Μέσα στον επόμενο μήνα θα παραδοθεί στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου η μελέτη που αφορά τον Τριαντενό πλακοσκεπή ποταμό, οπότε και θα τεθεί σε διαβούλευση, όπως έκανε γνωστό ο Περιφερειάρχης Γιώργος Χατζημάρκος, στην συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου την περασμένη Παρασκευή, στην διάρκεια της οποίας έγινε εκτενής συζήτηση για την αποκατάσταση των ζημιών που άφησε πίσω της η θεομηνία Bora, καθώς και για τις διαδικασίες που έχει ήδη δρομολογήσει η Περιφέρεια.
Ο Περιφερειάρχης χαρακτήρισε τον πλακοσκεπή ποταμό “τεχνικό έγκλημα 100% που δεν θεραπεύεται”. Τόσο ο ίδιος, όσο και ο Προϊστάμενος των Τεχνικών Υπηρεσιών της Περιφέρειας Νίκος Λυμπερόπουλος, παρουσίασαν τα επιστημονικά δεδομένα βάσει της κείμενης νομοθεσίας, σύμφωνα με τα οποία ο πλακοσπεπής ποταμός σήμερα μπορεί να δεχτεί 10 έως 12 κυβικά μέτρα νερό το δευτερόπλεπτο, όταν , σύμφωνα με τα όρια που θέτει η νομοθεσία, πρέπει να έχει δυνατότητα 54 κυβικών μέτρων το δευτερόλεπτο.
“Πώς θα γίνει αυτό, θα μας το πουν οι μελετητές” ανέφερε ο Περιφερειάρχης και τόνισε πως ουδεμία παρέμβαση έχει γίνει από την Περιφέρεια προς τους μελετητές για τις λύσεις που θα προτείνουν, διαψεύδοντας κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς που διακινούνται από ορισμένους, ότι αποτελεί απόφαση της Περιφέρειας να αποκαλυφθεί ο ποταμός.
“Η Περιφέρεια δεν επηρεάζει την απόφαση των μελετητών” ανέφερε πρόσθεσε ωστόσο ότι η άποψη τη οποίαν έχουν ήδη εκφράσει οι μελετητές είναι ότι η μόνη αποδεκτή νομικά και επιστημονικά λύση, είναι η αποκάλυψη του ποταμού.
Ο κ. Χατζημάρκος είπε επίσης ότι ζήτησε από τους μελετητές να φέρουν συγκεκριμένη πρόταση για την πλήρη αποκατάσταση της κυκλοφορίας στην Ιαλυσό, καθώς ένα μεγάλο μέρος της ζωής και της οικονομικής δραστηριότητας της πόλης έχει δομηθεί πέριξ του πλακοσκεπούς ποταμού.
“Δεν θέλουμε να καταστρέψουμε την πόλη, θέλουμε να την προστατεύσουμε. Να προστατεύσουμε την ανθρώπινη ζωή και τις περιουσίες των ανθρώπων. Είναι πολιτική βούλησή μας να θωρακίσουμε την Ιαλυσό” δήλωσε ο Περιφερειάρχης.
Στο πλαίσιο της διαβούλευσης που θα γίνει, η μελέτη θα παρουσιαστεί τόσο στο Περιφερειακό Συμβούλιο όσο και στο Δημοτικό Συμβούλιο, καθώς ο Δήμος Ρόδου είναι ο διαχειριστής της πόλης της Ιαλυσού, για την λήψη των σχετικών αποφάσεων.
Ακούστε εδώ τα σχετικά αποσπάσματα.