26 C
Rhodes
Τετάρτη, 25 Σεπτεμβρίου, 2024

Τα νέα τιμολόγια ρεύματος της ΔΕΗ: Πιο χαμηλό του Σεπτεμβρίου σε σχέση με του Αυγούστου- Στρέφεται στα καυσόξυλα ο κόσμος

Περισσότερα άρθρα

spot_img

Τα τιμολόγια ρεύματος για τον Σεπτέμβριο ανακοίνωσε πρώτη η ΔΕΗ και το οικιακό τιμολόγιο Γ1 Ν1 θα είναι μειωμένο σε σχέση με αυτό του Αυγούστου. Αυτό θα διαμορφωθεί στα 15,94 λεπτά ανά κιλοβατώρα και η τιμή αφορά την κατανάλωση έως 500 kWh. Αναπροσαρμόζεται στα 17,1 λεπτά για καταναλώσεις πάνω το συγκεκριμένο όριο.

Το τιμολόγιο της ΔΕΗ δεν περιλαμβάνει τυχόν επιδοτήσεις που θα χορηγήσει η κυβέρνηση οι οποίες θα πιέσουν προς τα κάτω το τιμολόγιο ηλεκτρικής ενέργειας.

Υπενθυμίζεται ότι η ΔΕΗ για τον Αύγουστο προσέφερε το πράσινο τιμολόγιο στα 16,3 λεπτά ανά κιλοβατώρα, το οποίο με τις επιδοτήσεις που χορήγησε το ΥΠΕΝ υποχώρησε στα 14,7 λεπτά. Τον προηγούμενο μήνα η ΔΕΗ παρείχε έκπτωση 53% στο τιμολόγιο ρεύματος.

Χαμηλότερη είναι η χρέωση και για το νυχτερινό τιμολόγιο, στα 12,84 σεντς από 14,934 τον Αύγουστο.

Protergia (METLEN, πρώην Mytilineos) έχει ανακοινώσει “πάγωμα” των τιμολογίων τον Σεπτέμβριο για τρίτο συνεχόμενο μήνα, στο επίπεδο που ίσχυσε τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο. Το “πράσινο” τιμολόγιο της εταιρείας διαμορφώνεται στα 15,99 σεντς ανά κιλοβατώρα.

Σταδιακά αναμένεται η ανακοίνωση των τιμολογίων από το σύνολο των προμηθευτών, που θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα της Ρυθμιστικής Αρχής.

Χριστοδουλίδης: “Οι τρεις λόγοι που έφεραν αύξηση”

Την ίδια ώρα, ο Μιχάλης Χριστοδουλίδης ενημέρωσε σχετικά με τα τιμολόγια ρεύματος, αλλά και τα χαρακτηριστικά που έχει το κάθε ένα ανάλογα με το χρώμα του, την επιδότηση και τη συνολική κατανάλωση.

Όπως δήλωσε στην ΕΡΤ, “κάποιες εταιρείες έχουν προαναγγείλει, ότι θα κρατήσουν τις ίδιες τιμές τον Σεπτέμβριο με αυτές που είχαν τον Αύγουστο. Η τιμή εκκαθάρισης αγοράς για τον Αύγουστο έκλεισε χθες στα 130 ευρώ, τον προηγούμενο μήνα ήταν στα 134. Άρα είμαστε και λίγο προς τα κάτω, γύρω στο 3,5%”, επεσήμανε.

Θίγοντας το γιατί είχαμε αυτή την αύξηση το καλοκαίρι, είπε: “Για τρεις λόγους, Ο πρώτος λόγος είναι ότι από την άνοιξη, από τον Απρίλιο μέχρι σήμερα, η τιμή του φυσικού αερίου στον κόμβο της Ολλανδίας πήρε μια αύξηση πάνω από 30%.

Για λόγους γεωπολιτικούς. Κατ αρχήν, όσο υπάρχουν ανοικτά μέτωπα και στο ρωσο-ουκρανικό εννοώ, αλλά και στη Μέση Ανατολή και οι δύο αυτοί πόλεμοι επηρεάζουν ακόμα την όλη κατάσταση.

Ο δεύτερος λόγος, είναι ότι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, παρήγαγαν πράσινη ενέργεια αρκετή, ωστόσο όμως δεν μπόρεσε να καταναλωθεί από τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, διότι η ζήτηση ήταν τόσο υψηλή που τελικά το βράδυ έμπαιναν οι θερμικές μονάδες σε λειτουργία μάλιστα, που καίνε το ακριβό πια φυσικό αέριο, αλλά έμπαιναν και οι λιγνίτες.

Και ο τρίτος λόγος είναι ότι το καλοκαίρι είχαμε και κάποιες θα έλεγα ενδημικές ενεργειακές κρίσεις στα Βαλκάνια. Το γνωστό θέμα με την Ουγγαρία, το οποίο συσχετίζεται βέβαια και με την Ουκρανία. Το φθινόπωρο πάντα έχουμε χαμηλή ζήτηση σε σχέση με το καλοκαίρι, οπότε και οι τιμές, πέφτουν” κατέληξε.

 

“Οι καταναλωτές πάνε στα… καυσόξυλα”

Ολοένα και αυξάνονται τα τελευταία χρόνια αυτοί που επιλέγουν τα στερεά καύσιμα για θέρμανση το χειμώνα, καθώς η τιμή τους είναι χαμηλότερη από το πετρέλαιο, το ηλεκτρικό ρεύμα ή το φυσικό αέριο.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, η τιμή των καυσόξυλων τη φετινή περίοδο αναμένεται να κινηθεί στα περσινά επίπεδα, κάνοντάς τα ιδιαίτερα προσιτά στο μέσο καταναλωτή.

Οι έμποροι και υλοτόμοι κάνουν λόγο για μεγάλη επάρκεια καυσόξυλων για τη φετινή χρονιά, με τους καταναλωτές να προτιμούν δρυ, οξιά και πουρνάρι και τις τιμές να κυμαίνονται από 75 μέχρι 120 ευρώ το κυβικό μέτρο πλέον ΦΠΑ.

Τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα , όπως και στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες η πώληση των καυσόξυλων γίνεται με τη μέτρηση του όγκου τους και όχι με του βάρους τους.

 

thetoc

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ