16 C
Rhodes
Δευτέρα, 3 Φεβρουαρίου, 2025

Σεισμοί: Συνωστισμός στα λιμάνια και ουρές στα ταξιδιωτικά πρακτορεία – Αναχωρούν από τα νησιά οι κάτοικοι λόγω των συνεχών δονήσεων

Περισσότερα άρθρα

spot_img

Άρον-άρον και με τον τρόμο για τις επόμενες ώρες να τους κυριεύει, κάτοικοι των νησιών των Κυκλάδων, όπου τα Ρίχτερ δεν σταματούν να καταγράφονται, αναχωρούν.

Οι ουρές στα ταξιδιωτικά πρακτορεία είναι μεγάλες, τη στιγμή που ο συνωστισμός που επικρατεί στα λιμάνια είναι ενδεικτικός της αγωνίας για την εξέλιξη της σεισμικής δραστηριότητας που αξιολογείται καθημερινά από τις ειδικές επιτροπές με τη λήψη μέτρων να έχει κριθεί αναγκαία ενώ παράλληλα έχουν αποσταλεί στη Σαντορίνη και μηνύματα 112 λόγω των κατολισθήσεων.

Σύμφωνα με το Μega, μάλιστα, πάνω 1.000 κάτοικοι έφυγαν από το νησί σε λίγες ώρες.

 

 

 

Σεισμοί: Γεμάτα φεύγουν τα πλοία

Όπως φάνηκε σε πλάνα του Mega, γεμάτα φεύγουν πλοία και αεροπλάνα από τη Σαντορίνη. Για ακόμα μια μέρα σχηματίζονται ουρές έξω από ταξιδιωτικά πρακτορεία, ενώ οι θέσεις στα πλοία και στα αεροπλάνα με προορισμό την Αθήνα αποδεικνύονται λίγες μπροστά στην ζήτηση που υπάρχει.

Η νύχτα που πέρασε βρήκε πολλούς να κοιμούνται στα αυτοκίνητα και σε χώρους που είχαν στηθεί προληπτικά σκηνές.

Κάποιοι περίμεναν στο λιμάνι να φτάσει το πλοίο με προορισμό τον Πειραιά και άλλοι έσπευσαν στο αεροδρόμιο του νησιού για να βρουν εισιτήριο.

Ένα από τα μέτρα που έχουν ληφθεί είναι να αδειάσουν οι πισίνες στην Καλντέρα καθώς όπως εξηγούν οι ειδικοί η κίνηση του νερού σε περίπτωση ισχυρού σεισμού μπορεί να προκαλέσει ζημιές στις κατασκευές και να αυξήσει τους κινδύνους καταρρεύσεων.

Οι έλεγχοι για τυχόν ζημιές και τη στατικότητα των κτιρίων βρίσκονται σε εξέλιξη.

Η σεισμική δραστηριότητα συνεχίζεται, με τους ειδικούς να αξιολογούν όλα τα στοιχεία ώρα με την ώρα.

Το χρονικό της αξιολόγησης της σεισμικής δραστηριότητας

Σεισμοί – Κικίλιας: Απαιτήθηκαν αποστολές μηνυμάτων 112 για μικρές κατολισθήσεις ως συνέπεια της παρατεταμένης δραστηριότητας

«Το σύνολο των μέτρων που έχουν παρθεί μέχρι τώρα είναι προληπτικά» δήλωσε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, αναφερόμενος στις δράσεις της Πολιτείας που σχετίζονται με τη σεισμική δραστηριότητα στην Σαντορίνη, την Αμοργό, την Ανάφη και την γύρω περιοχή.

«Έχουν γίνει αυτά που πρέπει σε επιχειρησιακό επίπεδο» από την Πολιτική Προστασία, το Πυροσβεστικό Σώμα, την Ελληνική Αστυνομία, το Λιμενικό Σώμα, τις Ένοπλες Δυνάμεις, την Αυτοδιοίκηση και τους επιστήμονες μας» τόνισε ο κ. Κικίλιας, σημειώνοντας ότι «συνεδριάζει πλέον καθημερινά η Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου, και προτείνει μέτρα. Εμείς έχουμε εμπιστοσύνη στους Έλληνες επιστήμονες, οι οποίοι παρακολουθούν εκ του σύνεγγυς, και με όλες τις τελευταίες τεχνολογίες, αυτά τα οποία απορρέουν από την σεισμική δραστηριότητα, η οποία είναι παρατεταμένη, και προσπαθούμε μόνιμα να ενημερώσουμε σωστά». Σήμερα, συνέχισε ο κ. Κικίλιας, «απαιτήθηκαν και (αποστολές μηνυμάτων) “112”, προκειμένου για την Θήρα και τα γύρω νησιά, σε ό,τι έχει να κάνει με μικρές κατολισθήσεις ως συνέπεια της παρατεταμένης σεισμικής δραστηριότητας».

Θα δούμε πώς θα εξελιχθεί το φαινόμενο και επιστημονικά αλλά και στην πράξη, για το τι κάνουμε ως οργανωμένο κράτος και Πολιτική Προστασία για να προστατέψουμε τους συμπολίτες μας, είπε ο κ. Κικίλιας, στο πλαίσιο συζήτησης επίκαιρης ερώτησης του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Ψυχογιού. Ο κ. Ψυχογιός δήλωσε ότι παρακολουθεί τη σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή, μίλησε για την ανάγκη ενίσχυσης του κρατικού μηχανισμού, συνέστησε ψυχραιμία στους κατοίκους και τους κάλεσε να ακολουθούν τις οδηγίες των Αρχών.

Τα μέτρα που αποφασίστηκαν στην κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών

Κλειστά θα παραμείνουν τα σχολεία έως και την Παρασκευή σε Σαντορίνη, Ανάφη, Ίο και Αμοργό όπως αποφασίστηκε στην κοινή συνεδρίαση των δύο Επιτροπών (της Μόνιμης Eπιστημονικής Eπιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και Μείωσης της Σεισμικής Διακινδύνευσης και της Μόνιμης Επιστημονικής Επιτροπής Παρακολούθησης του Ελληνικού Ηφαιστειακού Τόξου του ΟΑΣΠ), λόγω της αυξημένης σεισμικής δραστηριότητας στη θαλάσσια περιοχή στην περιοχή των Κυκλάδων.

Δαπιστώθηκε, ειδικότερα, ότι η σεισμική ακολουθία στη θαλάσσια περιοχή της Ανύδρου, μεταξύ Θήρας και Αμοργού, είναι ιδιαίτερα αυξημένη με 200 σεισμούς από την 1η Φεβρουαρίου με μέγεθος άνω του 3.0 (και με μέγιστο καταγεγραμμένο μέγεθος 4.9).

Σεισμοί: Tι διαπιστώθηκε από όλα τα μέλη των Επιτροπών
1. Η σεισμική δραστηριότητα εντός της καλδέρας παραμένει στα ίδια χαμηλά επίπεδα με τις προηγούμενες μέρες.

2. Η σεισμική ακολουθία στη θαλάσσια περιοχή της Ανύδρου, μεταξύ Θήρας και Αμοργού, είναι ιδιαίτερα αυξημένη με 200 σεισμούς από την 1η Φεβρουαρίου με μέγεθος άνω του 3.0 (και με μέγιστο καταγεγραμμένο μέγεθος 4.9).

3. Η τρέχουσα σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή της νήσου Ανύδρου οφείλεται σε υποθαλάσσια ρήγματα με διεύθυνση ΒΑ-ΝΔ και δεν σχετίζεται με ηφαιστειακή δραστηριότητα.

4. Οι Επιτροπές προτείνουν τα ακόλουθα προληπτικά μέτρα:

α. Τα σχολεία να παραμείνουν κλειστά έως και την Παρασκευή 07/02/2025 σε Θήρα, Ανάφη, Ίο και Αμοργό.

β. Οι πολίτες θα πρέπει:

– να αποφεύγουν τις μεγάλες συναθροίσεις εντός κτιρίων.

– να αποφεύγουν την προσέγγιση σε εγκαταλελειμμένα κτίρια.

– να αποφεύγουν την πρόσβαση και παραμονή στα λιμάνια Αμμουδίου, Αρμένης, Κόρφου και Παλαιού Λιμένα Φηρών.

– να προχωρήσουν σε άρση επικίνδυνων στοιχείων μη δομικής τρωτότητας στα κτίριά τους (βαριά επικρεμάμενα αντικείμενα, ψευδοροφές κλπ) και στο άδειασμα των υδάτων στις κολυμβητικές δεξαμενές (πισίνες).

– να επιλέγουν ασφαλείς διαδρομές κατά τη μετακίνησή τους μέσα στον αστικό ιστό και στο επαρχιακό οδικό δίκτυο, ιδιαίτερα στα σημεία που υπάρχουν έντονες μορφολογικές κλίσεις και είναι πιθανόν να εκδηλωθούν κατολισθητικά φαινόμενα.

– να υπάρχει άμεση απομάκρυνση από τις παράκτιες περιοχές, σε περίπτωση ισχυρής σεισμικής δόνησης.

Οι Επιτροπές θα συνεδριάσουν εκ νέου την Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου στις 08:00.

Διαβάστε ακόμα: Λέκκας για τους σεισμούς στη Σαντορίνη: Πιθανόν να έχουμε πάνω από 5 Ρίχτερ, λιγότερο πιθανό πάνω από 5,5

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ