23.8 C
Rhodes
Τετάρτη, 23 Οκτωβρίου, 2024

Νέες αποκαλύψεις για τη φωτιά στην Υδρα από τη θαλαμηγό: Πώς οι 10 επιβάτες έγιναν… οκτώ

Περισσότερα άρθρα

spot_img

Αριθμητικές… ανακρίβειες για το σύνολο των επιβατών που επέβαιναν στη θαλαμηγό “Περσεφόνη 1”, και ήταν ύποπτοι για την έναρξη της πυρκαγιάς στην Ύδρα στις 21 Ιουνίου 2024, προέκυψαν από την συμπληρωματική προκαταρκτική έρευνα των αξιωματικών της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων.

Στο πρώτο σκέλος της προκαταρκτικής έρευνας που είχε παραγγείλει ο Εισαγγελέας για την διερεύνηση τυχόν παραλείψεων των υπηρεσιών που επιλήφθηκαν στην υπόθεση της Ύδρας, και είχε ολοκληρωθεί στις αρχές του περασμένου Ιουλίου, είχαν προκύψει ενδείξεις για τα αδικήματα της κατάχρησης εξουσίας και παράβασης καθήκοντος για τον Αρχιπύραρχο προϊστάμενο της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού του Πυροσβεστικού Σώματος, όπως και για κάποια στελέχη του Λιμεναρχείου Ύδρας.

Δύο επιβάτες κατέβηκαν 7 ώρες πριν τη φωτιά

Ο Εισαγγελέας επέστρεψε την προκαταρκτική έρευνα στην αρμόδια υπηρεσία προκειμένου να ερευνηθεί ο τρόπος, ο χρόνος και το ακριβές σημείο που αποβιβάσθηκαν δύο επιβάτες της θαλαμηγού, αρκετές ώρες πριν από την πρόκληση και εκδήλωση της πυρκαγιά στην Ύδρα.

Τα στελέχη της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων διαβίβασαν χθες το αποτέλεσμα του δεύτερου σκέλους της προκαταρκτικής έρευνας απαντώντας στο ερώτημα. Στις 21 Ιουνίου, αναχώρησαν από το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος, ένας άνδρας και μία γυναίκα επιβάτες της θαλαμηγού, προς το αεροδρόμιο Heathrow του Λονδίνου. Η πτήση μετά από μία ώρα καθυστέρησης αναχώρησε τελικά 16:35, σχεδόν 7-8 ώρες πριν από την εκδήλωση της φωτιάς.

Γιατί ο Αρχιπύραρχος άφησε… 10;

Αυτή η διαπίστωση αναδεικνύει ότι οι επιβάτες που παρέμειναν στη θαλαμηγό το κρίσιμο χρονικό διάστημα ήταν 8 και όχι 10, όπως είχε αναφέρει εγγράφως ο Αρχιπύραρχος του Πυροσβεστικού Σώματος που ανέλαβε την προανάκριση και είχε προβεί σε μια προφορική εξέταση των… 10 μισθωτών του σκάφους, ολιγαρχών από το Καζακστάν και των οικογενειών τους, όταν αυτό κατέπλευσε στη Βουλιαγμένη την επόμενη μέρα από το συμβάν στις 22 Ιουνίου.

Ο συγκεκριμένος αξιωματικός άφησε ελεύθερους τους επιβάτες χωρίς να έχει ικανά και αποδεικτικά απαλλαγής τους από το περιστατικό της έναρξης της φωτιάς, παρότι υπήρχαν ισχυρές ενδείξεις ότι είχαν ενεργό ρόλο. Αρκέστηκε, σύμφωνα με το πόρισμα της προκαταρκτικής να ενημερώσει τον αρμόδιο Εισαγγελέα στις 13:00 της 22ας Ιουνίου και αφού είχε αφήσει ελεύθερους τους Καζακστανούς μεγιστάνες, που άμεσα είχαν φύγει με ιδιωτική πτήση από την χώρα μας. Σημειώνεται ότι ο Αρχιπύραρχος και ο βοηθός του, έχουν απομακρυνθεί από την Διεύθυνση Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού.

Η “πρώτη” προκαταρκτική

Αρχικά, στο πλαίσιο της έρευνας, διαπιστώθηκε ότι η Πυροσβεστική Υπηρεσία Γαλατά δεν ασχολήθηκε ποτέ με την υπόθεση παρότι το περιστατικό συνέβη σε χώρο ευθύνης της. Επίσης, το Λιμεναρχείο Ύδρας παρότι ενημερώθηκε από παραπλέων της θαλαμηγού “Περσεφόνη 1”, σκάφους, ότι επιβάτες ή πλήρωμα εμπλέκονται στη φωτιά που ξέσπασε, το σκάφος του λιμενικού που έφθασε εκεί δεν ακινητοποίησε ποτέ τη θαλαμηγό, ούτε προέβη σε σχετική έρευνα.

Σημειώνεται ότι στα αρχικά στάδια του περιστατικού, ο αρχιπύραρχος του Πυροσβεστικού Σώματος με έναν βοηθό, αφού προέβησαν σε έλεγχο εάν έχουν χρησιμοποιηθεί τα καπνογόνα του σκάφους με αρνητικό αποτέλεσμα υπέβαλαν σε ερωτήσεις τους δέκα Καζακστανούς, επιχειρώντας να διαπιστώσουν ένα εμπλέκονταν στην εκδήλωση της πυρκαγιάς. Εκείνοι απλά αρνήθηκαν και ζήτησαν να αποχωρήσουν για να προλάβουν την προγραμματισμένη πτήση τους. Έτσι αυτοί αφέθηκαν ελεύθεροι, ωστόσο έφυγαν με ιδιωτικό αεροσκάφος για την πατρίδα τους.

Ο πλοίαρχος ομολόγησε “καθυστερημένα”

Αρχικά συνελήφθησαν οι 13 Έλληνες, μέλη του πληρώματος, και μετά τις απολογίες τους, προσωρινά κρατούμενοι κρίθηκαν ο πλοίαρχος και ο υποπλοίαρχος της θαλαμηγού, ενώ τα υπόλοιπα αφέθηκαν ελεύθερα με εγγυοδοσία και περιοριστικούς όρους. Στις αρχές Αυγούστου, ο πλοίαρχος παραδέχθηκε ότι αυτός πέταξε τα πυροτεχνήματα που προκάλεσαν την πυρκαγιά, παρότι αρχικά είχε αρνηθεί. Ο καπετάνιος του πολυτελούς σκάφους ανέφερε χαρακτηριστικά: “Ναι, ρίξαμε πυροτεχνήματα, εγώ τα έριξα. Ένα από αυτά έπεσε στο δάσος. Βγήκαμε σε ένα βράχο κοντά στην παραλία κρατώντας μια συστοιχία βεγγαλικών”. Αρχικά, όσοι βρίσκονταν στη θαλαμηγό στην Ύδρα, πλήρωμα και φιλοξενούμενοι, αρνήθηκαν τη ρίψη βεγγαλικών.

Ο καπετάνιος, κατά τη διάρκεια της απολογίας τον Ιούνιο φέρεται να είχε υποστηρίξει ότι δεν έφυγαν βεγγαλικά από τη θαλαμηγό και ότι στον έλεγχο που έγινε από το Λιμενικό όλες οι ναυτικές φωτοβολίδες ήταν άθικτες στη θέση τους, ενώ ο ίδιος ενημέρωσε την Πυροσβεστική Υπηρεσία για την πυρκαγιά που είχε ξεσπάσει.

 

thetoc

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ