25.9 C
Rhodes
Σάββατο, 21 Σεπτεμβρίου, 2024

Την άμεση αξιοποίηση των πηγών της Νύμφης Σαλάκου προτείνει ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Το Σπήλαιο»

Περισσότερα άρθρα

spot_img

Με  επιστολή του στον πρόεδρο της ΔΕΥΑΡ,  τον αντιδήμαρχο Καμείρου  και το κοινοτικό συμβούλιο της Σαλάκου, ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Σαλάκου «Το Σπήλαιο» κος Παναγιώτης Εγγλέζος, προτείνει την άμεση αξιοποίηση των πηγών της Νύμφης, στην ύδρευση του χωριού.

 

Στην επιστολή του, ο κος Εγγλέζος αναφέρει:

«Κύριε πρόεδρε,
Πριν λίγες μέρες στο δημοτικό συμβούλιο, παρουσιάσατε το σχέδιο στρατηγικού σχεδιασμού ανάπτυξης έργων και υποδομών της ΔΕΥΑΡ για τα επόμενα χρόνια και σας συγχαίρουμε γι’ αυτήν την πρωτοβουλία, πάνω σε αυτό το σχέδιο έχουμε να σας καταθέσουμε και εμείς μια πρόταση, η όποια πάρθηκε ομόφωνα από όλα τα μέλη μας.

Οι Πηγές Νύμφης Σαλάκου, είναι η περιοχή που για αρκετά χρόνια τροφοδοτούσε το νησί της Ρόδου με νερό και μάλιστα με φυσική ροή, έτσι όπως είχε κατασκευαστεί επί Ιταλοκρατίας.

Σήμερα που μιλάμε, το νερό αυτό που προέρχεται από τρία διαφορετικά σημεία (τρεις πηγές), καταλήγει ανεκμετάλλευτο στο ποτάμι. Το καλύτερο σε ποιότητα νερό δεν φτάνει σε καμία βρύση και σε κανένα σπίτι, με όλα αυτά τα προβλήματα που καθημερινά αντιμετωπίζουμε όσον αφορά το νερό και με την έλλειψη του, που σε λίγο χρονικό διάστημα θα γίνει ακόμα μεγαλύτερη.

Όλο αυτό το νερό από τα τρία σημεία εκβολής του, δυστυχώς τόσα χρόνια παραμένει ανεκμετάλλευτο, αναγκάζοντας τους κατοίκους του χωριού να υδροδοτούνται από δεξαμενές, οι οποίες κάθε φορά παρουσιάζουν πρόβλημα ποιότητας του νερού, αφήνοντας το φυσικό νερό να τρέχει άφθονο στο ποτάμι.

Όλα αυτά τα χρόνια, δεν πραγματοποιήθηκε καμία παρέμβαση που θα μπορούσε να συγκεντρώσει όλο αυτόν τον όγκο του νερού. Για όσους γνωρίζουν την περιοχή, καταλαβαίνουν για τι ποσότητα νερού μιλάμε και τι ποιότητα… η οποία επαναλαμβάνουμε ότι δεν φτάνει στις βρύσες των σπιτιών μας.

Η πρόταση που καταθέτουμε ως Πολιτιστικός Σύλλογος Σαλάκου κύριε πρόεδρε της ΔΕΥΑΡ, είναι να κατασκευαστεί μία μεγάλη δεξαμενή η οποία θα συγκεντρώνει την υπερχείλιση των πηγών αυτών και θα τη στέλνει στο αντλιοστάσιο που υπάρχει ήδη στο χωριό μας και από εκεί να γίνεται η διανομή στα σπίτια η ακόμα και να χρησιμοποιείται για άρδευση. Μάλιστα, όπως μάθαμε, υπήρχε παλιό δίκτυο, όπου το νερό αυτό συνδεόταν με ένα δίκτυο του χωριού.

Θεωρούμε, ότι λόγω της κλιματικής αλλαγής αλλά και λόγω της αύξησης ζήτησης του νερού, η πρότασή μας μπορεί να δώσει λύση, όχι μόνο για την τοπική Κοινότητα Σαλάκου αλλά και για τις γύρω περιοχές, από τη στιγμή που η ποσότητα του νερού είναι τέτοια που μπορεί να καλύψει την όποια ανάγκη.

Η κατάσταση με την έλλειψη νερού δεν μπορεί να αφήσει κανέναν μας σε εφησυχασμό. Μπορεί σήμερα στην περιοχή μας να μην έχουμε ιδιαίτερο πρόβλημα, αλλά σίγουρα το επόμενο διάστημα θα υπάρχει, όχι μόνο λόγω της έλλειψης βροχών, αλλά και λόγω της ραγδαίας και αλόγιστης χρήσης του νερού.

Είμαστε στη διάθεσή σας για οπουδήποτε διευκρίνηση ή ακόμα και βοήθεια».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ