Η επέτειος των 50 χρόνων από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, της πιο στέρεας και λειτουργικής δημοκρατίας που γνώρισε ποτέ ο τόπος, απαιτεί από τη μία αποτίμηση του τι καταφέραμε και από την άλλη έναν επαναπροσδιορισμό στόχων και προτεραιοτήτων.
Είναι ξεκάθαρο ότι όλα αυτά τα χρόνια διασφαλίστηκε η εναλλαγή κυβερνήσεων με απόλυτα δημοκρατικό τρόπο, κατοχυρώθηκε η ελευθερία του λόγου, εντάχθηκε η Ελλάδα στη μεγάλη Ευρωπαϊκή οικογένεια, αναβαθμίστηκαν οι υποδομές, επιτεύχθηκαν για μεγάλο χρονικό διάστημα υψηλοί ρυθμοί οικονομικής ανάπτυξης.
Σε σχέση με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ενισχύθηκε ο ρόλος και οι αρμοδιότητές της, πολλαπλασιάστηκαν τα διατιθέμενα χρηματοδοτικά εργαλεία και ειδικά μετά τα μνημόνια και την τριπλή πρόσφατη κρίση, εμπεδώθηκε ο πρωταγωνιστικός της ρόλος, στη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής των τοπικών κοινωνιών.
Σε κάθε περίπτωση η Ελληνική Δημοκρατία, όπως και οι περισσότερες δημοκρατίες σε επίπεδο Ε.Ε., αντιμετωπίζουν νέες προκλήσεις σε όλα τα επίπεδα.
Η μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων, η διάχυση των ωφελειών της ανάπτυξης σε όλους, η αναβάθμιση των υπηρεσιών δημόσιας υγείας και παιδείας, ο έλεγχος της ασύδοτης μετανάστευσης, η συμπερίληψη σε συνδυασμό με το σεβασμό διαχρονικών αρχών και αξιών, είναι μερικά από τα ζητούμενα.
Ειδικά για την Αυτοδιοίκηση απαιτείται μία γενναία ενίσχυση, με εξειδικευμένο προσωπικό, αντιστοιχία ρόλου και αρμοδιοτήτων, με τους κατάλληλους πόρους και μία κατανόηση της Πολιτείας ότι, τόσο ο Α’, όσο και ο Β’ βαθμός Αυτοδιοίκησης, επιτελούν καθοριστικό αναπτυξιακό ρόλο.
Αληθινή δημοκρατία έχουμε μόνον, όταν υπάρχουν ενιαίοι συλλογικοί στόχοι, αίσθημα του ανήκειν και πραγματική βελτίωση της ζωής, όλων των πολιτών.
Από το Γραφείο Τύπου
της Δημοτικής Παράταξης,
Με Δύναμη για τη Ρόδο