21.6 C
Rhodes
Τετάρτη, 23 Οκτωβρίου, 2024

To made in Greece τεχνολογικό όπλο που εντοπίζει έγκαιρα τις πυρκαγιές

Περισσότερα άρθρα

spot_img

Το σύστημα nvFirePro που ανέπτυξε η nvisionist, στην οποία συμμετέχει η ΔΕΗ, αξιοποιεί τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης και machine learning για την έγκαιρη ανίχνευση πυρκαγιών

Φανταστείτε ένα πλήρως αυτόνομο ενεργειακά και τηλεπικοινωνιακά σύστημα που χρησιμοποιώντας θερμικούς και οπτικούς αισθητήρες μπορεί να ανιχνεύει εγκαίρως φωτιές σε αστικό, ημιαστικό ή και δασικό περιβάλλον τη στιγμή ακριβώς που εκδηλώνονται. Και όχι μόνο αυτό αλλά να μπορεί στέλνει τις ανιχνεύσεις και όλες τις σχετικές πληροφορίες που έχει συγκεντρώσει σε πραγματικό χρόνο μέσω live video με γεωεντοπισμό «geotag» σε κάθε κέντρο διαχείρισης αρμόδιο για την αντιμετώπιση πυρκαγιών. Με την κλιματική κρίση να εντείνεται και τον αριθμό των δασικών πυρκαγιών στη χώρα μας – και όχι μόνον – να αυξάνεται σταθερά χρόνο με το χρόνο, ένα τέτοιο τεχνολογικό «όπλο» θα ήταν σωτήριο.

Το σύστημα αυτό λοιπόν όχι μόνο υπάρχει αλλά έχει αναπτυχθεί από ελληνικά μυαλά και χέρια. Συγκεκριμένα από τη διεθνώς βραβευμένη ελληνική start-up nvisionist, στην οποία η ΔΕΗ κατέχει ποσοστό 33,34%. Η τεχνολογική εταιρεία αξιοποιώντας τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης (Edge AI) και μηχανικής μάθησης (Machine Learning) δημιούργησε το σύστημα «nvFirePro» για την έγκαιρη ανίχνευση πυρκαγιών, το οποίο με παρακολούθηση σε ακτίνα έως και 15 χιλιομέτρων απότο σημείο που εγκαθίσταται και με κάλυψη 360 μοιρών, διαθέτει τη δυνατότητα να ανιχνεύει κάθε εστία πυρκαγιάς και να στέλνει άμεσα ειδοποίηση στις αρχές σε λιγότερο από 60 δευτερόλεπτα, ταυτόχρονα σε έως και 100 κέντρα/σταθμούς ενημέρωσης (Πολιτική Προστασία, Πυροσβεστική, Αστυνομία, κλπ.).

Διαβάστε περισσότερα: newmoney.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ