“Κύριε Υπουργέ,
Παρακαλούμε όπως εγκρίνετε την λειτουργία Πυροσβεστικού Κλιμακίου στα διοικητικά όρια του δήμου μας, όλο το χρόνο καθώς όλοι αντιλαμβανόμαστε τα οφέλη που θα προκύψουν από την λειτουργία του, υπογραμμίζοντας τις μεγάλες ανάγκες του Δήμου μας θέματα Πολιτικής Προστασίας καθ’ όλο το έτος, λόγω του ιδιαίτερου γεωμορφολογικού ανάγλυφου της περιοχής μας, ενώ θα μπορούσε να συνδράμει και στο συντονισμό των κατοίκων εθελοντών του νησιού.
Στη Σύμη υπάρχει πυροσβεστικό κλιμάκιο μόνο για τη θερινή περίοδο, αλλά στόχος είναι η μόνιμη παρουσία πυροσβεστών στο νησί, καθώς, η συντριπτική πλειοψηφία των οικιών του παραδοσιακού οικισμού του νησιού διαθέτουν ξύλινες κεραμοσκεπές και ξύλινα μεσοπατώματα και κουφώματα, τα οποία τις καθιστούν ιδιαίτερα εύφλεκτες και επιρρεπείς σε συνθήκες εξάπλωσης πυρκαγιάς, δεδομένης και της εγγύτητας των κτισμάτων εντός του οικισμού και φυσικά για την προστασία των δασών μας, μιας και το δάσος της Σύμης είναι το δεύτερο μεγαλύτερο της Δωδεκανήσου, αποτελεί δε μοναδικό πνεύμονα του κατά τα άλλα βραχώδους δήμου μας, και απαιτείται η δυνατότητα άμεσης και αποτελεσματικής παρέμβασης.
Ολόκληρο το νησί αποτελεί αρχαιολογικό χώρο, ο δε οικισμός μας έχει χαρακτηριστεί και διατηρητέος (Π.Δ. 19-10-1978, ΦΕΚ594/Δ/13-11/1978).
Παρακαλούμε όπως ληφθεί υπόψη η αύξηση των μεταναστευτικών ροών και η χθεσινή 09.02.2025 πυρκαγιά στη δασική περιοχή Φανερωμένης και συγκεκριμένα στην ορεινή περιοχή πίσω από την Ιερά Μονή Πανορμίτη, καθώς οι αρχές συνέλαβαν ένα άτομο, ως υπαίτιο για την εκδήλωσή της και πρόκειται για μετανάστη.”