30.4 C
Rhodes
Τρίτη, 2 Σεπτεμβρίου, 2025

Παρέμβαση του Μάνου Κόνσολα για την αναβάθμιση της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας και τη βελτίωση των υπηρεσιών της

Περισσότερα άρθρα

spot_img

Με κοινοβουλευτική του παρέμβαση προς τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, κ. Χρίστο Δήμα, ο Βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας, ζητά την επιτάχυνση θεσμικών πρωτοβουλιών για την αναβάθμιση και μετεξέλιξη της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα, με υψηλά standards ασφάλειας και εξυπηρέτησης στην εναέρια κυκλοφορία με νέο τεχνολογικό εξοπλισμό, αλλά και ανθρώπινο δυναμικό.

Όπως τονίζει ο κ. Κόνσολας: «θα πρέπει να γίνει κοινή συνείδηση σε όλους ότι η Ελλάδα αναβαθμίζει το επίπεδο ασφαλείας των αεροπορικών συγκοινωνιών ενισχύοντας ταυτόχρονα τη θεσμική και λειτουργική ανεξαρτησία της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας».

Αναφέρεται στο προσχέδιο νόμου που παρουσιάστηκε τον Ιούνιο στο Υπουργικό Συμβούλιο για την αναβάθμιση της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας και τη μετεξέλιξή της σε νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου με διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια.

Επισημαίνει, επίσης, ότι για τον σκοπό αυτό προβλέπεται και η υλοποίηση 346 δράσεων μέχρι το τέλος του 2028.

Τα ζητήματα που θέτει στον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών ο κ. Κόνσολας είναι τρία:

1. Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα για την κατάθεση και ψήφιση του νομοσχεδίου για την αναβάθμιση της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας;

2. Ποια είναι τα βασικά σημεία του Σχεδίου Δράσης των 346 σημείων, το οποίο έχει συμφωνηθεί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για τη βελτίωση της ασφάλειας και της ποιότητας εξυπηρέτησης στον τομέα των αερομεταφορών;

3. Ποιος είναι ο σχεδιασμός αναφορικά με την ενίσχυση της ΥΠΑ με νέο ανθρώπινο δυναμικό (ιδιαίτερα στα μεγάλα περιφερειακά αεροδρόμια) και την τεχνολογική αναβάθμιση του εξοπλισμού της;

Το πλήρες κείμενο της κοινοβουλευτικής παρέμβασης του Μάνου Κόνσολα προς τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών είναι το ακόλουθο:

ΕΡ Ω Τ Η Σ Η

Προς

Κύριο Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών

ΘΕΜΑ: «Αναβάθμιση της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας»

Κύριε Υπουργέ,

Οι επισημάνσεις των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας για την ανάγκη εκσυγχρονισμού του εξοπλισμού επιτήρησης και επικοινωνιών στις αεροπορικές συγκοινωνίες, αναδεικνύει την ανάγκη επιτάχυνσης του σχεδιασμού για την αναβάθμιση της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας και τη μετεξέλιξή της σε νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου.

Θα πρέπει να γίνει κοινή συνείδηση σε όλους, ότι η Ελλάδα αναβαθμίζει το επίπεδο ασφαλείας των αεροπορικών συγκοινωνιών ενισχύοντας, ταυτόχρονα, τη θεσμική και λειτουργική ανεξαρτησία της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας.

Σύμφωνα με το προσχέδιο νόμου που παρουσιάστηκε στο Υπουργικό Συμβούλιο τον Ιούνιο, ο στόχος είναι μια Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας που θα λειτουργεί σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα , με υψηλά standards ασφάλειας και εξυπηρέτησης στην εναέρια κυκλοφορία και ενισχυμένη με νέο εξοπλισμό αλλά και ανθρώπινο δυναμικό.

Μάλιστα, για τον σκοπό αυτό προβλέπεται και η υλοποίηση 346 δράσεων μέχρι το τέλος του 2028.

Με δεδομένη την ανάγκη ενίσχυσης του αισθήματος ασφαλείας των επιβατών, που έχει αντανάκλαση και στην εικόνα της χώρας ως τουριστικού προορισμού, θα πρέπει να επιταχυνθεί η ψήφιση σχετικού νομοσχεδίου για την αναβάθμιση και μετεξέλιξη της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας.

Κατόπιν των ανωτέρω

Ερωτάται ο Κύριος Υπουργός

1. Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα για την κατάθεση και ψήφιση του νομοσχεδίου για την αναβάθμιση της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας;

2. Ποια είναι τα βασικά σημεία του Σχεδίου Δράσης των 346 σημείων, το οποίο έχει συμφωνηθεί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για τη βελτίωση της ασφάλειας και της ποιότητας εξυπηρέτησης στον τομέα των αερομεταφορών

3. Ποιος είναι ο σχεδιασμός αναφορικά με την ενίσχυση της ΥΠΑ με νέο ανθρώπινο δυναμικό (ιδιαίτερα στα μεγάλα περιφερειακά αεροδρόμια) και την τεχνολογική αναβάθμιση του εξοπλισμού της;

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μάνος Κόνσολας

Βουλευτής Δωδεκανήσου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ