15.4 C
Rhodes
Τετάρτη, 2 Απριλίου, 2025

Ο Περιφερειάρχης Γ. Χατζημάρκος στο Φόρουμ της Καθημερινής «Περιβάλλον & Δόμηση: Μια άνιση μάχη;»

Περισσότερα άρθρα

spot_img

Στο πλαίσιο του Φόρουμ της Καθημερινής «Περιβάλλον & Δόμηση: Μια άνιση μάχη;», στην  ενότητα με τίτλο «Προστατεύουμε τα νησιά μας;» συμμετείχε ως ομιλητής ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος. Η ενότητα ανέδειξε κρίσιμα ερωτήματα για την τουριστική ανάπτυξη, τον πολεοδομικό σχεδιασμό και τη διατήρηση της ταυτότητας των νησιών.

Ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος, πρότεινε να αντικατασταθεί ο όρος «τουρισμός» με τον όρο «φιλοξενία». Τόνισε ότι «η τουριστική ανάπτυξη δεν είναι οριζόντια, κάθε νησί έχει τον δικό του χαρακτήρα», σημειώνοντας: «Επί 204 χρόνια αγωνιζόμαστε να αποκτήσουμε τοπικά πολεοδομικά σχέδια. Αυτή τη στιγμή, ό,τι γίνεται, γίνεται σχεδόν αυτοσχέδια».

Σχετικά με το ερώτημα αν προστατεύονται τα νησιά, ανέφερε ότι «σε σχέση με το παρελθόν έχουν γίνει άλματα», όμως χρειάζεται να προχωρήσουν τα τοπικά πολεοδομικά σχέδια».

 

 

Ο πρόεδρος του ΙΟΒΕ, Γιάννης Ρέτσος, μίλησε για την παγκόσμια θέση της Ελλάδας στον τουρισμό: «Η Ελλάδα σκοράρει υψηλότερα σε ό,τι έχει να κάνει με τον άνθρωπο και το φυσικό της πλούτο. Η τουριστική ανάπτυξη είναι μία πραγματικότητα. Η Ελλάδα συγκαταλέγεται στα 5 σημαντικότερα τουριστικά brands παγκοσμίως».

Υπογράμμισε ότι «είμαστε υπερδύναμη στον χώρο του τουρισμού. Πρέπει με στρατηγική να δούμε πώς θα διατηρήσουμε αυτήν την ανάπτυξη και πώς θα πάμε ψηλότερα».

Ανέφερε ως παράδειγμα τη Μαγιόρκα, λέγοντας ότι «είναι πρότυπο πόλης» και ότι στην Ισπανία «η αδειοδοτική διαδικασία είναι 3 φορές ακριβότερη από της Ελλάδας, αλλά είναι ξεκάθαρο τι πρέπει να κάνεις. Αν παρανομήσεις, η οικοδομή σταματάει και δεν μπορείς να προχωρήσεις». Σχολίασε πως «επειδή δεν έχουμε πλαίσιο, καταλήγουμε να κάνουμε τις συζητήσεις που κάνουμε και ξανακάνουμε», και τόνισε ότι «ο τουρισμός πλέον είναι εμπειρία. Δεν είναι μόνο αυτό που λέγαμε παλιά “μία εβδομάδα ξεκούρασης”».

Νέος Οικοδομικός Κανονισμός: Ο περιβαλλοντικός λαϊκισμός και η έλλειψη ελέγχου-4

Ο δικηγόρος Στάθης Ποταμίτης χαρακτήρισε την τουριστική ανάπτυξη «βιώσιμη δραστηριότητα στον χώρο της φιλοξενίας, που ευνοεί κι άλλες δραστηριότητες».

Τόνισε πως «οι δραστηριότητες πρέπει να είναι βιώσιμες από κάθε άποψη», προσθέτοντας ότι «έχουμε πολύπλοκους νόμους που δεν εφαρμόζονται. Ξέρουμε πολλές φορές ότι αυτό που έχουμε νομοθετήσει, στην πράξη δεν μπορεί να εφαρμοστεί».

Ο Ιωάννης Σπιλάνης, ομότιμος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, έθεσε το ερώτημα: «Πρέπει να δούμε αν ο τουρισμός οδηγεί στη βελτίωση της ζωής των κατοίκων;».

Τόνισε την ανάγκη αξιοποίησης του περιβάλλοντος και του πολιτισμού και υπογράμμισε ότι «σε πολλές περιπτώσεις θέλουμε να γκριζάρουμε τα πράγματα».

Η δήμαρχος Σίφνου, Μαρία Ναδάλη, δήλωσε ότι «τουριστική ανάπτυξη είναι η φυσιογνωμία του νησιού, η ιδιαίτερη αρχιτεκτονική φυσιογνωμία». Ανέφερε ότι «δεν μιλάμε πάντα για αυθαίρετη δόμηση, αλλά για νόμιμα κτίρια» και σημείωσε: «Πρέπει να δούμε αν τα κτίσματα έχουν τη νομιμότητα που θα πρέπει να έχουν». Τόνισε τη σημασία του μηνύματος «όχι στα υπόσκαφα, όχι σε πισίνες», όπως αποφάσισε ομόφωνα το δημοτικό συμβούλιο της Σίφνου.

Τη συζήτηση συντόνισε η δημοσιογράφος και παρουσιάστρια του ΣΚΑΪ, Χριστίνα Βίδου.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ