15.8 C
Rhodes
Τετάρτη, 18 Μαρτίου, 2026

Δυναμική σύμπραξη του 1ου Γυμνασίου Ρόδου με το Ωκεανολογικό Ινστιτούτο και το Πολωνικό σχολείο Primary School No. 26 Żołnierzy Armii Krajowej

Περισσότερα άρθρα

spot_img

Στο πλαίσιο του σχεδίου Erasmus+KA210 KA210 Project Code: 2025-1-EL01-KA210-SCH-000361162 , το 1ο Γυμνάσιο Ρόδου είχε τη χαρά να υποδεχτεί τους εταίρους του από την Πολωνία, εκ των οποίων δύο καθηγητές, 5 μαθητές και 2 μέλη του Ωκεανολογικού Ινστιτούτου ΙΟPAN. Σκοπός της επίσκεψης ήταν η αλληλογνωριμία των μελών,η παρουσίαση και συνέχιση των εργασιών με συνεργατικό τρόπο, η διαπολιτισμική επικοινωνία και η ανάπτυξη βασικών δεξιοτήτων ζωής.

Το σχέδιο έχει τον τίτλο “ Green Action for blue Growth” και εστιάζει στην έρευνα των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών των θαλασσών των δύο περιοχών(Ρόδος-Μεσόγειος/Gdynia-Βαλτική) και στις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής στο θαλάσσιο οικοσύστημα τους. Στο πλαίσιο των εργασιών υλοποιήθηκαν πολλές κοινές και ενδιαφέρουσες δράσεις όπως η επίσκεψη στον Υδροβιολογικό Σταθμό Ρόδου-Ενυδρείο όπου η κα Λουιζίδου έκανε μια εκτεταμένη παρουσίαση των χαρακτηριστικών της Μεσογείου,της απειλούμενης βιοποικιλότητας και των αλλαγών στην ανθρώπινη συμπεριφορά, οι οποίες είναι τώρα πιο αναγκαίες από ποτέ. Ακολούθησε ξενάγηση στο Δημαρχείο Ρόδου από την Υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων κα Καραμπίνη Μαρία και τον κ Γεώργιο Πάττα,αντιδήμαρχο Επικοινωνίας.Οι Έλληνες και Πολωνοί μαθητές είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν σχετικά με τον τρόπο διεξαγωγής του Δημοτικού Συμβουλίου και με την καθοδήγηση του κ Πάττα να συζητήσουν θέματα τα οποία μελετούν στο πλαίσιο του Erasmus+ όπως πχ η πλαστική ρύπανση και η υπεραλιεία.Ήταν μια καταπληκτική εμπειρία την οποία απόλαυσαν και οι δύο πλευρές.

Πολύ ενδιαφέρουσα υπήρξε επίσης και η επίσκεψη στη Χημική Υπηρεσία Αιγαίου όπου η κα Λαχανιάτη και όλη η ομάδα μας εξήγησαν αναλυτικά τη διαδικασία ανάλυσης του νερού και τις προϋποθέσεις ώστε να λάβει μια παραλία τη γαλάζια σημαία.

Επιπλέον,οι Πολωνοί μαθητές είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν την ελληνική φιλοξενία καθώς διέμειναν σε ελληνικές οικογένειες και βίωσαν την καθημερινότητα των εταίρων τους,βασικό στοιχείο του Erasmus+.  Κατά την επίσκεψη του 1ου Γυμνασίου στην Gdynia  της Πολωνίας, οι Έλληνες θα φιλοξενηθούν από τους μαθητές που φιλοξένησαν οι ίδιοι στη Ρόδο.

Η επίσκεψη των Πολωνών εταίρων μας στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία,στην οποία συνέβαλαν όλοι όσοι μας βοήθησαν και τους οποίους ευχαριστούμε θερμά:

–        Τους γονείς και μαθητές για την άψογη φιλοξενία και συνεργασία.

–        Τον κ Παπαστεργή για τη διάθεση των λεωφορείων ΡΟΔΑ για τις εντός/εκτός πόλης μετακινήσεις μας.

–        Τον κ Σαλαχούρη , Πρόεδρο του Σωματείου Ξεναγών καθώς και τους δύο ξεναγούς μας που μας συνόδευσαν στις εξορμήσεις μας: την κ Αναστασία Σεγκέλια για την ξενάγηση στο Παλάτι των Ιπποτών και τον κ Μιχάλη Τριανταφύλλου για την ξενάγηση στην Ακρόπολη της Λίνδου.

–        Την κ Καραμπίνη και τον αντιδήμαρχο Επικοινωνίας κ Πάττα για την δυνατότητα προσομοίωσης Δημοτικού Συμβουλίου καθώς και την κ Ασπράκη,Επίτιμη Πρόξενος της Πολωνικής Δημοκρατίας στη Ρόδο.

–        Την κ Λουιζίδου,τον  κ Κονδυλάτο και όλη την ομάδα του Ενυδρείου Ρόδου για τη συνεχή στήριξη και συνεργασία.

–        Την κ Λαχανιάτη από την Δ/νση Χημικής Υπηρεσίας Αιγαίου και τους κ Μάτση Β,Βάβουρα Μ.,Τριανταφύλλου Π  και Αλχαδέφ Π.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ