Οι φωτογραφίες επιβεβαιώνουν τις μαρτυρίες των επιζώντων ότι ολόκληρα κτίρια ισοπεδώθηκαν μέσα σε δευτερόλεπτα παρασύροντας μαζί τους εκατοντάδες ανθρώπους που βρίσκονταν μέσα σε αυτά.
Εικόνες εκτεταμένης καταστροφής σε μία από τις μεγαλύτερες πόλεις της Μιανμάρ, στο Μανταλέι, αποκαλύπτουν οι δορυφορικές φωτογραφίες της Maxar από την περιοχή που χτύπησαν την Παρασκευή τα 7,7 Ρίχτερ του σεισμού.
Κατοικίες, ακόμη και παγόδες με όλα τα παρακείμενα κτίρια έχουν γίνει σωρός ερειπίων.
Δείτε δορυφορικές φωτογραφίες





Ο μέχρι τώρα απολογισμός κάνει λόγο για 1.644 νεκρούς, 3.408 τραυματίες και 139 αγνοούμενους.
Είναι πολύ πιθανόν ο αριθμός να μην ανταποκρίνεται στην αλήθεια με δεδομένο ότι η Μιανμάρ είναι μια χώρα όπου η χούντα ελέγχει ασφυκτικά τη ροή των πληροφοριών. Εξάλλου οι εκτιμήσεις των επιστημόνων με δεδομένο το επίκεντρο και άλλα χαρακτηριστικά του σεισμού, του εδάφους και των κτιρίων, κάνουν λόγο για δεκάδες χιλιάδες θύματα – ακόμη και για 50.000.
Δεύτερη νύχτα μετά τον καταστροφικό σεισμό των 7,7 Ρίχτερ στη Μιανμάρ και σταδιακά η προσοχή μετατοπίζεται στη διαχείριση της ανθρωπιστικής κρίσης καθώς οι ελπίδες να βρεθούν ζωντανοί οι εγκλωβισμένοι λιγοστεύουν επικίνδυνα.
Πάντως, υπάρχουν και θαύματα: μια γυναίκα από το Μανταλέι ανασύρθηκε από τα ερείπια όπου είχε παγιδευτεί για περισσότερες από 30 ώρες. Στην ίδια πολυκατοικία τουλάχιστον 90 άνθρωποι πιστεύεται ότι ακόμη είναι μέσα στα ερείπια.
Σε άλλη περίπτωση στην ίδια πόλη οι συγγενείς ψάχνουν στα χαλάσματα κάποιο ίχνος από τους επιζώντες. Σε εξαώροφο κτίριο που κατέρρευσε μέσα σε δευτερόλεπτα, τουλάχιστον επτά άνθρωποι -δύο εκπαιδευτικοί και πέντε μαθητές- παραμένουν παγιδευμένοι στο εσωτερικό του κτιρίου. Άλλοι επτά σκοτώθηκαν και δύο ανασύρθηκαν ζωντανοί ώρες μετά τον σεισμό.
Στο σχολείο φοιτούσαν περίπου 200 μαθητές, ηλικίας 12-15 ετών. Το τρίμηνο είχε τελειώσει και, ευτυχώς, οι περισσότεροι από αυτούς είχαν φύγει. Όσοι βρίσκονταν στο ένα από τα δύο κτίρια του πρόλαβαν να φύγουν. Εκείνοι που βρίσκονταν στο άλλο και έκαναν πρόβες χορού για την επικείμενη γιορτή του νερού, το παραδοσιακό νέο έτος στη Μιανμάρ, παγιδεύτηκαν στα ερείπια.