Μεγάλες αλλαγές φέρεται να ετοιμάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης με αύξηση της φορολογίας στο AirBnb και ταυτόχρονη μείωση για όσους κάνουν μακροχρόνιος συμβάσεις ενοικίασης.
Την αύξηση της φορολογίας των εισοδημάτων από βραχυχρόνιες μισθώσεις, με στόχο να αποτραπεί η μαζική εισαγωγή ακινήτων στις πλατφόρμες τύπου Airbnb και να ενθαρρυνθεί η επιστροφή τους στην αγορά των μακροχρόνιων μισθώσεων εξετάζει η κυβέρνηση.
Επιπλέον, εξετάζεται η χορήγηση κινήτρων στους ιδιοκτήτες, όπως μειώσεις στη φορολογία των ενοικίων, για να διαθέσουν τα ακίνητά τους στην αγορά, είτε από το απόθεμα των 200.000 κλειστών σπιτιών, είτε από τις βραχυχρόνιες μισθώσεις, που συχνά δεν αποδεικνύονται επωφελείς λόγω υπερπροσφοράς.
Σύμφωνα με πληροφορίες, προωθείται η επιβολή υψηλότερων φορολογικών συντελεστών για εισοδήματα από βραχυχρόνιες μισθώσεις, ενώ εξετάζονται αλλαγές στη φορολογία για τα εισοδήματα από μακροχρόνιες μισθώσεις.
Αυτή τη στιγμή, το εισόδημα από ενοίκια φορολογείται κλιμακωτά από το πρώτο ευρώ, με αρχικό συντελεστή 15% για εισοδήματα έως 12.000 ευρώ, που αυξάνεται στο 35% για το εισοδηματικό κλιμάκιο από 12.001 έως 35.000 ευρώ και στο 45% για εισοδήματα άνω των 35.001 ευρώ.
Επιπλέον, πολλοί ιδιοκτήτες που δραστηριοποιούνται στις μεγάλες πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης δηλώνουν εισόδημα κάτω των 12.000 ευρώ ώστε ο φορολογικός συντελεστής να παραμένει στο 15%.
Στη βάση αυτή εξετάζεται η η αύξηση του ελάχιστου συντελεστή στο 22% για βραχυχρόνιες μισθώσεις και η μείωσή του στο 7,5% για μακροχρόνιες μισθώσεις για εισοδήματα έως 12.000 ευρώ και στο 17,5% για εισοδήματα από 12.001 έως 35.000 ευρώ.
Συζητείται επίσης η επαναφορά φορολογικών εκπτώσεων για ενοίκιο πρώτης κατοικίας και για τους τόκους στεγαστικών δανείων, μέτρα που θεωρούνται κρίσιμα για την αντιμετώπιση του αυξημένου κόστους στέγασης.
Παρεμβάσεις εξετάζονται και για τη διάρκεια των βραχυχρόνιων μισθώσεων και τον αριθμό των ακινήτων που υποχρεούνται σε έναρξη επιχειρηματικής δραστηριότητας. Συγκεκριμένα, προτείνεται η μίσθωση κάθε ακινήτου να μην υπερβαίνει τις 90 ημέρες ετησίως, ενώ για νησιά με λιγότερους από 10.000 κατοίκους το όριο να είναι 60 ημέρες.
Η υπέρβαση αυτών των ορίων θα επιτρέπεται εφόσον το συνολικό εισόδημα του εκμισθωτή δεν ξεπερνά τις 12.000 ευρώ ετησίως. Επίσης, προτείνεται να μην επιτρέπεται βραχυχρόνια μίσθωση άνω των δύο ακινήτων ανά ΑΦΜ, με όσους εκμεταλλεύονται τουλάχιστον δύο ακίνητα να αντιμετωπίζονται ως επιχειρηματίες και να υπόκεινται σε ΦΠΑ και ασφαλιστικές εισφορές.
Πηγή: dnews