Οι συνταγές με ερυθρελάτη ή πεύκο στη Σκανδιναβία περιλαμβάνουν την αποξήρανση των βελόνων για να χρησιμοποιηθούν ως ένα εσπεριδοειδές, αρωματικό συστατικό στο βούτυρο που συνοδεύει το χοιρινό ή το κυνήγι
Όταν η βελγική πόλη της Γάνδης πρότεινε ότι μια «πράσινη» λύση για την αποφυγή της σπατάλης τροφίμων κατά την εορταστική περίοδο ήταν η χρήση χριστουγεννιάτικων δέντρων για την προσθήκη γεύσης στο βούτυρο και τις σάλτσες, φαινόταν αρκετά αθώα. Άλλωστε, η Σκανδιναβία τα χρησιμοποιεί εδώ και καιρό για την παρασκευή τροφίμων και η ιδέα να καταναλώνουμε χριστουγεννιάτικα δέντρα για να τα ανακυκλώνουμε είναι της μόδας μεταξύ των περιβαλλοντολόγων και των αστικών τροφοσυλλεκτών.
Ωστόσο, σε μια από τις πιο ασυνήθιστες κυβερνητικές προειδοποιήσεις, η βελγική υπηρεσία για την ασφάλεια των τροφίμων (FASFC) προειδοποίησε το κοινό: μην καταναλώνετε το παλιό σας χριστουγεννιάτικο δέντρο. Οι συμβουλές συνταγών της Γάνδης για τη χρήση kerstboom – χριστουγεννιάτικων δέντρων – σε πικάντικο βούτυρο ερυθρελάτης έκαναν άσχημη εντύπωση στην υπηρεσία, ιδίως αφού η πόλη παρέπεμψε τους ανθρώπους σε έναν ιστότοπο που ανέφερε ότι ήταν ασφαλές να τα καταναλώνει κανείς «χωρίς πολλές γνώσεις».
«Τα χριστουγεννιάτικα δέντρα δεν προορίζονται καθόλου να καταλήγουν στην τροφική αλυσίδα», δήλωσε η Χελέν Μπόντε, εκπρόσωπος της FASFC, σημειώνοντας ότι η χρήση φυτοφαρμάκων γι’ αυτά είναι υψηλότερη από τα όρια που επιβάλλονται για τα τρόφιμα. «Όταν χρησιμοποιήθηκαν αυτά τα φυτοφάρμακα, δεν υπήρχε ποτέ η πρόθεση να τα φάνε άνθρωποι. Επίσης, δεν υπάρχουν μέγιστες τιμές και δεν πραγματοποιούμε ελέγχους. Τα δέντρα που προέρχονται από την άγρια φύση στη Σκανδιναβία [είναι] φυσικά κάτι εντελώς διαφορετικό από τα δέντρα που καλλιεργούνται εδώ».