12.1 C
Rhodes
Κυριακή, 13 Απριλίου, 2025

Από το σοκ στην κωλοτούμπα: Πώς ο Τραμπ πάγωσε τους δασμούς μέσα σε 13 ώρες – Όλο το παρασκήνιο

Περισσότερα άρθρα

spot_img

Κι έτσι ξαφνικά ο Ντόναλντ Τραμπ αποφάσισε να κάνει πίσω στο φιλόδοξο σχέδιό του για εκτεταμένους δασμούς στον πλανήτη, ανακοινώνοντας ένα πάγωμα 90 ημερών, σε όλο τον κόσμο, πλην της Κίνας. Το Πεκίνο καλείται να αντιμετωπίσει δασμούς ύψους 125%.

«Είχαν αρχίσει να γκρινιάζουν», είπε ο Τραμπ, εξηγώντας την αυξανόμενη κριτική που δέχτηκε ο Λευκός Οίκος την τελευταία εβδομάδα αναφορικά με τους δασμούς. «Είχαν αρχίσει να αγχώνονται, να φοβούνται λιγάκι».

Τι μεσολάβησε και ο Τραμπ έκανε στροφή 180 μοιρών μόλις 13 ώρες αφότου τέθηκαν σε ισχύ οι σαρωτικοί δασμοί του;

Μέχρι πριν λίγα 24ωρα, ο Ντόναλντ Τραμπ έδειχνε αποφασισμένος να αγνοήσει τις παγκόσμιες προειδοποιήσεις και να επιμείνει στην επιβολή δασμών που απειλούσαν να προκαλέσουν παγκόσμιο οικονομικό σοκ. Όμως η πίεση των αγορών, η ανησυχία για ύφεση και ένα τηλεοπτικό απόσπασμα με τον ισχυρότερο τραπεζίτη της Wall Street ήταν αρκετά για να γυρίσει το παιχνίδι μέσα σε μόλις 13 ώρες.

Με ανάρτησή του στα social media, ο Τραμπ ανακοίνωσε ότι παγώνει τους λεγόμενους «ανταποδοτικούς» δασμούς που είχαν επιβληθεί σε εισαγωγές από σχεδόν 60 χώρες και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η ανακοίνωση ήρθε μόλις 13 ώρες αφότου οι δασμοί είχαν τεθεί σε εφαρμογή. Ο Τραμπ άφησε να εννοηθεί ότι η αναστάτωση στις αγορές έπαιξε ρόλο στην απόφασή του. Η Κίνα, η οποία συμπεριλαμβανόταν στους αρχικούς ανταποδοτικούς δασμούς, δεν εξαιρέθηκε από την αναστολή.

Αντιθέτως, ο Τραμπ ανακοίνωσε αύξηση των δασμών για τα κινεζικά προϊόντα στο 125% (από 104%). Η απόφαση αυτή ακολούθησε την ανακοίνωση του Πεκίνου για αντίποινα, με επιβολή δασμού 84% σε αμερικανικά προϊόντα.

Γιατί έκανε πίσω ο Τραμπ; Τρόμαξε από τα αμερικανικά ομόλογα

Όπως αναφέρει σε ανάλυσή του το Bloomberg, η εφαρμογή των ανταποδοτικών δασμών προκάλεσε μεγάλη αναστάτωση στις χρηματαγορές και ενίσχυσε τους φόβους για ύφεση. Ο Τραμπ βρέθηκε αντιμέτωπος με έντονες πιέσεις από επιχειρηματίες και επενδυτές να ανακαλέσει.

Ο ίδιος ανέφερε πως σκοπός της αναστολής είναι να δοθεί χρόνος στους εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ να διαπραγματευτούν. Η αμερικανική πλευρά θέλει οι χώρες να μειώσουν τους δικούς τους δασμούς, να άρουν εμπόδια στο εμπόριο, όπως ποσοστώσεις, επιδοτήσεις και ελλιπή προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας.

«Ο κόσμος γινόταν λίγο υπερβολικός, είχαν αρχίσει να φοβούνται», σχολίασε ο πρόεδρος στους δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο. «Πρέπει να είμαστε ευέλικτοι», πρόσθεσε, αναγνωρίζοντας πως η εκκωφαντική ανακοίνωσή του για γενικευμένους δασμούς την περασμένη εβδομάδα «τρόμαξε λίγο» τους επενδυτές και τους έκανε «νευρικούς».

Σύμφωνα με αναλυτές, ο λόγος που ο πρόεδρος άλλαξε στάση φαίνεται να ήταν οι αναταράξεις στην αγορά αμερικανικών κρατικών ομολόγων. Αρχικά, οι επενδυτές κατέφυγαν σε αυτή την “ασφαλή” επιλογή, όμως σύντομα άρχισαν να ξεφορτώνονται τα ομόλογα του αμερικανικού Δημοσίου.

Οι επενδυτές έστειλαν ξεκάθαρο μήνυμα και ο πρόεδρος φαίνεται να υποχώρησε μπροστά στις προειδοποιήσεις τόσο των επενδυτών όσο και των επιχειρηματικών κύκλων στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με πληροφορίες του CNBC, φέρεται να έλαβε σοβαρά υπόψη του τη συνέντευξη του Jamie Dimon, διευθύνοντα συμβούλου της JP Morgan. Ο Dimon είχε εκτιμήσει ότι η αύξηση των δασμών είναι πολύ πιθανό να οδηγήσει την οικονομία σε ύφεση.

«Είναι πανέξυπνος, ένα οικονομικό μυαλό – έκανε φανταστική δουλειά στην τράπεζα», σχολίασε ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος τελικά προσχώρησε στις απόψεις του.

Ένα «στρατηγικό» πισωγύρισμα – Τι θα συμβεί μετά την αναστολή των δασμών

Αφού επιδείκνυε ισχύ για περίπου δέκα ημέρες, ο Ντόναλντ Τραμπ έκανε στροφή 180 μοιρών μέσα σε λίγες μόνο ώρες.

Για να προλάβουν τις φήμες περί έλλειψης σχεδίου, ο πρόεδρος και οι υποστηρικτές του προσπάθησαν να παρουσιάσουν την απόφαση ως μέρος μιας στρατηγικής.

«Αυτή ήταν η στρατηγική του από την αρχή», διαβεβαίωσε ο υπουργός Οικονομικών, Σκοτ Μπέσεντ.

Αν δεν υπάρξουν συμφωνίες μέχρι τις αρχές Ιουλίου, όταν λήγει το 90ήμερο, οι δασμοί ενδέχεται να επανέλθουν. Υπάρχει όμως και η πιθανότητα νέας παράτασης – ο Τραμπ έχει ήδη αναβάλει την επιβολή δασμών στο παρελθόν, π.χ. για το Μεξικό και τον Καναδά.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ