25.6 C
Rhodes
Κυριακή, 6 Οκτωβρίου, 2024

Σε θετικό κλίμα η συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν, παρά τα παγωμένα χαμόγελα

Περισσότερα άρθρα

spot_img

Την πέμπτη συνάντησή τους εντός των τελευταίων 12 μηνών πραγματοποίησαν ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ.

Η συνάντηση κράτησε περίπου 45 λεπτά (περισσότερο από το αναμενόμενο), παρουσία των υπουργών Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη και Χακάν Φιντάν και των διπλωματικών συμβούλων των δύο ηγετών Άννας- Μαρίας Μπούρα και Ακίφ Τσαγατάι Κιλίτς.

Περίπου στις 22:30 (ώρα Ελλάδος) οι δυο ηγέτες βγήκαν μαζί από την αίθουσα που συνεδρίαζαν οι σύμμαχοι των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ και κατευθύνθηκαν χωρίς να κάνουν καμία δήλωση προς την αίθουσα που θα γινόταν η συνάντηση.

Ωστόσο, είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν λίγες κουβέντες περπατώντας, ωστόσο πριν την έναρξη της συνάντησης δεν έκαναν δηλώσεις.

Σε θετικό κλίμα η συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν, παρά τα παγωμένα χαμόγελα [εικόνες - βίντεο]

Όπως ενημέρωσε η ελληνική πλευρά, κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν θέματα διεθνούς και περιφερειακού ενδιαφέροντος, με έμφαση στις τελευταίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και στην Ουκρανία.

Οι δύο ηγέτες προχώρησαν σε σύντομη επισκόπηση των διμερών σχέσεων μετά την τελευταία συνάντηση που είχαν τον περασμένο Μάιο στην Άγκυρα.

Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συνεργασία με τις τουρκικές αρχές στην καταπολέμηση της παράτυπης μετανάστευσης.

ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΕΡΝΤΟΓΑΝ

Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν στο αμοιβαίο όφελος από τη διατήρηση κλίματος ηρεμίας στις διμερείς σχέσεις. Ακόμη, συμφώνησαν να εντατικοποιήσουν τη συνεργασία για την επίτευξη του στόχου του διπλασιασιασμού του όγκου των διμερών εμπορικών συναλλαγών.

Συζήτησαν ακόμα για την επόμενη συνάντησή τους που θα πραγματοποιηθεί τον Σεπτέμβριο στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

 

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο Κυπριακό τονίζοντας ότι 50 χρόνια μετά την τραγωδία του ’74 δεν μπορεί η Κύπρος, κράτος-μέλος της Ε.Ε., να παραμένει διαιρεμένη και επανέλαβε την ανάγκη επανέναρξης των συνομιλιών για την επίλυση του Κυπριακού.

Η επόμενη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο πρόεδρο αναμένεται να πραγματοποιηθεί τον Σεπτέμβριο, στη Νέα Υόρκη.

ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΕΡΝΤΟΓΑΝ

Εντύπωση πάντως προκαλούν οι εκφράσεις και η στάση του σώματος των δύο αρχηγών κρατών. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίζεται σε φωτογραφίες και βίντεο χαμογελαστός, ενώ ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι βλοσυρός και αγέλαστος.

ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ

 

ΕΡΝΤΟΓΑΝ

 

thetoc

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ