16 C
Rhodes
Κυριακή, 19 Ιανουαρίου, 2025

ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ ΟΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΚΥΝΟΚΟΜΕΙΟ

Περισσότερα άρθρα

spot_img

-Δεν σταματούν οι εγκαταλείψεις ζώων σε όλο το νησί

Δεν είναι η πρώτη φορά εδώ και πολλά χρόνια, που τα περιστατικά με τις εγκαταλείψεις (και σε πολλές περιπτώσεις, κακοποιήσεις) ζώων και συγκεκριμένα σκυλιών, βλέπουν τη δημοσιότητα στην Ρόδο.

 

Το φαινόμενο με τις εγκαταλείψεις έχει γίνει τώρα πια ανεξέλεγκτο ενώ εκατοντάδες είναι και οι κακοποιήσεις ζώων, τα οποία βρίσκουν είτε οι κάτοικοι είτε τα εντοπίζουν οι εθελοντές.

 

Ο Γιώργος Κρητικός που είναι επικεφαλής του Συλλόγου ‘Διάσωση Ζώων Ρόδου’ (Animal Rescue) και έχει αναλάβει την διαχείριση του Δημοτικού Κυνοκομείου, λέει πάντως, ότι οι εγκαταλείψεις είναι εκτός ελέγχου, σε σημείο να μην υπάρχει περιθώριο για φιλοξενία άλλων ζώων στο Κυνοκομείο. «Αυτό γίνεται εδώ και χρόνια. Προσπαθούμε να προωθούμε υιοθεσίες αλλά και πάλι, ο χώρος γεμίζει πολύ σύντομα αφού τα περιστατικά με εγκαταλελειμμένα ζώα είναι σε καθημερινή βάση και μάλιστα είναι κατά δεκάδες.

Εμείς, δημιουργήσαμε έναν σύλλογο, που αποτελείται από ανθρώπους που έχουν την εμπειρία, είναι υποστηρικτές και εθελοντές. Ο Σύλλογος μας, ονομάζεται ‘Διάσωση Ζώων Ρόδου’ (Animal Rescue). Αναλάβαμε την διαχείριση του Δημοτικού Κυνοκομείου που όπως γνωρίζουμε όλοι έχει πάρα πολλά προβλήματα και δέχεται πολύ μεγάλη πίεση στη φιλοξενία ζώων. Από την πλευρά μας, θα κάνουμε μια σειρά από δράσεις και παράλληλα, συνεχίζουμε τα προγράμματα στειρώσεων όλη την διάρκεια του έτους. Ωστόσο, η κατάσταση όσο πάει και χειροτερεύει. Καθημερινά, λαμβάνουμε ειδοποιήσεις για εγκαταλειμμένα ζώα σε πολλά σημεία του νησιού. Δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτό. Πρέπει να βρεθούν λύσεις, για να μην διογκώνεται το πρόβλημα. Στη συντριπτική πλειοψηφία, τα σκυλιά που εντοπίζουμε, είναι κυνηγόσκυλα. Απευθύνουμε καθημερινά εκκλήσεις προς πάσα κατεύθυνση, να ευαισθητοποιηθούν οι πολίτες και να μην εγκαταλείπουν τα ζώα. Στο Δημοτικό Κυνοκομείο φιλοξενούνται πάνω από 400 σκυλιά, αλλά εάν συνεχίσουμε με αυτούς τους ρυθμούς, θα φτάσουμε πάνω από 600. Μόνο μέσα σε μια μέρα, εντοπίσαμε και σώσαμε 22 σκυλιά πολλά από αυτά είναι θηλυκά με τα κουτάβια τους. Έχω ζητήσει συναντήσεις και παρεμβάσεις, γιατί δεν υπάρχει ελπίδα… Πρέπει με κάποιον τρόπο να σταματήσουν αυτά. Όλοι δηλώνουν τις ευαισθησίες τους, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κ.λπ. αλλά στην πράξη, τα πράγματα είναι διαφορετικά. Πρέπει κάποτε, να διαχωρίσουμε τη λειτουργία του Κυνοκομείου. Δεν είναι ένα μέρος που πετάνε τα ζώα, τα έχουν στα κλουβιά και μεγαλώνουν εκεί μέσα. Το έχουμε πει επανειλημμένα, ότι θα πρέπει να αποτελέσει ένα μεταβατικό στάδιο όπου τα ζώα θα φιλοξενούνται προσωρινά και μάλιστα, τα άρρωστα ή κακοποιημένα ζώα. Όχι να γίνει αποθήκη ζώων. Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να δώσουμε οριστικές λύσεις. Σίγουρα χρειάζεται μια οργανωμένη προσπάθεια, με προγράμματα στειρώσεων όλο τον χρόνο, με κτηνιατρική περίθαλψη κ.ο.κ. Υπάρχει νομοθεσία και πρέπει να εφαρμοστεί. Εφόσον υπάρχει πλέον συνεργασία με τον Δήμο Ρόδου που είναι στο πλευρό μας, θα ζητήσουμε συνάντηση με όσους είναι συναρμόδιοι για να βρούμε μόνιμες λύσεις. Αν υπάρχει διάθεση για συνεργασία όλα μπορούν να προχωρήσουν».

 

Ωστόσο, ο Δήμος Ρόδου διά του Μιχάκη Θωμάτο, αντιδημάρχου  Πολιτικής Προστασίας και μέριμνας αδέσποτων ζώων Συντροφιάς, δηλώνει ότι η λειτουργία του Κυνοκομείου έχει βελτιωθεί αρκετά τα δύο τελευταία χρόνια.

 

Ο Δήμος Ρόδου, προχωράει στην εφαρμογή ενός προγράμματος καταγραφής του κάθε ζώου ώστε να δημιουργηθεί ένα ηλεκτρονικό μητρώο και μετά, να γίνει μια πλατφόρμα υιοθεσιών.

 

Όπως δήλωσε, θα γίνει νέος σχεδιασμός και προγραμματισμός για να γίνει το κυνοκομείο επισκέψιμο για τα σχολεία με παράλληλα  εκπαιδευτικά προγράμματα.

 

Το πιο σημαντικό είναι ότι πρέπει να γίνει τσιπάρισμα σε όλα τα ζώα συντροφιάς και κυρίως στα κυνηγόσκυλα. Εάν τοποθετηθούν τα μικροτσίπ στα ζώα, δεν θα είναι πια δύσκολο να εντοπίζονται και να ειδοποιούνται οι ιδιοκτήτες τους.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ