θα έχουν χαμηλότερο επιτόκιο.
  • Όροι δανείου: Το δάνειο θα καλύπτει και στον δεύτερο κύκλο, το 90% της αξίας του ακινήτου. Θα έχει διάρκεια έως 30 έτη.
  • Ηλικιακά κριτήρια: Στον πρώτο κύκλο καλύπτονταν οι νέοι από 25 έως 39 ετών. Τώρα θα προστεθούν και ωφελούμενοι ηλικίας 40 έως 50 ετών.

Μέτρα για το δημογραφικό

Ψηλά στην κυβερνητική ατζέντα βρίσκεται και το δημογραφικό, με την κυβέρνηση να επιδιώκει, μέσω μιας δέσμης παρεμβάσεων, να στηρίξει την οικογένεια και να δώσει τη δυνατότητα στα νέα ζευγάρια να προγραμματίζουν την επόμενη ημέρα με μεγαλύτερη ευκολία.

  • Επιδόματα: Αναδιάρθρωση επιδομάτων με περαιτέρω αύξηση στο επίδομα παιδιού, καθώς και αναμόρφωση των υπολοίπων. Θα διπλασιαστούν τα επιδόματα για το δεύτερο, τρίτο παιδί και ούτω καθεξής.
  • Περίθαλψη: Πρόσβαση παιδιών σε περισσότερες δωρεάν παιδιατρικές εξετάσεις.
  • Φοροελαφρύνσεις: Χορήγηση φοροελαφρύνσεων για επιχειρήσεις που προσφέρουν επιπλέον παροχές στους εργαζόμενους που έχουν παιδιά.
  • Εργασία: Επέκταση του επιδόματος μητρότητας για εργαζόμενες με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, καθώς και στην εκπαίδευση για ωρομίσθιες καθηγήτριες και δασκάλες.

Αλλαγές σε ασφαλιστικό και εργασιακό

Το συνταξιοδοτικό και το εργασιακό αποτελούν προτεραιότητες για την κυβέρνηση. Οι παρεμβάσεις αναμένεται να εστιαστούν στους εξής άξονες:

  • Συντάξεις: Αύξηση στις κύριες συντάξεις με βάση νέο δείκτη μισθών, λαμβάνοντας υπόψη την εξέλιξη των μισθών από την 1η Ιανουαρίου 2025. Η αύξηση όλων των κύριων συντάξεων αναμένεται να ανέλθει στο 2,5%-3%.
  • Εισφορά αλληλεγγύης: Μείωση της επιβάρυνσης των συνταξιούχων από την εισφορά αλληλεγγύης, καθώς οι αυξήσεις στις συντάξεις «ροκανίζονται» λόγω της εισφοράς.
  • Προσωπική διαφορά: Πιθανή χορήγηση έκτακτου επιδόματος προσωπικής διαφοράς στους χαμηλοσυνταξιούχους, που δεν θα λάβουν καθόλου ή θα λάβουν μικρό μέρος της αύξησης 2,5%-3% στις αποδοχές τους από την 1η Ιανουαρίου 2025.
  • Επίδομα ανεργίας: Αλλαγές στον τρόπο και στο ύψος του επιδόματος. Θα συνδέεται με τις αποδοχές και τα έτη ασφάλισης των εργαζομένων. Επίσης, θα είναι ετεροβαρές, δηλαδή περισσότερα χρήματα στην αρχή της ανεργίας και λιγότερα στο τέλος.
  • Παροχές: Αύξηση των μη συνταξιοδοτικών παροχών (επιδόματα ασθένειας κ.λπ.) του ΕΦΚΑ για τους μη μισθωτούς.
  • Συλλογικές συμβάσεις: Ενίσχυση κλαδικών και περιφερειακών συλλογικών διαπραγματεύσεων και περαιτέρω αύξηση του κατώτατου μισθού. Στόχος είναι να αυξηθούν οι συλλογικές συμβάσεις μέσω μιας δέσμης παρεμβάσεων και κινήτρων.
  • Απασχόληση: Ενίσχυση της απασχόλησης νέων κάτω των 30 ετών, της απασχόλησης γυναικών και ενθάρρυνση της απασχόλησης για τους άνω των 55 ετών.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ