Πολλές οι ανάγκες για αίμα ενώ η ζήτηση αφορά σε συγκεκριμένες ομάδες αίματος, τόνισε σε δηλώσεις του, ο
Βασίλης Νικολής, πρόεδρος του Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών Ρόδου «Αγιος Εφραίμ».
Αναλυτικά, ο κ. Νικολής υπογράμμισε τα εξής:
«Οι ομάδες αίματος που είναι απαραίτητες, είναι σχεδόν όλες αλλά αντιμετωπίζουμε μεγαλύτερο πρόβλημα στις ελλείψεις με την ομάδα ‘μηδέν Αρνητικό’. Είναι γνωστές οι αναρτήσεις που κάνουμε σαν Σύλλογος στα σόσιαλ μήντια, στις εφημερίδες και γενικά σε όλα τα μέσα ενημέρωσης, καλώντας τους συμπολίτες μας, να δώσουν αίμα για να καλυφθούν οι ανάγκες. Στην δική μας περιοχή, οι ανάγκες φτάνουν στις 7.000 μονάδες. Από αυτές δυστυχώς, δεν έχουμε καταφέρει ακόμη να φτάσουμε στο επιθυμητό επίπεδο, προκειμένου το μέρος των αναγκών μας να καλύπτεται από εθελοντές και μάλιστα από τακτικούς εθελοντές αιμοδότες. Είναι ένας στόχος που ελπίζουμε να πετύχουμε. Το γεγονός είναι ότι οι ανάγκες για αίμα, καλύπτονται από δότες που είναι συγγενείς με όσους έχουν ανάγκη. Δηλαδή, προσπαθούμε ακόμη, να περάσουμε την αντίληψη στον κόσμο της τακτικής εθελοντικής αιμοδοσίας, ώστε να μην βρισκόμαστε σε συνεχές άγχος για να καλύψουμε τις ανάγκες, της τελευταίας στιγμής.
Αυτές οι ανάγκες, έχουν διπλασιαστεί από την περίοδο της πανδημίας του κορωνοϊού, διότι, κατά την διάρκεια του εγκλεισμού και της πανδημίας, μεταφέρθηκαν από την μία, τα τακτικά χειρουργεία και από την άλλη, οι έκτακτες ανάγκες που προκύπτουν με τα περιστατικά κ.ο.κ. ‘
Εμείς, σαν Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών Ρόδου, ξεκινήσαμε την πρώτη εθελοντική αιμοδοσία, δημιουργώντας μια καινούργια ομάδα εθελοντών στην περιοχή του Αρχαγγέλου, που είναι μια μεγάλη Δημοτική Ενότητα. Με αυτό τον τρόπο, αισιοδοξούμε, μέχρι το τέλος του χρόνου, να ευαισθητοποιήσουμε περισσότερο κόσμο και να έχουμε πολλές εθελοντικές αιμοδοσίες. Το μήνυμα είναι ότι η εθελοντική αιμοδοσία είναι καλή και για τον εθελοντή αιμοδότη αλλά κυρίως, για το κοινωνικό σύνολο».
Στον Σύλλογο Εθελοντών Αιμοδοτών Ρόδου «Αγιος Εφραίμ», είναι εγγεγραμμένοι πάνω από 8.200 μέλη αλλά δεν είναι πάντα διατεθειμένοι να δίνουν τακτικά αίμα.
«Εάν οι εθελοντές αιμοδότες – μέλη μας, έδιναν αίμα, θα είχαμε καλύψει τις ανάγκες και με το παραπάνω!!! Όπως έχουμε διαπιστώσει οι συμπολίτες μας, συνήθως προστρέχουν στον Σύλλογο μας και ζητούν βοήθεια, όταν έχουν ανάγκη. Όταν περάσει ο κίνδυνος του δικού τους ανθρώπου, ή του συγγενή τους, ξεχνούν να ξαναέρθουν. Αυτό είναι ένα μεγάλο έλλειμμα και για εμάς, γιατί δεν μπορούμε να λειτουργήσουμε σωστά. Γι αυτό προσπαθούμε να επικαιροποιούμε τη λίστα και να ειδοποιούμε τα μέλη μας, προκειμένου να τηρούν το χρονοδιάγραμμα των τακτικών τους αιμοδοσιών.
Μάλιστα σε αυτό βοηθάει και η εφαρμογή του Εθνικού Μητρώοι Αιμοδοτών, που υπάρχει από το Υπουργείο Υγείας εδώ και χρόνια καθώς, υπάρχει ‘υπενθύμιση’ η οποία ενημερώνει τον κάθε εθελοντή αιμοδότη για το πότε μπορεί να δώσει αίμα (οι άνδρες κάθε τρεις μήνες, οι γυναίκες κάθε τέσσερις μήνες). Ταυτόχρονα, παρακολουθώντας ο καθένας τις αιμοδοσίες που κάνει, είναι όπως όταν έχεις έναν λογαριασμό σε μια τράπεζα που έχεις χρέωση / πίστωση. Ξέρεις ποιες έχεις καλύψει δίνοντας αίμα είτε σε συγγενικά πρόσωπα είτε στο ευρύ κοινωνικό σύνολο, ή έχεις το περιθώριο να το χρησιμοποιήσεις για τον εαυτό σου ή κάποιον άλλον. Είναι μια εφαρμογή πάρα πολύ χρήσιμη και μπορείς ο καθένας να την κατεβάσει στο κινητό του».
Η πιο σπάνια ομάδα αίματος είναι το ‘μηδέν αρνητικό’ καθώς, είναι πολύ λίγα τα άτομα που ανήκουν σε αυτή την ομάδα. Όταν λοιπόν συμβεί κάποια ανάγκη, ένα τροχαίο, μία επέμβαση, ένας ασθενής που βρίσκεται στην εντατική και χρειάζεται τέτοια ομάδα αίματος, είναι πολύ δύσκολο να εξευρεθεί και μάλιστα από όλη την υπόλοιπη Ελλάδα.
«Σε αυτή την ομάδα ανήκουν και τα άτομα με Μεσογειακή Αναιμία που πρέπει να βρουν αίμα, αυτής της ομάδας και υπάρχει ένας βαθμός δυσκολίας, μεγαλύτερος από τον συνηθισμένο. Γι αυτό και πολλές φορές, όταν γίνονται εθελοντικές αιμοδοσίες και εντοπίσουμε ένα άτομο με αυτή την ομάδα αίματος, του λέμε να μην δώσει αίμα εκείνη την ώρα αλλά να περιμένει να τον καλέσουμε όταν εμφανιστεί ανάγκη.
Μην ξεχνάτε ότι το αίμα, δεν ζει πάνω από 42 ημέρες!!!
Είναι πάρα πολλοί εκείνοι που δεν το γνωρίζουν αυτό. Νομίζουν ότι συγκεντρώνουμε τις μονάδες αίματος σε ένα ψυγείο και το έχουμε για πολλούς μήνες. Δεν είναι όμως έτσι. Το αίμα δεν μπορεί να διατηρηθεί για πολύ. Συνεπώς οι εθελοντικές αιμοδοσίες που κάνουμε είναι και για να καλύψουμε όλες τις περιπτώσεις των ατόμων που έχουν ανάγκη».
Το πρόγραμμα του Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών Ρόδου «Αγιος Εφραίμ», περιλαμβάνει εθελοντικές αιμοδοσίες με εξορμήσεις σε σχολεία όπως στον Έμπωνα που θα γίνει τον μήνα Φεβρουάριο. Παράλληλα, θα επεκταθούν οι ενημερώσεις σε όλα τα σχολεία, στα δημοτικά, στα γυμνάσια, στα λύκεια κ.ο.κ.
Ταυτόχρονα, θα γίνονται και εθελοντικές αιμοδοσίες σε εργασιακούς χώρους, σε ξενοδοχεία ζητώντας από εργαζόμενους να δώσουν αίμα αλλά και από εθελοντές τουρίστες, που είναι συστηματικοί. Ο Σύλλογος θα μοιράζει έντυπα σε πολλές γλώσσες, για να γίνεται σωστή ενημέρωση, με ερωτηματολόγια και με εγγυήσεις για λόγους ασφαλείας.