Η επίσημη πρώτη παρουσίαση της εφαρμογής eCARDIO του Δρ Ηλία Τσούγκου για την ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στα νησιά της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας Πειραιώς & Αιγαίου, πραγματοποιήθηκε στη Χάλκη την Πέμπτη 1 Μαΐου 2025 στο Περιφερειακό Πολυδύναμο Ιατρείο Χάλκης «Δημήτρης Κρεμαστινός», σηματοδοτώντας ένα σημαντικό βήμα προς την ψηφιοποίηση και την αναβάθμιση των υπηρεσιών καρδιολογικής παρακολούθησης στην Ελλάδα. Η ημερομηνία της παρουσίασης επιλέχθηκε συμβολικά, καθώς συμπίπτει με τα γενέθλια του αείμνηστου Καθηγητή Καρδιολογίας Δημήτρη Κρεμαστινού, τιμώντας έτσι τη μνήμη και την ανεκτίμητη προσφορά του στην ιατρική και στη δημόσια υγεία.
Mια σημαντική πρωτοβουλία για την ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στα νησιά της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας Πειραιώς και Αιγαίου αναλαμβάνουν από κοινού ο Διοικητής της 2ης ΥΠΕ, κ. Χρήστος Ροϊλός, και ο Δρ Ηλίας Τσούγκος, Καρδιολόγος, Διευθυντής της ΣΤ’ Καρδιολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου ΥΓΕΙΑ και Επίκουρος Καθηγητής Καρδιολογίας στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου. Σημαντική είναι και η συμβολή του Δημάρχου Χάλκης, κ. Ευάγγελου Φραγκάκη, στην υποστήριξη και φιλοξενία αυτής της δράσης.
Με πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, κ. Γιώργου Χατζημάρκου, και του Αναπληρωτή Περιφερειάρχη, κ. Αποστόλη Ασπράκη, η εφαρμογή τελεί υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.
Η καινοτόμος εφαρμογή eCARDIO ενισχύει την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας στα νησιά της 2ης ΥΠΕ Πειραιώς & Αιγαίου
Δήμος Χάλης: Εκφράζουμε τις θερμές μας ευχαριστίες στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και προσωπικά στον Περιφερειάρχη κ. Γιώργο Χατζημάρκο και τον Αναπλ. Περιφερειάρχη κ. Αποστόλη Ασπράκη, υπό την αιγίδα της οποίας τελεί η συγκεκριμένη εφαρμογή, για την ουσιαστική συμβολή τους στην υλοποίηση αυτής της σημαντικής πρωτοβουλίας, που στοχεύει στην αναβάθμιση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας στα ακριτικά νησιά.
Ο RealVoice 99.5 και η δημοσιογράφος Ρένα Παυλάκη στην πρώτη επίσημη παρουσίαση της εφαρμογής eCARDIO
Δείτε εδώ
Η eCARDIO: Μια καινοτόμος ψηφιακή εφαρμογή για την επείγουσα καρδιολογική φροντίδα
Η εφαρμογή αναμένεται να προσφέρει απομακρυσμένη παρακολούθηση καρδιακών παθήσεων, με δυνατότητες καταγραφής, ανάλυσης και διαμοιρασμού δεδομένων σε πραγματικό χρόνο με ιατρούς.
Ένα σύγχρονο εργαλείο για τους γιατρούς σε όλη τη χώρα, η ελληνική ψηφιακή εφαρμογή eCARDIO προσφέρει υποστήριξη στη ιατρική κρίση σε στιγμές που κάθε δευτερόλεπτο μετράει.
Σχεδιασμένη από εξειδικευμένους καρδιολόγους με εμπειρία στην επείγουσα ιατρική, η εφαρμογή παρέχει άμεση πρόσβαση σε επιστημονικά εγκεκριμένες κατευθυντήριες οδηγίες, βασισμένες στα πρότυπα της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας, για τη διάγνωση και την αρχική αντιμετώπιση των πιο συχνών και κρίσιμων καρδιολογικών επειγόντων.
Πρόκειται για ένα εργαλείο «στήριξης» της ιατρικής κρίσης σε στιγμές που κάθε δευτερόλεπτο μετράει.
Ειδικότερα η νέα αυτή ψηφιακή πρωτοβουλία έρχεται να προσφέρει στους γιατρούς άμεση πρόσβαση σε επιστημονικά εγκεκριμένες κατευθυντήριες οδηγίες, βασισμένες στα πρότυπα της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας, για τη διάγνωση και την αρχική αντιμετώπιση των πιο συχνών και κρίσιμων καρδιολογικών επειγόντων. Σχεδιάστηκε με τρόπο ώστε να είναι πρακτική, απλή στη χρήση και απόλυτα αξιόπιστη. «Ο κάθε γιατρός, ακόμη και αν δεν είναι ειδικός στην καρδιολογία, μπορεί να έχει στη διάθεσή του την πληροφορία που χρειάζεται, την ώρα που τη χρειάζεται», επεσήμανε ο κ. Ηλίας Τσούγκος, Kαρδιολόγος MD PhD, Διευθυντής Καρδιολογικής Κλινικής Νοσοκομείου Υγεία, Επίκουρος Καθηγητής EUC, που μαζί με τους συνεργάτες του – Δελάκη Ιωσήφ, Χατζηανέστη Ευφρόσυνη, Τριχώνα Αγγελική, Μεγάλου Αλεξάνδρα, σχεδίασαν αυτό το σύγχρονο εργαλείο.
Εξηγεί ότι η ψηφιακή εφαρμογή «eCARDIO» αποτελεί μία ψηφιοποίηση γνώσης και πρακτικών εφαρμογών στον τομέα της υγείας. «Ως καρδιολόγοι με εμπειρία στην επείγουσα και νοσοκομειακή ιατρική, διαπιστώσαμε πόσο κρίσιμη είναι η λήψη σωστών αποφάσεων σε ελάχιστο χρόνο – ειδικά όταν δεν υπάρχει άμεση πρόσβαση σε καρδιολόγο. Θέλαμε να δημιουργήσουμε ένα πρακτικό, επιστημονικά τεκμηριωμένο εργαλείο που θα στηρίζει τον ιατρό τη στιγμή που το χρειάζεται περισσότερο».
Η eCARDIO έχει σχεδιαστεί με τρόπο ώστε να είναι πρακτική, απλή στη χρήση και απόλυτα αξιόπιστη.
«Ο κάθε γιατρός, ακόμη και αν δεν είναι ειδικός στην καρδιολογία, μπορεί να έχει στη διάθεσή του την πληροφορία που χρειάζεται, την ώρα που τη χρειάζεται», αναφέρει ειδικός. Αυτή η ψηφιακή εφαρμογή αποτελεί μία ψηφιοποίηση γνώσης και πρακτικών εφαρμογών στον τομέα της υγείας, εξασφαλίζοντας ότι οι γιατροί μπορούν να πάρουν σωστές αποφάσεις σε ελάχιστο χρόνο, ειδικά όταν δεν υπάρχει άμεση πρόσβαση σε καρδιολόγο.
Η εφαρμογή απευθύνεται αποκλειστικά σε γιατρούς, αποφοίτους ιατρικής σχολής, κατόχους άδειας άσκησης επαγγέλματος. Ο κύριος σκοπός της είναι να παρέχει αξιόπιστη καθοδήγηση σε επείγοντα καρδιολογικά περιστατικά, ειδικά σε δομές υγείας που δεν διαθέτουν καρδιολόγο ή βρίσκονται μακριά από εξειδικευμένα κέντρα. Είναι ιδανική για αγροτικά ιατρεία και Κέντρα Υγείας, προσφέροντας ένα πρακτικό εργαλείο υποστήριξης για τους γιατρούς σε συνθήκες που ο χρόνος και οι πόροι είναι περιορισμένοι.
Η εφαρμογή επιτρέπει γρήγορη πρόσβαση σε κατευθυντήριες οδηγίες της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας, με πρακτική προσέγγιση. Από την αναγνώριση συμπτωμάτων και την ερμηνεία ηλεκτροκαρδιογραφήματος έως την έναρξη φαρμακευτικής αγωγής και τη σωστή διαχείριση ενός οξέος εμφράγματος, παρέχει σαφήνεια και δομή χωρίς να απαιτεί εξειδικευμένη γνώση.
Η ευχρηστία της εφαρμογής ήταν βασική προτεραιότητα. Το περιεχόμενο είναι δομημένο ώστε να επιτρέπει στους γιατρούς να βρίσκουν άμεσα την πληροφορία που χρειάζονται, χωρίς να χάνουν χρόνο. «Η εφαρμογή είναι ένα εργαλείο υποστήριξης, όχι επιβάρυνσης» αναφέρεται. Το μήνυμα προς τους γιατρούς που εργάζονται μόνοι τους είναι ότι δεν είναι μόνοι, υπάρχουν τρόποι ενίσχυσης της κρίσης τους και υποστήριξης στις αποφάσεις τους.
Η τεχνολογία μπορεί να φέρει την επιστημονική κοινότητα πιο κοντά τους, υπενθυμίζοντας ότι η γνώση τους είναι πολύτιμη. «Η καρδιά ως συμβολισμός ζωής αξίζει σωστή, ισότιμη και έγκαιρη φροντίδα για όλους, ανεξαρτήτως τοποθεσίας» συμπληρώνεται από ειδικούς της ομάδας.