18.8 C
Rhodes
Κυριακή, 27 Οκτωβρίου, 2024

Προειδοποίηση Καλλιάνου: “Έρχονται δύσκολες 100 ώρες” – Ποιες περιοχές θα πλήξει η “Ψυχρή Λίμνη” – Καταιγίδες και στην Αττική

Περισσότερα άρθρα

spot_img

Τον κώδωνα του κινδύνου για την κακοκαιρία που θα χτυπήσει μεγάλο μέρος της χώρας το προσεχές τριήμερο έκρουσε ο Γιάννης Καλλιάνος.

Ο μετεωρολόγος του Mega εφιστά την προσοχή στους πολίτες για τις έντονες βροχοπτώσεις που θα πλήξουν κατά τόπους την Ελλάδα.

“Έρχονται τέσσερα εικοσιτετράωρα (Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή), σχεδόν 100 ώρες, θα βρεθούμε κάτω από συνθήκες αστάθειας. Αυτό σημαίνει, για να μην παρεξηγηθώ, ότι η μέρα θα ξεκινάει ναι μεν καλά με ηλιοφάνεια, όμως να μη μας ξεγελά, διότι από το μεσημέρι μέχρι το απόγευμα οι νεφώσεις θα πυκνώνουν γρήγορα και θα έχουμε αυτές τις μπόρες, τις βροχές και τις τοπικές καταιγίδες κυρίως στο Ιόνιο και στα ηπειρωτικά τμήματα και όχι τόσο στο Αιγαίο”, τόνισε αρχικά ο Γιάννης Καλλιάνος.

“Να είμαστε προετοιμασμένοι και αν δούμε ότι έχουμε τέτοιες καταστάσεις, από το μεσημέρι μέχρι το απόγευμα να περιορίσουμε τις μετακινήσεις μας“, δήλωσε ο μετεωρολόγος.

 

Οι περιοχές που θα επηρεαστούν είναι η Μακεδονία και η Θράκη, συμπεριλαμβανομένης της Χαλκιδικής, οι Σποράδες, τα νησιά του Ιονίου και η Πελοπόννησος.

Βροχές και καταιγίδες θα πλήξουν και την Αττική, κυρίως τα βόρεια και δυτικά προάστια.

Το φαινόμενο της “Ψυχρής Λίμνης” – Ποιες περιοχές θα επηρεάσει

Ασυνήθιστη για την εποχή χαρακτηρίζεται η ατμοσφαιρική κυκλοφορία πάνω από την Ανατολική Μεσόγειο, καθώς μια “Ψυχρή Λίμνη” (δηλαδή μια αποκομμένη μάζα σχετικά ψυχρών αερίων μαζών) επηρεάζει την περιοχή μας, σύμφωνα με το Μeteo.

Αξιόλογες βροχοπτώσεις προβλέπονται σε μεγάλο μέρος των Βαλκανίων, της Νότιας Ιταλίας, και της Τουρκίας μέχρι το Σάββατο 31 Αυγούστου 2024.

Στη χώρα μας, ήδη η παρουσία των ψυχρών αερίων μαζών πάνω από τις θερμές επιφανειακές αέριες μάζες δημιουργούν συνθήκες αστάθειας, δηλαδή ευνοούν τη δημιουργία καταιγίδων κυρίως πάνω από τις ηπειρωτικές περιοχές τις απογευματινές ώρες.

Από την Πέμπτη 29/8 και τουλάχιστον μέχρι το Σάββατο 31/8 προβλέπεται ενίσχυση της αστάθειας, με καταιγίδες να επηρεάζουν μεγάλο μέρος της χώρας. Με τα σημερινά προγνωστικά δεδομένα (Τετάρτη 28/8), η πιθανότητα χαλαζοπτώσεων είναι μικρή, όμως θα είναι αυξημένος ο κίνδυνος πλημμυρικών φαινομένων, καθώς προβλέπεται μεγάλη ραγδαιότητα βροχοπτώσεων και μεγάλο αριθμό ηλεκτρικών εκκενώσεων.

1
Χάρτης 1. Η έκταση της “Ψυχρής Λίμνης” αποδίδεται με γαλάζιες και μπλες αποχρώσεις. Τα εικονίδια καταιγίδες υποδεικνύουν τις περιοχές που θα δεχθούν έντονα καιρικά φαινόμενα την Πέμπτη 29/08/2024.

Ο επόμενος χάρτης δείχνει το συνολικό ύψος βροχής σε χιλιοστά που προβλέπει το αριθμητικό μοντέλο πρόγνωσης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr μέχρι το βράδυ της Παρασκευής 30/8.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στα ηπειρωτικά και θα κυμανθεί κοντά στα φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα.

2
Χάρτης 2. Προγνωστικός χάρτης αθροιστικού ύψους βροχόπτωσης μεταξύ Τετάρτης 28 και Παρασκευής 30 Αυγούστου 2024, από το αριθμητικό μοντέλο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το φαινόμενο της “Ψυχρής Λίμνης” προκαλεί συνθήκες στην ατμόσφαιρα οι οποίες είναι εξαιρετικά δύσκολο να προβλεφθούν με μεγάλη ακρίβεια από τα προγνωστικά μοντέλα, κάτι που προκαλεί αβεβαιότητα ως προς το ποιες περιοχές θα δεχθούν τα μεγαλύτερα ύψη βροχής. Οι προγνώσεις θα ανανεώνονται σε τακτά χρονικά διαστήματα και θα ακολουθήσουν νεότερες σχετικές ανακοινώσεις με ενημερωμένα προγνωστικά στοιχεία.

 

Κολυδάς: Τι είναι η Ψυχρή Λίμνη

Με ανάρτησή του στο Facebook ο Θοδωρής Κολυδάς ανέφερε:

ΕΡΧΕΤΑΙ ΤΟ ΧΑΜΗΛΟ ΚΑΙ H ΨΥΧΡΗ ΛΙΜΝΗ ΑΠΟ ΤΗ ΜΑΥΡΗ ΘΑΛΑΣΣΑ.

Ο καιρός της αστάθειας του επομένου τριημέρου οφείλεται στο αποκομμένο χαμηλό που συνοδεύεται από μια ψυχρή μάζα στην ανώτερη ατμόσφαιρα όπως έχουμε αναφέρει εδώ και πολλές μέρες. Οι αέριες μάζες του ανώτερου χαμηλού θα έρθουν σε αντίθεση με τις θερμότερες και υγρότερες στα κατώτερα στρώματα.

Η αλληλεπίδραση ψυχρών αερίων μαζών της ανώτερης ατμόσφαιρας (cold pool), του θερμού εδάφους και του προσκείμενου σε αυτό αέρα (στα 850mb) σε συνθήκες αυξημένης υγρασίας ευνοεί την ανάδευση των ασταθών αερίων μαζών καθ’ ύψος, δημιουργώντας νέφη κατακόρυφης ανάπτυξης (cumulus), που αποτελούν προποµπούς των καταιγιδοφόρων νεφών (cumulonimbus- Cb). Για τον λόγο αυτό παρατηρούμε οτι ο υετός εντοπίζεται κυρίως πάνω από τις ηπειρωτικές περιοχές , όπου αναπτύσσονται άλλωστε και οι υψηλότερες θερμοκρασίες. Αυτός είναι ο καιρός της ψυχρής λίμνης.

Ο όρος Ψυχρή Λίμνη αποτελεί μετάφραση του όρου #ColdPool (ακριβέστερα θα ήταν “Ψυχρή Πισίνα”). Αυτή λοιπόν η ψυχρή λίμνη αποτελεί μια ψυχρή περιοχή που περιβάλλεται από θερμές μάζες. Η ύπαρξη ψυχρών αερίων μαζών πάνω από θερμές και υγρές αέριες μάζες κοντά στο έδαφος οδηγεί στη δημιουργία αστάθειας. Η αστάθεια είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τη δημιουργία των καταιγίδων, ενώ οι άλλες δύο προϋποθέσεις είναι η ύπαρξη υγρών αερίων μαζών και ένα αίτιο ανύψωσης των αερίων μαζών.

 

 

thetoc

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ