22.8 C
Rhodes
Τετάρτη, 23 Οκτωβρίου, 2024

Τι δείχνουν οι “μυστικές μετρήσεις” του Μαξίμου: Εχει κολλήσει στο φτωχό 28% των ευρωεκλογών και σκίζει ο “κανένας”

Περισσότερα άρθρα

spot_img

Ο Τσίπρας απαντά στον Κασσελάκη μέσω της αδερφής του: ‘Τελείωσε το μόρφωμα ΣΥΡΙΖΑ με την προεδρία…

Την πολιτική φθορά της κυβέρνησης καταγράφουν όχι μόνο οι νέες δημοσκοπήσεις που διεξάγονται… παραδοσιακά τέτοια εποχή, αλλά και οι “μυστικές” μετρήσεις σε focus group που τρέχουν στο Μέγαρο Μαξίμου, σύμφωνα με πρωτοσέλιδο της εφημερίδας Τα Νέα.

Το κυβερνητικό επιτελείο μελετά με προσοχή τα στοιχεία που προκύπτουν, καθώς αναμένεται να μπουν και αυτά στον υπολογισμό προκειμένου να διαμορφωθεί το μικρό, όπως όλα δείχνουν”, “καλάθι” της ΔΕΘ. Οι μετρήσεις αυτές θα επηρεάσουν και το ύφος του λόγου που θα εκφωνήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το Βελλίδειο το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, σε μια προσπάθεια τόνωσης του ηθικού της κυβερνητικής παράταξης, που εισπράττει την δυσαρέσκεια του κόσμου. Στις αναλύσεις ποιοτικών στοιχείων και τις τάσεις που διαμορφώνονται αναζητούνται απαντήσεις στο “ποιοι” (τομείς και πληθυσμιακές ομάδες) λειτουργούν ως μαύρες τρύπες, οι οποίες αμαυρώνουν τη δεύτερη τετραετία της ΝΔ στην εξουσία, όπως αναφέρουν τα “Νέα”.

Ειδικότερα, οι μετρήσεις άρχισαν την προηγούμενη εβδομάδα και αποτελούν την πρώτη καταγραφή των φθινοπωρινών τάσεων της κοινής γνώμης. “Περισσότερο από τους βαρύτερους δείκτες στις δημοσκοπήσεις, μας απασχολούν πάντα τα στοχευμένα δεδομένα. Αυτά δείχνουν πού πρέπει να εστιάσουμε και τι να διορθώσουμε” είπε στην εφημερίδα κυβερνητικός παράγοντας, αναγνωρίζοντας ότι η ΝΔ δεν έχει απεγκλωβιστεί από το περιβάλλον δυσκολίας. Τρεις μήνες μετά την εκλογική “ψυχρολουσία” του 28%, η κυβερνητική παράταξη παραμένει, σύμφωνα με αυτές τις πληροφορίες, στα επίπεδα των ευρωεκλογών.

Ταυτόχρονα, τα ποιοτικά στοιχεία επιβεβαιώνουν ότι η καθημερινότητα πληγώνει την κυβέρνηση και θέτει αμφιβολίες ώς προς την αποτελεσματικότητά της: Και για την ακρίβεια- από τα τρόφιμα έως τη στέγη- αλλά και για τη δημόσια υγεία, θέμα στο οποίο θα επιμείνει ο πρωθυπουργός στην ομιλία του στη ΔΕΘ.

Ετσι η κυβερνητική επάρκεια και τα επίπεδα εμπιστοσύνης των πολιτών πέφτουν, με αποτέλεσμα να ανεβαίνει ο “Κανένας”, αφού ούτε αισθητή ανάκαμψη στο κυβερνητικό προφίλ υπάρχει, ούτε όμως αυτόματα κέρδη για την αντιπολίτευση.

Φθορά και από τις πρόσφατες πυρκαγιές

Την ώρα που οι αναποφάσιστοι έχουν γίνει πλέον… δεύτερο κόμμα, το κυβερνητικό επιτελείο στρέφεται σε συγκεκριμένες ομάδες – επαγγελματικές, κοινωνικές και ηλικιακές -, οι περισσότερες εκ των οποίων έστειλαν το μήνυμά τους και στην ευρωκάλπη. Εκτοτε το Μαξίμου προσπαθεί, χωρίς απτά αποτελέσματα, να γυρίσει το κλίμα δυσαρέσκειας που εισέπραξε από τους ψηφοφόρους, περιορίζοντας τις εστίες της κοινωνικής δυσφορίας και ανακτώντας δυνάμεις, ανεξάρτητα από τις εξελίξεις στο αντιπολιτευτικό πεδίο.

Στις μετρήσεις των ημερών “γράφει” άλλωστε με αρνητικό τρόπο για την προσπάθεια ανάκαμψης της ΝΔ και το νέο πλήγμα από τις αρνητικές εντυπώσεις που άφησε η διαχείριση της πυρκαγιάς στη Βορειοανατολική Αττική. Με βάση αυτά πρωθυπουργικοί συνεργάτες επιμένουν ότι η κυβέρνηση θα κινηθεί στους επόμενους μήνες για “τις περισσότερες και πιο γρήγορες λύσεις που ζήτησε η κοινωνία”.

Οι ηλικίες που “εγκαταλείπουν” την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητοστάκη

Η επιδιωκόμενη αντεπίθεση που το Μαξίμου θέλει να σηματοδοτήσει αρχικά στη ΔΕΘ ,περνά μέσα από τις ηλικίες 30 με 50 ετών. Οπως προκύπτει από τις αναλύσεις, πρόκειται για απαιτητικό κοινό με αυστηρή στάση προς την κυβέρνηση, που έχει να καλύψει ακόμα πολύ έδαφος. Οι γαλάζιες απώλειες στις ηλικίες 45-54 ετών εκτινάχθηκαν σε έναν χρόνο στο 18%+, ενόσω συνεχίζονται οι πιέσεις από τους 17-34 ετών. Ως αντίδοτα η κυβέρνηση θα φέρει στην πρώτη γραμμή τα θέματα της εργασίας και ενίσχυσης του εισοδήματος, στήριξης των νέων οικογενειών και παρεμβάσεων στη στεγαστική κρίση, με χαρακτηριστική τη στοχευμένη “ένεση” – διεύρυνση του προγράμματος “Σπίτι μου” ώστε να καλύψει, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, επιπλέον 30.000+ δικαιούχους ηλικίας έως 50 ετών.

Το “πλήγμα” από ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες

Στην κυβέρνηση αναγνωρίζουν ότι χρειάζεται “δουλειά” για να αλλάξει η εικόνα στους ελεύθερους επαγγελματίες. Δημοσκοπικά αποτυπώνεται η αποστασιοποίηση του συγκεκριμένου ακροατηρίου, που είχε στενούς δεσμούς με την κυβερνητική παράταξη, αλλά στην τελευταία αναμέτρηση προκάλεσε εκλογικό κόστος με τα γαλάζια ποσοστά σε ελεύθερη πτώση: από 44,7% τον Ιούνιο του 2023 σε 28,2% τον περασμένο Ιούνιο. Στο κυβερνητικό επιτελείο πάντως “μετρούν” ότι ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ ούτε το ΠΑΣΟΚ έχουν διεισδύσει σε αυτή την κρίσιμη ομάδα, θεωρώντας άρα ότι είναι εφικτή η επαναπροσέγγισή τους. Ενδεικτικές οι προαναγγελίες ότι θα “διορθωθούν” ζητήματα της φορολογίας τους, με την κυβέρνηση πάντως μπροστά σε μια δύσκολη εξίσωση, δεδομένων των ταυτόχρονων απαιτήσεων τόσο από τους μισθωτούς και από τους συνταξιούχους, οι οποίοι εξίσου ενδιαφέρουν πολιτικά τη ΝΔ.

Ο αγροτικός κόσμος εξακολουθεί να είναι κρίσιμο ακροατήριο για τη ΝΔ, που ξορκίζει το ενδεχόμενο να εδραιωθούν με ενισχυμένες δυνάμεις στη συγκεκριμένη κατηγορία τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και το ΚΚΕ – πολύ δε περισσότερο η Ελληνική Λύση. Μένει να φανούν τα σημερινά μηνύματα του Μητσοτάκη από τη Θεσσαλία, αν και το αντικείμενο των “αυτοψιών” του στη συμπλήρωση ενός έτους από την κακοκαιρία “Ντάνιελ” θα είναι τα αντιπλημμυρικά έργα και αργότερα από τη Θεσσαλονίκη (η μόνιμη επιστροφή του ΕΦΚ στο πετρέλαιο είναι δεδομένη, για παράδειγμα).

thetoc

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ