22.7 C
Rhodes
Πέμπτη, 24 Οκτωβρίου, 2024

Σε ποιους θα μοιραστεί το φετινό καλάθι της ΔΕΘ – Στη Θεσσαλονίκη σήμερα ο Μητσοτάκης

Περισσότερα άρθρα

spot_img

Χαμηλά κρατάει την… μπάλα το Μέγαρο Μαξίμου για το φετινό καλάθι της ΔΕΘ, με κυβερνητικές πηγές να τη χαρακτηρίζουν ΔΕΘ “δουλειάς” όχι ακατάσχετης παροχολογίας. Το στίγμα το έδωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών χθες, σημειώνοντας ότι οι όποιες ανακοινώσεις θα γίνουν με βάσει τα δημοσιονομικά περιθώρια που “απαιτούν” δαπάνες έως 3 δισ. για το 2025, με το οικονομικό επιτελείο πάντως να βρίσκεται σε αναζήτηση ενός σχετικά μεγαλύτερου χώρου -με τη σύμφωνη γνώμη των Βρυξελλών- για κάποιες επιπλέον παροχές.

Μέχρι ώρας πάντως, τα δημοσιονομικά δεδομένα οδηγούν σε ένα καλάθι που θα… μοιραστεί ανάμεσα στην υγεία και την παιδεία, τις συντάξεις και τα εξοπλιστικά προγράμματα.

Το 2025 οι αμυντικές δαπάνες λόγω των φρεγατών Μπελαρά θα ανέλθουν στα 850.000.000 ευρώ, έχει προυπολογιστεί 1 δισ. ευρώ για την υγεία και 1 δισ. για την παιδεία, ενώ οι όποιες φοροελαφρύνσεις θα αφορούν κυρίως τους πολύτεκνους, τους συνταξιούχους με το “λίφτιγκ” που θα γίνει στην εισφορά αλληλεγγύης και τους ελεύθερους επαγγελματίες- οι οποίοι προσφάτως δυσαρεστήθηκαν με το νέο φορολογικό- με πιθανή την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος που είχε από πέρσι περικοπεί στο μισό.

Στο τραπέζι παραμένει τέλος και η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 0,5%. Κατά τα λοιπά, οι παρεμβάσεις θα είναι “θεσμικές” και θα αφορούν το μείζον θέμα του στεγαστικού, με το Μέγαρο Μαξίμου να αναμένει το πράσινο φως από τις Βρυξέλλες για την ανακατανομή 2 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης για το πρόγραμμα Σπίτι μου 2, με περισσότερους δικαιούχους και διεύρυνση των ηλικιακών και εισοδηματικών κριτηρίων.

Εκλογές το 2027

Στην ομιλία του στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης ο πρωθυπουργός θα περιγράψει τον μεταρρυθμιστικό ορίζοντα της κυβέρνησης έως το 2027, βαδίζοντας πάνω στις προεκλογικές δεσμεύσεις της Νέας Δημοκρατίας το 2023. Βασικός στόχος παραμένει για το τέλος της 4ετίας η αύξηση του κατώτατου μισθού στα 950 ευρώ και ο μέσος μισθός να φθάσει τα 1.500 ευρώ.

Αυτός ο στόχος είναι εφικτός για την κυβέρνηση, η οποία “δείχνει” την πολιτική σταθερότητα (σ.σ. και άρα εκλογές το 2027) για την επίτευξη της σύγκλισης με την Ευρώπη μισθολογικά. “Ο μεγάλος στόχος είναι η Ελλάδα να βαδίσει σε δρόμους σταθερότητας και ανάπτυξης και να μην εκτροχιαστούν τα δημοσιονομικά. Να μην μπούμε σε μία διαδικασία πλειοδοσίας, την οποία διαχρονικά θέλει η αντιπολίτευση.

Έχουμε ιερό καθήκον να ανεβάσουμε το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών, να καλύψουμε τη μεγάλη απόσταση που υπάρχει με την Ευρώπη, η οποία όμως έχει ήδη αρχίσει να μειώνεται”, είπε ο Παύλος Μαρινάκης στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Πρόγευση Θεσσαλονίκης

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως συνηθίζει θα επισκεφθεί λίγες ημέρες πριν την έκθεση την Θεσσαλονίκη, για να συναντηθεί με παραγωγικούς φορείς της περιοχής. Σήμερα στις 11 θα παραστεί σε εκδήλωση και θα μιλήσει για την Εθνική Στρατηγική για την Περιφερειακή Ανάπτυξη, στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, ενώ στην ομιλία του το Σάββατο θα ανακοινώσει όπως λένε οι πληροφορίες την ημερομηνία των εγκαινίων του μετρό, το οποίο προγραμματίζεται να λειτουργήσει τον Νοέμβριο.

 

 

thetoc

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ