Αισιοδοξία επικρατεί στον κλάδο της εστίασης με τους εστιάτορες να περιμένουν μια ακόμη καλύτερη τουριστική περίοδο αυτό το καλοκαίρι ή έστω, στα ίδια επίπεδα με το 2024. Όλοι αναφέρουν ότι η εστίαση πέρασε από πολλές κρίσεις, το μνημόνιο, τον κορωνοιό και τώρα την ακρίβεια που χτυπάει απευθείας τα τρόφιμα και τις πρώτες ύλες.
Είναι γνωστό ότι σύμφωνα με τα στοιχεία, ο πληθωρισμός των τροφίμων στην Ελλάδα παραμένει ένας από τους υψηλότερους στην Ευρώπη, αποτελώντας από τα κυριότερα προβλήματα για τους εστιάτορες. Χαρακτηριστικά, το ελαιόλαδο, βασικό στοιχείο της ελληνικής κουζίνας, παρουσίασε αύξηση τιμών κατά 67,2% το 2024, ενώ οι τιμές φρούτων και λαχανικών παραμένουν υψηλότερες από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
Όπως δήλωσε ο Πρόεδρος του Σωματείου Εστίασης και συναφών επαγγελμάτων Νήσου Ρόδου ‘Η Πρωτοπορία’, Σταύρος Ζουρούδης: «Οι εστιάτορες προσπαθούμε να βρούμε λύσεις, να αναπροσαρμόσουμε το συνολικό κόστος μας και να μην χαλάσουμε την ποιότητα. Η σχέση ποιότητας – τιμής είναι σημαντική για κάθε από τα εστιατόρια μας. Πρέπει να προσαρμόσουμε τις τιμές, χωρίς να υπάρχει αντίκτυπος στον πελάτη. Έχουν ακριβύνει όλα τα προϊόντα. Ειδικά το κρέας, χοιρινό και κοτόπουλο, ανεβαίνουν συνεχώς. Όλα αυτά μαζί, έχουν συνέπειες στην επιχείρηση».
Ο προβληματισμός παραμένει γιατί, παράλληλα, έχουν αυξηθεί πάρα πολύ οι μισθοδοσίες και τα ασφάλιστρα. Ακόμα και τα ακριβά ενοίκια επιβαρύνουν τους ιδιοκτήτες καταστημάτων εστίασης. Το θέμα της επιβίωσης των εστιατορίων λόγω κόστους αντιμετωπίζεται σε όλη την Ελλάδα για πρώτη φορά σε τόσο μεγάλο βαθμό. Από τη στιγμή που θα εφαρμοστεί και η ψηφιακή κάρτα εργασίας από τον Ιανουάριο, όλοι αυτοί που δούλευαν στην εστίαση, όλο αυτό το κόστος θα φέρει σε δυσχερή θέση πάρα πολλά εστιατόρια που ενώ βλέπουν τους αριθμούς των τουριστών να ανεβαίνουν, δεν βλέπουν ούτε κέρδη, ούτε μεγάλους τζίρους.
Όπως δήλωσε ο Σταύρος Ζουρούδης, οι εστιάτορες είναι ικανοποιημένοι αλλά προβληματισμένοι:
«Τα προβλήματα του δικού μας κλάδου στην εστίαση, είναι συγκεκριμένα: φορολογία, ασφαλιστικές εισφορές, οι αυξήσεις στους μισθούς, η ακρίβεια, η αύξηση στις τιμές της ενέργειας αλλά και οι συνεχείς αυξήσεις στα τρόφιμα (και τις πρώτες ύλες) δεν αφήνουν πολλά περιθώρια για κέρδη. Φτάσαμε σε σημείο να μην μπορούμε να ελέγξουμε τον κατάλογό μας σε καθημερινή βάση! Λάδια, κρέατα, ενέργεια, ποτά… Εμείς προσπαθήσαμε να απορροφήσουμε όσο μπορούσαμε αυτές τις αυξήσεις και να βοηθήσουμε το τουριστικό προϊόν να κινηθεί.».
Οι εστιάτορες ζητούν την επαναφορά των μειωμένων συντελεστών Φ.Π.Α. και λένε ότι τα ζητήματα της εποχικότητας και της νησιωτικότητας πρέπει να μπουν στο τραπέζι για την αντιμετώπιση των προβλημάτων των επιχειρήσεων εστίασης και επισιτισμού.