24.3 C
Rhodes
Παρασκευή, 23 Μαΐου, 2025

Εφιάλτης δίχως τέλος στη Γάζα: Δραματική διεθνής έκκληση για “έλεος” για τα παιδιά που λιμοκτονούν

Περισσότερα άρθρα

spot_img

Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, απηύθυνε συγκινητική έκκληση προς το Ισραήλ, ζητώντας «έλεος» στον πόλεμο της Γάζας

Συγκλονιστικές εικόνες από τη Λωρίδα της Γάζας αποτυπώνουν την ανθρώπινη τραγωδία που εκτυλίσσεται με χιλιάδες παιδιά να υποφέρουν από υποσιτισμό, στοιβαγμένα σε νοσοκομεία που βρίσκονται στα πρόθυρα της κατάρρευσης, με την έλλειψη ιατρικής βοήθειας να απειλεί άμεσα τη ζωή τους. Για πάνω από δύο μήνες, το Ισραήλ έχει επιβάλει αυστηρό αποκλεισμό, εμποδίζοντας την είσοδο τροφίμων, φαρμάκων και βασικών αγαθών στη Γάζα — όπου ζουν περίπου 2 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι. Η στρατιωτική επιχείρηση έχει προκαλέσει μαζικές καταστροφές στις υποδομές, συμπεριλαμβανομένης της τοπικής παραγωγής τροφίμων, αφήνοντας τον πληθυσμό σχεδόν εξαρτημένο αποκλειστικά από την ανθρωπιστική βοήθεια.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποιεί πως το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης της Γάζας καταρρέει, καθώς οι βομβαρδισμοί και οι χερσαίες επιχειρήσεις του Ισραήλ εντείνονται. Παράλληλα, αυξάνονται οι αναφορές για εκτοπισμένους αμάχους και τραγικές ελλείψεις σε τρόφιμα, νερό και καύσιμα.

Διαβάστε: Γάζα: 29 παιδιά και ηλικιωμένοι πέθαναν μέσα σε δύο ημέρες από λιμό – Η ανακοίνωση του Παλαιστίνιου υπουργού Υγείας

Η εικόνα παιδιών να λιμοκτονούν, ξεσηκώνει διεθνείς αντιδράσεις
01:25

Δραματική έκκληση του επικεφαλής του ΠΟΥ στο Ισραήλ: «Δείξτε έλεος στη Γάζα»

Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, απηύθυνε συγκινητική έκκληση προς το Ισραήλ, ζητώντας «έλεος» στον πόλεμο της Γάζας, τονίζοντας ότι η ειρήνη αποτελεί συμφέρον και για το ίδιο το Ισραήλ. Η παρέμβασή του πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη, κατά τη διάρκεια της ετήσιας συνέλευσης του ΠΟΥ, ενώ ο ίδιος εμφανίστηκε με δάκρυα στα μάτια, κάνοντας λόγο για την προσωπική του εμπειρία από τις συγκρούσεις στην Αιθιοπία.

Ο Τέντρος δήλωσε: «Μπορώ να νιώσω πώς αισθάνονται οι άνθρωποι στη Γάζα αυτή τη στιγμή. Μπορώ να το μυρίσω. Μπορώ να το φανταστώ. Μπορώ να ακούσω ακόμη και τους ήχους. Κι αυτό είναι εξαιτίας της μετατραυματικής αγχώδους διαταραχής (PTSD)». Ο ίδιος έχει αναφερθεί επανειλημμένα στις τραυματικές του εμπειρίες από τον πόλεμο στην πατρίδα του. Καταδικάζοντας τις τακτικές που χρησιμοποιούνται στη Γάζα, ο Τέντρος υπογράμμισε: «Μπορείτε να φανταστείτε πόσο υποφέρουν οι άνθρωποι. Είναι πραγματικά λάθος να γίνεται όπλο το φαγητό. Είναι πολύ λάθος να γίνεται όπλο η ιατρική βοήθεια».

gaza-paidia-limontonoun__3_

Το πρόσωπο της κρίσης στη Γάζα: η μικρή Μαϊάρ

Το πρησμένο και εξασθενημένο σώμα της δίχρονης Μαϊάρ αποτυπώνει τη σκληρή πραγματικότητα. Πάσχει από κοιλιοκάκη και χρειάζεται ειδική διατροφή — αδύνατη να βρεθεί μετά από 19 μήνες πολέμου και αποκλεισμού. Η μητέρα της, Άσμα, λέει: «Χρειάζεται πάνες, γάλα σόγιας, ειδική τροφή. Δεν υπάρχουν. Κι όταν βρίσκονται, είναι τόσο ακριβά που δεν μπορώ να τα αγοράσω».

Η Μαϊάρ είναι μία από τα περισσότερα από 9.000 παιδιά που έχουν υποβληθεί φέτος σε θεραπεία για υποσιτισμό, σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Οι ειδικοί προβλέπουν ότι δεκάδες χιλιάδες άλλα παιδιά θα χρειαστούν βοήθεια μέσα στο έτος, καθώς η περιοχή πλησιάζει σε συνθήκες λιμού.

Λωρίδα της Γάζας: Μάχη για ένα πιάτο φαγητό στα συσσίτια την ώρα που παιδιά «σβήνουν» από την
ασιτία
02:38

Γάζα: Βοήθεια με το σταγονόμετρο

Παρά τη διεθνή πίεση, οι παραδόσεις βοήθειας παραμένουν ανεπαρκείς. Αν και το Ισραήλ ξεκίνησε να επιτρέπει την είσοδο κάποιων φορτηγών, οι ανθρωπιστικές οργανώσεις δηλώνουν ότι τα αποθέματα δεν επαρκούν για να καλύψουν τις στοιχειώδεις ανάγκες. Ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ, Νέστορ Οβομούχανγκι, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Όπου κι αν κοιτάξεις, οι άνθρωποι πεινάνε. Δείχνουν με τα δάχτυλα τα στόματά τους για να δείξουν πως χρειάζονται τροφή. Το χειρότερο έχει ήδη φτάσει στη Γάζα».

Η Τες Ίνγκραμ του ΟΗΕ προσθέτει: «Παιδιά ήδη πεθαίνουν από την πείνα και εκατοντάδες άλλα μωρά θα ακολουθήσουν αν δεν φτάσουν άμεσα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ