22.7 C
Rhodes
Πέμπτη, 24 Οκτωβρίου, 2024

Αυτό που φοβόντουσαν όλοι: Το σκληρό μέτρο της κυβέρνησης για το Airbnb που τελειώνει τη βραχυχρόνια μίσθωση για πολλούς

Περισσότερα άρθρα

spot_img

Οι βραχυχρόνιες μισθώσεις Airbnb φαίνεται να αποτελούν ένα ολοένα και αυξανόμενο πρόβλημα στην κοινωνία. Η στέγη αποτελεί μείζον θέμα για μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού και πλέον τους φοιτητές που καλούνται να πληρώσουν για 50 τ.μ. δίπλα στο πανεπιστήμιο 700 και 800 ευρώ ενοίκια.

Γεγονός είναι ότι τα Airbnb έχουν αυξηθεί δραματικά τα τελευταία χρόνια, καθώς η ανάπτυξη του τουρισμού και η αύξηση της ζήτησης για καταλύματα, έχουν στρέψει την αγορά σε αυτού τους είδους ενοικιάσεις κατοικιών.

Ένα από τα βασικότερα προβλήματα που προκύπτουν από τις βραχυχρόνιες μισθώσεις είναι η αύξηση των τιμών ενοικίασης σε πολλές περιοχές, καθώς οι ιδιοκτήτες ακινήτων επωφελούνται από τη μεγάλη ζήτηση και επιβάλλουν υψηλές τιμές ενοικίασης.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη δυσκολία πολλών ανθρώπων να βρουν κατάλληλο και προσιτό κατάλυμα για τη διαμονή τους.

Airbnb: Το σκληρό μέτρο της κυβέρνησης

Με στόχο την καταπολέμηση της στεγαστικής κρίσης, η κυβέρνηση σχεδιάζει την αλλαγή στο Airbnb βάζοντας… δύσκολα στους ενοικιαστές.

Πάνω στο τραπέζι βρίσκονται διάφορες προτάσεις οι οποίες εξετάζονται υπό το πρίσμα των αντοχών του προϋπολογισμού και εστιάζουν στην αλλαγή του τρόπου φορολόγησης των ενοικίων με την θέσπιση νέων φορο-εκπτώσεων που θα ελευθερώσουν πολλές κατοικίες από τις βραχυχρόνιες μισθώσεις και θα ξεκλειδώσουν την πόρτα σε τουλάχιστον 200.000 σπίτια τα οποία σήμερα παραμένουν κλειστά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση αναμένεται να θεσπίσει ένα «σκληρό» μέτρο για τους ιδιοκτήτες του Airbnb. Συγκεκριμένα, θα φέρει νέα κλίμακα για την φορολόγηση των εισοδημάτων τους.

Σήμερα η κλίμακα είναι ενιαία και το εισόδημα από ενοίκια φορολογείται από το πρώτο ευρώ με συντελεστή 15% εφόσον δεν υπερβαίνει τα 12.000 ευρώ.

Για τα υψηλότερα εισοδηματικά κλιμάκια εφαρμόζονται συντελεστές 35% – 45% και συγκεκριμένα 35% για το κλιμάκιο εισοδήματος από 12.001 έως 35.000 ευρώ και 45% για κλιμάκιο εισοδήματος άνω των 35.001 ευρώ.

Την ίδια στιγμή πολλοί ιδιοκτήτες ακινήτων που βρίσκονται στις τρεις μεγαλύτερες πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης Airbnb, Booking.com και Expedia Group/VRBO, φροντίζουν να δηλώνουν ετήσια εισοδήματα από ενοίκια κάτω από 12.000 ευρώ, ώστε ο συντελεστής να μην ανεβαίνει πάνω από το 15%.

Πλέον, αναμένεται ο ελάχιστος συντελεστής να ανέβει από το 15% στο 22% για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις και μείωση στο 7,5% για τις μακροχρόνιες.

Σε δεύτερο χρόνο θα εξεταστούν οι υπόλοιπες παρεμβάσεις με τους χρονικούς «κόφτες» στις βραχυχρόνιες μισθώσεις και τον αριθμό των ακινήτων που θα υποχρεούνται σε έναρξη επιχειρηματικής δραστηριότητας.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ