Με νέα, επίκαιρη αυτή τη φορά ερώτηση του, ο Βουλευτής Δωδεκανήσου του ΠΑΣΟΚ και τ. Υφυπ. Πολιτισμού-Τουρισμού Γιώργος Νικητιάδης καταγγέλλει την απαράδεκτη και συνεχιζόμενη αδιαφορία του Υπουργείου Υγείας για τη στελέχωση του ιατρείου του αεροδρομίου «ΔΙΑΓΟΡΑΣ» της Ρόδου με μόνιμο ιατρό. Η ερώτηση κατατέθηκε την Τρίτη 08 Ιουλίου και απευθύνεται στον Υπ. Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη, οποίος τώρα θα πρέπει να απαντήσει για το φλέγον αυτό ζήτημα δημοσίως στη Βουλή.
Συμφώνως με το κείμενο της επίκαιρης ερώτησης στις 30 Ιουνίου, 65χρονος αλλοδαπός ταξιδιώτης υπέστη καρδιακή ανακοπή και επανήλθε στη ζωή χάρη στην έγκαιρη και ηρωική παρέμβαση της παιδιάτρου κας Όλγας Τζέτζη, η οποία βρέθηκε όλως τυχαίως στον χώρο αναχωρήσεων. Η δραματική διάσωση αναδεικνύει με τον πιο οξύ τρόπο την κραυγαλέα απουσία μόνιμου ιατρικού προσωπικού στο ιατρείο του αεροδρομίου, το οποίο παραμένει ανενεργό εδώ και χρόνια, παρότι πλήρως εξοπλισμένο.
Ο Γιώργος Νικητιάδης έχει καταθέσει δύο ερωτήσεις στη Βουλή προς τον
Υπ. Υγείας, στις 23 Ιανουαρίου 2024 και στις 21 Μαρτίου 2025, στις οποίες το Υπουργείο δεν απάντησε ποτέ. Παρά την τεκμηριωμένη ανάδειξη του ζητήματος, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας σφυρίζει αδιάφορα, επιλέγοντας τη σιωπή και την αδράνεια έναντι ενός ζητήματος που άπτεται της δημόσιας ασφάλειας και της διεθνούς εικόνας της χώρας.
Το αεροδρόμιο «Διαγόρας» της Ρόδου δεν είναι ένα απλό περιφερειακό αεροδρόμιο. Αποτελεί την κύρια πύλη εισόδου προς τα Δωδεκάνησα, έναν από τους σημαντικότερους τουριστικούς διαδρόμους της χώρας και τον βασικό σταθμό μετάβασης των νησιωτών προς την ηπειρωτική Ελλάδα.
Το 2024, η συνολική επιβατική κίνηση ανήλθε σε περίπου 7 εκατομμύρια επιβάτες, καθιστώντας το αεροδρόμιο της Ρόδου το τέταρτο σε κίνηση της χώρας. Την ίδια ώρα, μόνο το 2023 καταγράφηκαν 76 περιστατικά που απαιτούσαν επέμβαση του ΕΚΑΒ, ενώ καταγράφηκε και θάνατος μίας 52χρονης Νορβηγίδας το 2023.
Παρότι η εταιρεία Fraport, βάσει της Σύμβασης Παραχώρησης με το ελληνικό Δημόσιο, έχει πλήρως ανακαινίσει και εξοπλίσει το ιατρείο του αεροδρομίου από το 2020, η αρμόδια 2η Υγειονομική Περιφέρεια Πειραιώς και Αιγαίου αρνείται επί πέντε χρόνια να το στελεχώσει με μόνιμο ιατρό. Η απουσία γιατρού σημαίνει πως ο απινιδωτής, τα φαρμακευτικά μέσα και ο εξοπλισμός παραμένουν αναξιοποίητοι. Ακόμη και η ύπαρξη απινιδωτή οφείλεται στη Fraport και όχι σε πρόνοια του Υπ. Υγείας. Επιπλέον, δεν λειτουργεί καν φαρμακείο στον χώρο, προκαλώντας απογοήτευση και ανασφάλεια σε ταξιδιώτες με επείγουσες ανάγκες.
Ο Βουλευτής Δωδεκανήσου του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Νικητιάδης ερωτά τον Υπ. Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη:
Για ποιούς λόγους μέχρι σήμερα η αρμόδια 2η Υγειονομική Περιφέρεια Πειραιώς− Αιγαίου αρνείται τη στελέχωση του πλήρως ανακαινισμένου ιατρείου στον αερολιμένα της Ρόδου «ΔΙΑΓΟΡΑΣ» με μόνιμο ιατρό;
Με ποιους άλλους τρόπους θα μπορούσε να ανταποκριθεί στην ανωτέρω ανάγκη, όταν μάλιστα φέτος αναμένεται η επιβατική κίνηση να είναι ομοίως υψηλή, προσεγγίζουσα ή και υπερβαίνουσα τα 7 εκατ. επιβάτες;
Το κείμενο της ερώτησης είναι το εξής :
Προς τον Υπουργό Υγείας, κ. Άδωνι – Σπυρίδωνα Γεωργιάδη.
Θέμα: Ένας ακόμα άνθρωπος κινδύνεψε να χάσει τη ζωή του στο αεροδρόμιο της Ρόδου – Ως πότε θα αφήνετε στην τύχη τη ζωή και την υγεία των εκατομμυρίων ταξιδιωτών που διέρχονται ετησίως από το αεροδρόμιο του νησιού; Απαιτείται άμεσα η πρόσληψη μόνιμου ιατρού στο ιατρείο του «ΔΙΑΓΟΡΑΣ».
Κύριε Υπουργέ,
Την 30η-6-2025 ένας 65χρονος αλλοδαπός ταξιδιώτης υπέστη καρδιακό επεισόδιο και κατέρρευσε εντός του αερολιμένα της Ρόδου «Διαγόρας». Η τύχη στάθηκε με το μέρος του, αφού ο ίδιος επανήλθε στη ζωή χάριν στις εντατικές προσπάθειες της παιδιάτρου κας Όλγας Τζέτζη, που όλως τυχαίως βρισκόταν στο αεροδρόμιο και έσπευσε να του παράσχει τις πρώτες βοήθειες. Πρόκειται για ακόμα ένα περιστατικό που αναδεικνύει την επιτακτική ανάγκη πρόσληψης μόνιμου ιατρού στο ιατρείο του αεροδρομίου. Έχω επανειλημμένως θέσει το ζήτημα υπόψιν του Υπουργείου σας, αλλά ουδεμία απάντηση έχω λάβει. Με τις υπ’ αρ. πρωτ. 2765/23-1-2024 και 4110/21-3-2025 ερωτήσεις μου, αμφότερες αναπάντητες, επεσήμανα ότι παρά το γεγονός ότι η εταιρεία Fraport, ως όφειλε εκ της από 14-12-2015 Σύμβασης Παραχώρησης που έχει συνάψει με το ελληνικό Δημόσιο και το ΤΑΙΠΕΔ, έχει ανακαινίσει και εξοπλίσει πλήρως το ιατρείο του αεροδρομίου στη Ρόδο από το 2020, η αρμόδια 2η Υγειονομική Περιφέρεια Πειραιώς−Αιγαίου δεν προχωρά στην πρόσληψη μόνιμου ιατρού σε αυτό, με αποτέλεσμα το ιατρείο να παραμένει κλειστό. Εντούτοις, πρόκειται για ένα αεροδρόμιο, όπου μόνο το 2024 διακινήθηκαν σε αυτό σχεδόν 7 εκατομμύρια ταξιδιώτες και τα προηγούμενα χρόνια έχουν προκύψει δεκάδες ιατρικά περιστατικά. Ενδεικτικώς, μόνο το 2023 το ΕΚΑΒ κλήθηκε 76 φορές για να αντιμετωπίσει περιστατικά στον χώρο του αεροδρομίου, τον Μάιο του 2023 μια 52χρονη τουρίστρια από τη Νορβηγία έχασε τη ζωή της, καθώς υπέστη λιποθυμικό επεισόδιο με την άφιξή της στο αεροδρόμιο. Δεν υπάρχει η δυνατότητα παροχής πρώτων βοηθειών, παρά μόνον εάν κληθεί το ΕΚΑΒ. Ιδιαιτέρως σοβαρό ζήτημα είναι και η έλλειψη φαρμακείου, καθώς πολλοί ταξιδιώτες αναζητούν φάρμακα πριν την πτήση τους, κυρίως για έκτακτα περιστατικά, και αναγκάζονται απολύτως δυσαρεστημένοι να ταξιδέψουν χωρίς αυτά. Σημειωτέον ότι, ακόμα και η ύπαρξη απινιδωτή, που αποδείχθηκε σωτήρια για τον 65χρόνο ταξιδιώτη, οφείλεται στη μέριμνα της Fraport, που έχει παράσχει τον σχετικό εξοπλισμό στο ιατρείο και όχι στην εκ μέρους σας μέριμνα.
Δεδομένου ότι ο αερολιμένας «ΔΙΑΓΟΡΑΣ» της Ρόδου αποτελεί την πύλη εισόδου εκατομμυρίων αλλοδαπών και ημεδαπών τουριστών στη Δωδεκάνησο, αλλά και κομβικό σημείο μετακίνησης των νησιωτών της Δωδεκανήσου από και προς την ηπειρωτική Ελλάδα και μεταφοράς αγαθών.
Δεδομένου ότι έχει καταγραφεί πλήθος ιατρικών περιστατικών στον αερολιμένα της Ρόδου, όπου απαιτήθηκε η επέμβαση ιατρού και η απουσία του υπήρξε για κάποιους συνανθρώπους μας μοιραία για την ίδια τους τη ζωή.
Δεδομένου ότι η σύσσωμη η κοινωνία της Ρόδου, αλλά και οι αρμόδιοι φορείς και οι ταξιδιωτικοί πράκτορες απαιτούν τη στελέχωση του αεροδρομίου με μόνιμο ιατρό.
Ερωτάται ο Υπουργός:
1. Για ποιούς λόγους μέχρι σήμερα η αρμόδια 2η Υγειονομική Περιφέρεια Πειραιώς− Αιγαίου αρνείται τη στελέχωση του πλήρως ανακαινισμένου ιατρείου στον αερολιμένα της Ρόδου «ΔΙΑΓΟΡΑΣ» με μόνιμο ιατρό;
2. Με ποιους άλλους τρόπους θα μπορούσατε να ανταποκριθείτε στην ανωτέρω ανάγκη, όταν μάλιστα φέτος αναμένεται η επιβατική κίνηση να είναι ομοίως υψηλή, προσεγγίζουσα ή και υπερβαίνουσα τα 7 εκατ. επιβάτες; Ο ερωτών βουλευτής
Γεώργιος Νικητιάδης