24.8 C
Rhodes
Πέμπτη, 22 Μαΐου, 2025

Νοσοκομειακοί γιατροί Ρόδου: «Αν δεν ληφθούν μέτρα, το νοσοκομείο θα καταρρεύσει»

Περισσότερα άρθρα

spot_img

Η αποδυνάμωση βασικών κλινικών και η έλλειψη προσωπικού απειλούν τη λειτουργία του μεγαλύτερου νοσηλευτικού ιδρύματος στα Δωδεκάνησα

Σήμα κινδύνου εξέπεμψαν  οι Νοσοκομειακοί Γιατροί του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν την Τετάρτη 21 Μάϊου για την οριακή κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το νοσηλευτικό ίδρυμα. Όπως τόνισαν, το πρόβλημα της υποστελέχωσης είναι πλέον τόσο εκτεταμένο, που απειλεί ευθέως τη λειτουργία βασικών κλινικών και υπηρεσιών υγείας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, η κάλυψη των οργανικών θέσεων ανέρχεται μόλις στο 55%, γεγονός που καθιστά αδύνατη τη στοιχειώδη λειτουργία ορισμένων τμημάτων. Οι γιατροί ξεκαθάρισαν ότι η παρέμβασή τους δεν έχει πολιτικό χαρακτήρα, σημειώνοντας πως κάποιοι προσπαθούν να «κομματικοποιήσουν» τη στάση τους. Όπως είπαν, «έχουμε την εντολή των συναδέλφων να μιλήσουμε για την πραγματικότητα και δεν πρόκειται να μπούμε σε τοξικούς διαλόγους παρά τις επιθέσεις που δεχθήκαμε».

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην αποχώρηση της μοναδικής μαστολόγου από το ΓΝΡ, χωρίς να υπάρξει αντικατάσταση, με αποτέλεσμα να σταματήσουν πλήρως οι μαστογραφίες στο νοσοκομείο.

Σοβαρό πρόβλημα αντιμετωπίζει επίσης η Νευροχειρουργική Κλινική, καθώς οι παραιτήσεις των δύο νευροχειρουργών –μεταξύ αυτών και του Διευθυντή Δημήτρη Μακρή– ακολούθησαν επανειλημμένες, αλλά αναπάντητες εκκλήσεις για ενίσχυση της κλινικής. Όπως καταγγέλθηκε, υπήρχε ενδιαφερόμενος γιατρός που θα μπορούσε να καλύψει τη θέση, αλλά το αίτημα αγνοήθηκε.

Το πρόβλημα, όπως σημείωσαν οι ομιλητές, δεν περιορίζεται στη Ρόδο, αλλά επεκτείνεται σε όλα τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου, όπου τα προβλήματα υποστελέχωσης είναι διαρκή και εντεινόμενα.

Ειδική αναφορά έγινε στη Νευρολογική Κλινική, η οποία κινδυνεύει άμεσα με αναστολή λειτουργίας, λόγω αδυναμίας κάλυψης των εφημεριών. «Ζητήσαμε και την άμεση παρέμβαση του Υπουργού Υγείας για να μην χαθεί ακόμη μια κρίσιμη υπηρεσία για το νησί», τόνισαν.

Οι Νοσοκομειακοί Γιατροί  προειδοποίησαν σήμερα ότι αν δεν ληφθούν άμεσα και γενναία μέτρα, το νοσοκομείο του νησιού οδηγείται σε κατάρρευση.

Αν δεν υπάρξει άμεση παρέμβαση, το Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου θα οδηγηθεί στην απόλυτη αποσύνθεση. Αυτό ήταν το κεντρικό μήνυμα της  συνέντευξης Τύπου των Νοσοκομειακών Γιατρών της Ρόδου  περιγράφοντας  την εικόνα διάλυσης που επικρατεί στο μοναδικό νοσηλευτικό ίδρυμα της Δωδεκανήσου.

Οι γιατροί προειδοποιούν ότι η τραγική υποστελέχωση και οι μαζικές παραιτήσεις οδηγούν το νοσοκομείο με βεβαιότητα σε λειτουργική κατάρρευση.

Όπως αποκάλυψαν, μόλις το 55% των οργανικών θέσεων είναι καλυμμένο, ενώ η έλλειψη ενεργού Διοικητικού Συμβουλίου έχει παραλύσει κάθε δυνατότητα ουσιαστικής διαχείρισης ή παρέμβασης.

«Οι κλινικές καταρρέουν η μία μετά την άλλη. Το προσωπικό καταρρέει. Οι αντοχές έχουν εξαντληθεί. Το νοσοκομείο δεν αντέχει άλλο», δήλωσαν χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας πως πλέον δεν μιλάμε για ένα προβληματικό νοσοκομείο, αλλά για έναν μηχανισμό σε απόλυτη απορρύθμιση.

Η διπλή παραίτηση των δύο μοναδικών νευροχειρουργών του νοσοκομείου, Δημήτρη Μακρή και Παναγιώτας Δρούζια, αποτέλεσε τη θρυαλλίδα της κρίσης. Ο πρόεδρος του Συλλόγου, Σ. Καραταπάνης, και ο γιατρός Ν. Χριστοδούλου τόνισαν ότι οι δύο επιστήμονες «κράτησαν όρθια τη Νευροχειρουργική Κλινική με προσωπικό κόστος και τεράστια αυταπάρνηση» και οδηγήθηκαν στην παραίτηση για να προστατεύσουν τις οικογένειές τους.

«Δεν μπορούν πια να συνεχίσουν κάτω από αυτές τις συνθήκες. Δεν πρόκειται να ανακαλέσουν την απόφασή τους», δήλωσαν, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ακολουθούν και άλλοι.

Ο ίδιος ο κ. Μακρής υπογράμμισε ότι τα τελευταία χρόνια δεν πραγματοποιήθηκε ούτε μία αεροδιακομιδή νευροχειρουργικού περιστατικού από τη Ρόδο, «γεγονός που αποδεικνύει πως η δουλειά που γινόταν ήταν αποτελεσματική, παρά τις αντίξοες συνθήκες».

Οι γιατροί περιέγραψαν, επίσης, ένα γενικευμένο σκηνικό εγκατάλειψης: Η Παθολογική Κλινική υπολειτουργεί, το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών είναι σε καθεστώς επισφάλειας, και ολόκληρη η λειτουργία του νοσοκομείου «κρέμεται από μια κλωστή».

«Αν δεν ληφθούν άμεσα γενναίες αποφάσεις, το νοσοκομείο της Ρόδου δεν θα μπορεί πλέον να προσφέρει ούτε τα στοιχειώδη στους ασθενείς. Το κόστος θα είναι ανυπολόγιστο για τη δημόσια υγεία και την κοινωνική συνοχή στο νησί», τόνισαν.

Ο Σύλλογος Νοσοκομειακών Γιατρών απευθύνει επείγουσα έκκληση προς τον Υπουργείο Υγείας να παρέμβει εδώ και τώρα: με μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, άμεση συγκρότηση διοίκησηςενίσχυση των κλινικών και ανασύνταξη του νοσοκομειακού μηχανισμού.

Το Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου εξυπηρετεί χιλιάδες κατοίκους και εκατοντάδες χιλιάδες τουρίστες κάθε χρόνο. Και όμως, σήμερα, δεν μπορεί να εγγυηθεί ούτε την επιβίωση του ίδιου του προσωπικού του.

Όπως τονίστηκε, λιγότερο από το 55% των οργανικών θέσεων ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού είναι καλυμμένες, ενώ δεν υπάρχει Διοικητικό Συμβούλιο, με αποτέλεσμα να παραλύουν βασικές λειτουργίες.

«Το Υπουργείο πρέπει να δει το Νοσοκομείο μας με άλλο μάτι – με γενναιότητα. Δεν ζητάμε χάρη, ζητάμε ό,τι μας αναλογεί ως δημόσια μονάδα υγείας σε τουριστικό νησί πρώτης γραμμής», τόνισαν οι εκπρόσωποι του ιατρικού κόσμου.

Αναφερόμενοι στις συνεχείς επιθέσεις που δέχεται ο Σύλλογος Νοσοκομειακών Γιατρών, οι ίδιοι απάντησαν :

«Δεν ασκούμε πολιτικήΛέμε τα πράγματα με το όνομά τους. Δεν λέμε ψέματα. Παρουσιάζουμε τα δεδομένα όπως ακριβώς είναι, και ο στόχος μας είναι μόνο ένας: να κρατήσουμε το νοσοκομείο ανοιχτό».

Σε ερώτηση για τις φήμες περί «εκβιασμών» με φόντο τις παραιτήσεις, η απάντηση ήταν άμεση:

«Το Νοσοκομείο δεν εκβιάζεται από “κατσαρίδες”, όπως λένε κάποιοι. Αυτό που ζούμε είναι η πραγματικότητα, όχι σενάριο».

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην παραίτηση των δύο νευροχειρουργών, γεγονός που  σύμφωνα με τους γιατρούς  αποτέλεσε τη θρυαλλίδα της κρίσης.

«Αν καταρρεύσει η Νευροχειρουργική Κλινική, η αντιμετώπιση του τραύματος στο νησί θα είναι τραγική. Δεν θα μπορούμε να σώσουμε ζωές σε έκτακτα περιστατικά. Αυτό δεν είναι απειλή, είναι προειδοποίηση».

Οι γιατροί απηύθυναν επείγουσα έκκληση προς το Υπουργείο Υγείας και την Πολιτεία συνολικά, να προχωρήσουν σε άμεσες προσλήψεις, χρηματοδότηση και επανασύσταση της διοίκησης, προτού η κατάσταση γίνει μη αναστρέψιμη.

Νοσοκομείο σε κρίση – Παραιτήσεις, ελλείψεις και προσωπικό χωρίς ρεπό «χτυπούν κόκκινο συναγερμό»

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ