Μέχρι χθες το μεσημέρι προηγούνταν ο Ιταλός Παρολίν αλλά το απόγευμα τα πράγματα άλλαξαν – Ποιοι τον στήριξαν και με ποια κριτήρια επιλέχθηκε.
Οι 133 καρδινάλιοι από όλο τον κόσμο εξέλεξαν τον Ρόμπερτ Φράνσις Πρεβόστ ως τον 267ο Πάπα, τον πρώτο αμερικανό ποντίφικα. Πήρε το όνομα Πάπας Λέων 14ος. «Η ειρήνη να είναι μαζί σας», δήλωσε, προφέροντας τα πρώτα του λόγια ως Πάπας και συγκίνησε.
Δεκάδες χιλιάδες συγκεντρωμένοι στην πλατεία του Αγίου Πέτρου στο Βατικανό ξέσπασαν σε επευφημίες όταν ο κατά κόσμον Ρόμπερτ Φράνσις Πρεβόστ, πλέον Πάπας Λέων 14ος, εμφανίστηκε στο μπαλκόνι της βασιλικής του Αγίου Πέτρου, χαμογελώντας, χαιρετώντας με τα δύο χέρια και υποκλινόμενος στο συγκεντρωμένο πλήθος. Επίσης ο νέος Πάπας δεν μίλησε αγγλικά, αλλά ιταλικά και ισπανικά.
Λευκός καπνός βγήκε από την καμινάδα της Καπέλα Σιστίνα νωρίς το βράδυ της Πέμπτης (08.05.2025) – δεύτερη μέρα του κονκλαβίου και τέταρτη ψηφοφορία – σηματοδοτώντας την εκλογή του. Ταυτόχρονα, οι καμπάνες της Βασιλικής του Αγίου Πέτρου και των εκκλησιών σε ολόκληρη τη Ρώμη χτυπούσαν πανηγυρικά.
Ο Πάπας Λέων ΙΔ’ διαδέχεται τον Αργεντινό Πάπα Φραγκίσκο, ο οποίος πέθανε την Δευτέρα του Πάσχα σε ηλικία 88 ετών, μετά από 12 χρόνια παποσύνης που χαρακτηρίστηκαν από τις προοδευτικές μεταρρυθμίσεις και την εστίασή του στη συμπόνια, στον άνθρωπο αν και όχι χωρίς αντιπαραθέσεις.
Επιπλέον, ο νέος Ποντίφικας αντιμετωπίζει τεράστιες προκλήσεις. Πέρα από τον πνευματικό και συμβολικό του ρόλο, κληρονομεί μια βαθιά διχασμένη Εκκλησία και έναν κόσμο που μαστίζεται από συγκρούσεις.
Η εκλογή του αποφασίστηκε από 133 καρδιναλίους – το μεγαλύτερο και διεθνώς πιο ποικιλόμορφο Κονκλάβιο στην ιστορία, με συμμετέχοντες από πέντε ηπείρους.
Έχοντας ορκιστεί απόλυτη μυστικότητα υπό την απειλή του αφορισμού, το μόνο σήμα τους στον έξω κόσμο ήρθε μέσω της καμινάδας της Καπέλα Σιστίνα.
Πώς ο Αμερικανός «έφαγε» τον Ιταλό Πιέτρο Παρολίν
Την ίδια στιγμή φως στο παρασκήνιο της εκλογής του Αμερικανού καρδινάλιου Ρόμπερτ Πρέβοστ ως νέου Πάπα Λέοντος ΙΔ’, επιχειρεί να ρίξει ο ιταλικός Τύπος.
Υπενθυμίζεται ότι το όνομά του δεν ήταν στα επικρατέστερα φαβορί – όπως του Ιταλού Πιέτρο Παρολίν και του Φιλιππινέζου Λουίς Αντόνιο Τάνγκλε – αλλά είχε ακουστεί.

Όπως σημειώνει η εφημερίδα Repubblica το κονκλάβιο κατέληξε σε έναν «άνθρωπο της συναίνεσης», ικανό να βαδίσει στα βήματα του προκατόχου του Φραγκίσκου. Έναν άνθρωπο βαθιά θρησκευόμενο «με συγκρατημένη, αλλά συναρπαστική ιδιοσυγκρασία», «γνωστό για την εργατικότητά του, εξαιρετικό ακροατή» και «συνηθισμένο στην ομαδική εργασία».
Ο νέος Πάπας, τον οποίο ο αδερφός του συνηθίζει να αποκαλεί «Ρομπ»,«έχει μεγάλη, μεγάλη επιθυμία να βοηθήσει τους καταπιεσμένους και τους αποστερημένους, τους ανθρώπους που αγνοούνται», είπε και προέβλεψε ότι ο αδελφός του θα συνέχιζε την κληρονομιά του προκατόχου του, του Πάπα Φραγκίσκου.
Μέχρι χθες κατείχε μια από τις θέσεις με τη μεγαλύτερη επιρροή στο Βατικανό, καθώς ο Πάπας Φραγκίσκος τον είχε επιλέξει ως επικεφαλής του γραφείου αξιολόγησης των διορισμών επισκόπων.
Στην κούρσα διαδοχής του Πάπα Φραγκίσκου ο Ιταλός καρδινάλιος Πιέτρο Παρολίν ξεκίνησε ως το απόλυτο φαβορί. Ήσυχος, συγκρατημένος και με αινιγματικό ύφος, ο Καρδινάλιος Παρολίν είναι βαθιά επιφυλακτικός. Αλλά σε μια εποχή παγκόσμιας αστάθειας, πολλοί θεώρησαν ότι αυτό μπορεί να θεωρηθεί προτέρημα.
Ακόμα και οι υποστηρικτές του παραδέχονταν ότι του λείπει η ακτινοβολία και ο παγκόσμιος συμβολισμός του Φραγκίσκου – ωστόσο, ως επικεφαλής της βατικανής γραφειοκρατίας την τελευταία δεκαετία, εφάρμοσε πιστά το όραμα του απερχόμενου πάπα.
Οι επικριτές του τού καταλογίζουν παλαιότερες δηλώσεις του ενάντια στον γάμο ομοφύλων, τον οποίο χαρακτήρισε «ήττα για την ανθρωπότητα», και την έλλειψη ποιμαντικής εμπειρίας. Επίσης, έχει δεχτεί επικρίσεις για τον ρόλο του στις διαπραγματεύσεις με την Κίνα, οι οποίες απαιτούσαν συνεργασία με το κομμουνιστικό καθεστώς, κι αυτό ίσως ήταν κάτι που «πλήρωσε».
Ποιοι στήριξαν τον νέο Πάπα
Δημοσίευμα της Corriere della Sera αναφέρει ότι μέχρι χθες το μεσημέρι ο Παρολίν φερόταν να είχε συγκεντρώσει 49 ψήφους έναντι 38 του Πρεβόστ, αλλά το απόγευμα, οι ψήφοι μετακινήθηκαν προς τον Αμερικανό. Για τη Repubblica ο Αμερικανός Πρεβόστ συγκέντρωσε διακομματικές προτιμήσεις τόσο ιδεολογικά όσο και γεωγραφικά, αφού στο Κονκλάβιο ήταν ο λιγότερο Αμερικανός από τους Αμερικανούς, αφού έζησε για 20 χρόνια στο Περού.
Είναι ιδιαίτερα αγαπητός στο Περού και θεωρείται ευρέως ως ένας κληρικός που γεφυρώνει ιδεολογικές διαφορές και σύνορα.
Πιθανώς, όπως αναφέρει η εφημερίδα, τον υποστήριξε ο καρδινάλιος Μπλέιζ Κούπιτς του Σικάγο, ηγέτης των οπαδών του Φραγκίσκου και των αντι-Τραμπικών στην επισκοπική περιφέρεια των ΗΠΑ, όπως και άλλοι επώνυμοι καρδινάλιοι που είχε διορίσει ο εκλιπών Πάπας.

Ο Πρεβόστ φέρεται να εξασφάλισε σημαντική υποστήριξη από τη Λατινική Αμερική, αλλά και από ορισμένα ηχηρά ευρωπαϊκά ονόματα.
Για την Repubblica εκείνο που έπαιξε ρόλο τελικά ήταν το γεγονός ότι «ως άνθρωπος συνηθισμένος να εργάζεται ομαδικά ο Πρέβοστ φαινόταν σε πολλούς ως ο κατάλληλος άνθρωπος για να κάνει την παπική εξουσία να εξελιχθεί σε μια πιο συλλογική μορφή, συνεργαζόμενη με μια πιθανή επισκοπική σύνοδο και συνοδική σύνοδο, εμπλέκοντας όλους τους βαπτισμένους στην ευθύνη της Εκκλησίας».
Εντός της ημέρα η πρώτη λειτουργία του νέου Πάπα
Όπως ανακοινώθηκε από το Βατικανό, σήμερα ο νεοεκλεγείς πάπας Λέων ΙΔ’ θα χοροστατήσει σε λειτουργία, με την παρουσία του συνόλου των καρδιναλίων, στην Καπέλα Σιστίνα.
Χθες, ο νέος Πάπας ευχαρίστησε έναν-έναν τους καρδινάλιους που τον ψήφισαν και δείπνησε μαζί τους.
Επισκέφθηκε επίσης το κτήριο στο οποίο ζούσε από το 2023 στην περιοχή Μπόργκο, δίπλα στο Βατικανό, όπου χαιρέτησε και ευλόγησε πολλούς συνεργάτες και παρευρισκόμενους.
Την Κυριακή, ο νέος Άγιος Πατέρας της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας θα ευλογησει και πάλι τους πιστούς στην πλατεία του Αγίου Πέτρου στο τέλος της θείας λειτουργίας και θα απευθύνει μήνυμα, με αναφορά στην εκκλησιαστική και διεθνή πραγματικότητα.