Στη Ρόδο βρέθηκε σήμερα ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Θάνος Πλεύρης, στο πλαίσιο συσκέψεων με τις τοπικές αρχές, με στόχο τον καλύτερο συντονισμό των φορέων για τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών. Στη συνάντηση υπό τον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, Γιώργο Χατζημάρκο, συμμετείχαν επίσης η βουλευτής Δωδεκανήσου της Νέας Δημοκρατίας, Μίκα Ιατρίδη, και οι αντιπεριφερειάρχες Χρήστος Ευστρατίου και Απόστολος Ασπράκης.
Ο κ. Πλεύρης επεσήμανε ότι φέτος καταγράφεται σημαντική μείωση το μεταναστευτικών ροών στα Δωδεκάνησα κατά 40-50% σε σύγκριση με πέρυσι. Η μείωση αυτή αποκλιμακώνει την πίεση που δέχονται τα νησιά.
Αναφορικά με την Κω και τη Λέρο, ο υπουργός σημείωσε ότι οι πληρότητες στις δομές φιλοξενίας έχουν μειωθεί σημαντικά, εξασφαλίζοντας επαρκή διαθέσιμα κενά για τυχόν νέες αφίξεις, ούτως ώστε να μην υπάρχει ανάγκη για τη δημιουργία νέων δομών.
Σε ερώτηση για πιθανή δημιουργία νέας προσωρινής δομής στη Ρόδο, ο κ. Πλεύρης ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει τέτοιος σχεδιασμός. «Τα νησιά μας δεν πρόκειται να επιβαρυνθούν με επιπλέον μεταναστευτικές ροές από άλλα νησιά, πέραν αυτών που καταφθάνουν απευθείας», τόνισε χαρακτηριστικά.
Χαρακτήρισε πάντως κρίσιμους τους επόμενους μήνες.
Τέλος, υπενθύμισε ότι σύντομα θα ψηφιστεί στη Βουλή το νέο μεταναστευτικό νομοσχέδιο, το οποίο προβλέπει αυστηρότερα μέτρα και βελτιωμένη διαχείριση των ροών σε εθνικό επίπεδο, με στόχο την αποτελεσματικότερη προστασία των συνόρων και τη διατήρηση της κοινωνικής ισορροπίας στα νησιά.