Οι τιμές του αρνιού και του κατσικιού εκτοξεύονται για το Πάσχα 2026. Αναλυτικά στοιχεία για χονδρική, λιανική και τους λόγους της ακρίβειας που πλήττει τα νοικοκυριά
Ταχυπαλμία προκαλεί ο οβελίας φέτος στα ελληνικά νοικοκυριά, καθώς το κόστος του σούβλισμα του αρνιού ανεβαίνει σε επίπεδα ρεκόρ. Από τα τέλη Φεβρουαρίου οι τιμές του αρνιού και του κατσικιού σημειώνουν συνεχή άνοδο, μετατρέποντας το φετινό πασχαλινό γεύμα σε οικονομική πρόκληση. Παράλληλα, οι κτηνοτρόφοι αντιμετωπίζουν αυξημένα λειτουργικά έξοδα και σοβαρές καθυστερήσεις εξαιτίας των υποχρεωτικών κτηνιατρικών ελέγχων που επιβραδύνουν τη διαδικασία σφαγής.
Πόσο θα κοστίσει το σούβλισμα του αρνιού στη χονδρική αγορά
Το εκρηκτικό μείγμα προσφοράς και ζήτησης ωθεί τις τιμές ανοδικά πριν καν φτάσει στο αποκορύφωμά της η πασχαλινή κατανάλωση. Στο επίπεδο παραγωγού, τα αμνοερίφια διατίθενται αυτές τις ημέρες από 7,5 έως 8,5 ευρώ ανά κιλό, με φανερή τάση ενίσχυσης όσο πλησιάζει η Μεγάλη Εβδομάδα. Στη χονδρεμπορική αγορά, με βάση επίσημα δεδομένα του Οργανισμού Κεντρικών Αγορών και Αλιείας, την Παρασκευή 6 Μαρτίου 2026 η μέση χρέωση για αρνιά και κατσίκια έφτασε τα 9,5 ευρώ το κιλό, με διακύμανση από 6,5 έως 10 ευρώ.
Συγκριτικά με το 2025, όταν οι τιμές κυμαίνονταν από 6 έως 9 ευρώ ανά κιλό, η φετινή μέση τιμολόγηση παρουσιάζει αύξηση περίπου 27%.
Ακόμη πιο ανησυχητική γίνεται η κατάσταση όταν εξετάσουμε τη μακροχρόνια εξέλιξη. Τον Μάρτιο του 2019, πριν από τη σειρά κρίσεων που επηρέασαν την οικονομία και την κτηνοτροφική δραστηριότητα, το αρνί στη χονδρική στοίχιζε περίπου 5 ευρώ το κιλό και το κατσίκι 5,30 ευρώ. Μέσα σε επτά έτη, η τιμή του αρνιού έχει εκτιναχθεί κατά περίπου 90% και του κατσικιού κατά σχεδόν 80%.
Πώς διαμορφώνονται οι τιμές στη λιανική αγορά
Οι αυξήσεις έχουν ήδη μεταφερθεί και στα ράφια των καταστημάτων. Σύμφωνα με καταγραφές της ψηφιακής πλατφόρμας e-katanalotis, στις 25 Φεβρουαρίου 2026 το αρνί στα μεγάλα σούπερ μάρκετ κυμαινόταν από 11,95 έως 13,79 ευρώ το κιλό, ενώ το κατσίκι από 14,20 έως 14,79 ευρώ. Μόλις εννέα ημέρες μετά, στις 6 Μαρτίου, η τιμή εκκίνησης για το αρνί είχε ήδη σκαρφαλώσει περίπου κατά ένα ευρώ, αγγίζοντας τα 12,95 ευρώ το κιλό.



