19.3 C
Rhodes
Δευτέρα, 19 Μαΐου, 2025

Σε 3 δόσεις οι αλλαγές στο επίδομα ανεργίας – Από το 2026 η μεγάλη ανατροπή στην αναλογία χρόνου απασχόλησης και επιδότησης

Περισσότερα άρθρα

spot_img

Από το 2026 η αναλογία χρόνου απασχόλησης και επιδότησης θα ανέβει στο 2 προς 1 από το 1 προς 1 που είναι σήμερα.

Σε ένα μεταβατικό στάδιο τριών αλλαγών έχει μπει το τακτικό επίδομα ανεργίας της ΔΥΠΑ από τότε που έχει ξεκινήσει το νέο πιλοτικό πρόγραμμα (Απρίλιος 2025).

Η πρώτη αλλαγή αφορά στο γεγονός ότι το επίδομα ανεργίας, καθώς πρόκειται για ασφαλιστική παροχή, καθίσταται ανταποδοτικό, δηλαδή το ύψος του εξαρτάται αναλογικά με τον προηγούμενο (δηλαδή πριν την απόλυση) χρόνο ασφάλισης και το ύψος του μέσου μισθού του δικαιούχου.

Ωστόσο, στην πιλοτική φάση της εφαρμογής του νέου επιδόματος ανεργίας – δηλαδή για τους επόμενους κοντά 12 μήνες – όλοι όσοι το λάβουν, θα δουν μόνο αύξηση στις αποδοχές τους από την ΔΥΠΑ.

Η δεύτερη αλλαγή στο επίδομα ανεργίας θα έρθει όταν ξεκινήσει η καθολική εφαρμογή του νέου μοντέλου, δηλαδή κοντά στον Απρίλιο – Μάιο του 2026.

Έγκυρες πηγές του newsit.gr από αρμόδια στελέχη του υπ. Εργασίας αναφέρουν πως τότε θα πάψει να ισχύει η αναλογία 1 προς 1 σε σχέση με το χρόνο απασχόλησης – ασφάλισης και στο χρόνο επιδότησης και θα ισχύσει αναλογία 2 προς 1. Δηλαδή θα απαιτούνται πχ 2 έτη συνεχούς απασχόλησης – ασφάλισης προκειμένου να λάβει κάποιος άνεργος για 1 έτος επίδομα ανεργίας.

Η τρίτη αλλαγή, η οποία όμως δεν έχει ακόμα κλειδώσει, σχετίζεται με την εφαρμογή του ενιαίου, εθνικού Μητρώου Παροχών και Επιδομάτων, το οποίο έχει θεσπιστεί και ετοιμάζεται από το Υπουργείο Οικονομικών και πιο συγκεκριμένα τις υπηρεσίες του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.

Στο Μητρώο αυτό θα ενταχθούν όχι μόνο τα επιδόματα του ΟΠΕΚΑ (τα οποία δίνονται με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια), αλλά και τα επιδόματα ανεργίας της ΔΥΠΑ.

Όπως έχουν ήδη προαναγγείλει στελέχη του οικονομικού επιτελείου, από τη στιγμή που θα τεθεί σε λειτουργία το Μητρώο Παροχών, θα γίνουν οι αναγκαίες διασταυρώσεις σε σχέση με ποιο πολίτης παίρνει ποιο επίδομα, αλλά και ποιες κατηγορίες παίρνουν τα επιδόματα, μαζί και οι ανάγκες τους.

Βασικό στόχος της κυβέρνησης είναι μία «κοινωνία εργαζομένων» ανέφερε στο newsit.gr υψηλόβαθμο στέλεχος του Υπ. Εργασίας.

Από αυτήν την άποψη, ζητούμενη είναι η επιστροφή των ανέργων στην απασχόληση και η αύξηση των μισθών των εργαζομένων και, έτσι, η μείωση του ύψους των επιδομάτων που δίνει το κράτος (καθώς αυτά δίνονται με βάση εισοδηματικά – περιουσιακά κριτήρια στον ΟΠΕΚΑ).

Η αρχή των μεταρρυθμίσεων προς αυτήν την κατεύθυνση έχει γίνει με την μετατροπή του επιδόματος ανεργίας σε επίδομα εργασίας στη ΔΥΠΑ (αν και δεν έχει βρει μαζική ανταπόκριση έως τώρα), μένει όμως να προχωρήσει μιας αντίστοιχης λογικής μεταρρύθμιση στη μετατροπή Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος σε επιδότηση για τη μετάβαση στην απασχόληση, όπως προτείνει και έκθεση εμπειρογνωμόνων της Κομισιόν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ