Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, εκπροσώπησε σήμερα, 8 Μαΐου 2025, τον Πρόεδρο της Κυβέρνησης στις εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στη Σύμη για τον Εορτασμό της 80ής Επετείου από την υπογραφή του Πρωτοκόλλου Παράδοσης των γερμανικών στρατευμάτων κατοχής Δωδεκανήσου, την 8η Μαΐου 1945.
Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, συνοδευόμενος από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Δημήτριο Χούπη, τον Αρχηγό ΓΕΣ Αντιστράτηγο Γεώργιο Κωστίδη και τον Διοικητή ΑΣΔΕΝ Αντιστράτηγο Εμμανουήλ Θεοδώρου, παρακολούθησε τη Δοξολογία στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό του Τιμίου Προδρόμου, στην οποία χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύμης, Τήλου, Χάλκης και Καστελλορίζου κ.κ. Χρυσόστομος Β΄ και στη συνέχεια, την επιμνημόσυνη δέηση, την κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο και την παρέλαση τμημάτων της 95 ΑΔΤΕ και μαθητών.
Σε χαιρετισμό του, ο κ. Δένδιας επισήμανε:
Αποτελεί για μένα μεγάλη τιμή και χαρά να βρίσκομαι σήμερα εδώ, στη Σύμη, για την 80ή Επέτειο της Απελευθέρωσής της.
Στις 8 Μαΐου 1945, την ημέρα της λήξης του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου στην Ευρώπη, της νίκης της Δημοκρατίας εναντίον του ναζισμού και του φασισμού, εδώ στο Διοικητήριο της Σύμης, οι γερμανικές δυνάμεις υπέγραψαν την παράδοσή τους άνευ όρων.
Αυτό υπήρξε η τελευταία πράξη του δράματος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου επί ευρωπαϊκού εδάφους. Γιατί λίγες ώρες πριν, στη Ρεμς της Γαλλίας, ο στρατηγός Γιοντλ και ο ναύαρχος Ντένιτς είχαν υπογράψει την άνευ όρων παράδοση της Γερμανίας ενώπιον του αρχιστρατήγου Αϊζενχάουερ.
Η 8η Μαΐου, λοιπόν, είναι μια πολύ σημαντική ημέρα, ένα σημαντικό ορόσημο για όσες χώρες αγωνιστήκαμε εναντίον του ναζισμού και του φασισμού.
Για τις χώρες δηλαδή αυτές που, με βαρύ τίμημα των λαών τους, επιτέλεσαν το ιστορικό τους καθήκον.
Λέω πάντα ιδίως όταν απευθύνομαι σε ξένα ακροατήρια, ότι η Πατρίδα μας στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο απώλεσε σχεδόν το 10% του πληθυσμού της.
Γιορτάζουμε με υπερηφάνεια την Ημέρα Νίκης μαζί με αυτές τις χώρες που συνέβαλλαν στη νίκη κατά του ναζισμού και του φασισμού. Και, βέβαια, δεν συμπεριλαμβάνω στην ομάδα αυτών των χωρών όσες χώρες καιροσκοπικά στις αρχές του 1945 προσέτρεξαν τότε, με καθαρή πλέον την έκβαση του πολέμου, να κηρύξουν τον πόλεμο στη ναζιστική Γερμανία.
Η 8η Μαΐου εδώ στα Δωδεκάνησα ήταν το προοίμιο της Ένωσης με τον Εθνικό Κορμό, η οποία όμως χρειάστηκε προσπάθεια και χρόνο για να ολοκληρωθεί. Έγινε τρία χρόνια μετά, το 1948. Αποτέλεσμα ενός μακρού αγώνα, εθνικά δίκαιου και ιστορικά ώριμου.
Γιατί τα Δωδεκάνησα, παρά τις μακρότατες περιόδους ξενικής κατοχής, δεν απώλεσαν και δεν απεμπόλησαν την ελληνική τους ταυτότητα και δεν εγκατέλειψαν την προσδοκία της Ένωσης με τη μητέρα Ελλάδα.
Η Σύμη έχει μια ιδιαίτερη θέση στο νοτιοανατολικό Αιγαίο. Και οι θέσεις μας, τόσο για τη Σύμη, αλλά και για όλα τα νησιά του Αρχιπελάγους, είναι διαυγείς. Οι θέσεις της Ελληνικής Δημοκρατίας, πέραν κομμάτων και κυβερνήσεων, είναι απόλυτα τεκμηριωμένες στη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας. Μιας Σύμβασης που παράγει εθιμικούς κανόνες και για τα μη συμβαλλόμενα κράτη, σύμφωνα με τη νομολογία του Δικαστηρίου της Χάγης. Στο άρθρο 121 (2) αυτής της Σύμβασης προβλέπεται ότι τα νησιά δικαιούνται αιγιαλίτιδα ζώνη, δικαιούνται συνορεύουσα ζώνη, δικαιούνται Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) και δικαιούνται υφαλοκρηπίδα.
Και η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή των Δωδεκανήσων καθορίζεται από την ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία, την οποία είχα την τιμή να διαπραγματευτώ και να υπογράψω εν ονόματι της πρώτης Κυβέρνησης Μητσοτάκη.
Θέλω να υπογραμμίσω ότι για το μέγεθος των νησιών δεν υπάρχει διαφοροποίηση στη Σύμβαση. Δεν υπάρχουν διαφορετικά δικαιώματα αναλόγως του μεγέθους.
Και οποιαδήποτε άποψη έξω από τα ανωτέρω, είναι τελείως εκτός του γενικά ισχύοντος Διεθνούς Δικαίου και βέβαια είναι τελείως εκτός του ευρωπαϊκού κεκτημένου.
Διαχρονικά το Αιγαίο υπήρξε χώρος δοκιμασίας της εθνικής μας ευθύνης και της εθνικής μας θέλησης.
Προϊόν αυτής της εθνικής ευθύνης είναι η «Ατζέντα 2030», την οποία εφαρμόζουμε. Η μεγαλύτερη μεταρρύθμιση των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων που έγινε ποτέ.
Στο κέντρο αυτής της μεταρρύθμισης είναι το νέο δόγμα αποτροπής. Ένα δόγμα που αξιοποιεί πλήρως τις δυνατότητες, τις σύγχρονες πλατφόρμες, αλλά και τη γεωγραφική διαμόρφωση του χώρου του Αιγαίου.
Κορωνίδα αυτού του νέου αποτρεπτικού σχεδιασμού είναι η «Ασπίδα του Αχιλλέα». Ένα σχέδιο που καλύπτει όλες τις σύγχρονες πιθανές απειλές. Μια ολιστική προσέγγιση που φιλοδοξεί να θωρακίσει την επικράτεια και να ενισχύσει την αποτρεπτική ισχύ της Πατρίδας μας.
Ό,τι κάνουμε και ό,τι εφαρμόζουμε στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας εδράζεται στη βαθιά επίγνωση της αδιαμφισβήτητης ιστορικής αλήθειας. Το έχω επαναλάβει στο παρελθόν. Την αποτύπωσε σχεδόν 2.500 χρόνια πριν ο Θουκυδίδης στον Διάλογο μεταξύ των Μηλίων και των Αθηναίων: «Δυνατὰ δὲ οἱ προύχοντες πράσσουσι καὶ οἱ ἀσθενεῖς ξυγχωροῦσιν». Για να το πούμε στα νέα ελληνικά: «Οι ισχυροί κάνουν ό,τι τους επιτρέπει η δύναμή τους· και οι αδύναμοι ανέχονται ό,τι τους επιβάλλει η αδυναμία τους».
Δεν ανήκω σε αυτούς που αγνοούν τη γεωπολιτική και αριθμητική πραγματικότητα. Θέλω όμως να είμαι μαζί σας απολύτως ειλικρινής.
Δεν είναι ούτε εθνικά δυνατό ούτε συνταγματικά επιτρεπτό η χώρα να αποποιηθεί διά της παραιτήσεως από την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα, το Διεθνές Δίκαιο και το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, το ευρωπαϊκό κεκτημένο και την ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία και όσα αυτά της αποδίδουν.
Και ουδείς, επαναλαμβάνω ουδείς, ανεξαρτήτως της ισχύος του, πρέπει να ελπίζει ότι οποτεδήποτε, υπό οιαδήποτε κυβέρνηση, οιουδήποτε κόμματος, η Ελλάδα θα πραγματοποιήσει κάτι τέτοιο.
Είναι σαφές ότι η Ελλάδα και οι Έλληνες διαχρονικά θα κάνουν ό,τι χρειαστεί και απαιτηθεί. Ή όπως θα έλεγαν οι Αγγλοσάξονες: “whatever it takes”.
Σας ευχαριστώ πολύ».