14.9 C
Rhodes
Τετάρτη, 1 Ιανουαρίου, 2025

Χριστούγεννα: Τα ακριτικά νησιά τα γιορτάζουν διαφορετικά – Τι λένε στα “Παραπολιτικά” οι δήμαρχοι Καστελόριζου, Κω, Καλύμνου, Σύμης και ο αντιδήμαρχος Κάσου

Περισσότερα άρθρα

spot_img

Πάσχα στο χωριό, Χριστούγεννα στην πόλη, λέει ο λαός, όμως για τα ακριτικά νησιά μας τι ισχύει; Πώς γιορτάζονται οι άγιες μέρες και η Πρωτοχρονιά; Τα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» επικοινώνησαν με τους τοπικούς άρχοντες και ενημερώθηκαν για τις γιορτινές δράσεις, αλλά και για τα διαχρονικά προβλήματα απομόνωσης. Η Κάλυμνος, που είναι ένα νησί με ιδιαίτερο θρησκευτικό στοιχείο, τις ημέρες των εορτών υποδέχεται χιλιάδες επισκέπτες, όπως δηλώνει στα «Π» ο δήμαρχος, Ιωάννης Μαστροκούκος.

«Η Κάλυμνος είναι ένα νησί με τη δική του ιδιαιτερότητα ανάμεσα στα άλλα. Δηλαδή, διατηρεί σταθερά περίπου 18.000 μόνιμους κατοίκους και τις ημέρες των Χριστουγέννων και του Πάσχα ο πληθυσμός διπλασιάζεται. Περιμένουμε τα συγγενικά μας πρόσωπα, τα οποία θα έρθουν είτε από την υπόλοιπη Ελλάδα είτε από το εξωτερικό, για να κάνουμε γιορτές ζεστά και οικογενειακά. Το θρησκευτικό συναίσθημα είναι πολύ ανεπτυγμένο για εμάς, η εκκλησία των Χριστουγέννων είναι πολύ σημαντική. Ο δήμος μας διοργανώνει διάφορα πολιτιστικά δρώμενα, όπου υπάρχει μια όμορφη διέξοδος για όλους μας», αναφέρει αρχικά. «Από τα φετινά Χριστούγεννα προσδοκούμε και επιθυμούμε, με την αρωγή της Πολιτείας, να λύσουμε τα βασικά θέματα υποδομών που πρέπει να τελειώσουμε, για να μπορέσουμε ως σύγχρονη κοινωνία να πάμε σε μια νέα εποχή», συμπληρώνει ο κ. Μαστροκούκος.

«Η εμπειρία σε νησί είναι εντελώς διαφορετική – Η Κως παραμένει ζωντανή, σε ηπιότερους ρυθμούς»

Την ίδια ώρα, στην Κω η μαγεία της χριστουγεννιάτικης περιόδου έχει κατακλύσει εδώ και μέρες το νησί, καθώς ο αγαπημένος των παιδιών, ο Αϊ-Βασίλης, έκανε την εμφάνισή του στην Πλατεία Ανταγόρα. Η πλατεία, αγκαλιασμένη από τις γιορτινές μελωδίες, υποδέχτηκε μικρούς και μεγάλους σε μια ξεχωριστή γιορτή, υπό τους ήχους της Φιλαρμονικής του δήμου της Κω, με τον μαέστρο Νίκο Γκαναβούρα. Ο δήμαρχος του νησιού, Θεοδόσης Νικηταράς, μιλώντας στα «Π» σημειώνει ότι «ίσως, για τους περισσότερους, οι γιορτινές ημέρες του Δεκεμβρίου είναι συνδυασμένες με βουνό και χιόνι.

Ομως, η εμπειρία σε νησί είναι εντελώς διαφορετική, αλλά και εξαιρετικά ενδιαφέρουσα. Η Κως παραμένει ζωντανή, σε ηπιότερους ρυθμούς. Το παρατεταμένο καλοκαίρι και ο ήπιος χειμώνας δίνουν ευκαιρίες απόλαυσης της φύσης σε χειμερινούς κολυμβητές, ποδηλάτες και περιηγητές. Για τους νησιώτες, τα Χριστούγεννα είναι ημέρες χαλάρωσης, ξεκούρασης, οικογενειακής θαλπωρής και σύσφιγξης φιλικών σχέσεων, σε συνδυασμό με εξόδους διασκέδασης». «Η κοινωνία της Κω είναι δραστήρια και δημιουργική. Ως Δήμος Κω στηρίζουμε τις δημιουργικές πρωτοβουλίες των συμπατριωτών μας, στολίζουμε το νησί μας και οργανώνουμε τα χειμερινά “Ιπποκράτεια”, με πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων. Ανανεώνουμε δυνάμεις και περιμένουμε τη νέα χρονιά με αισιοδοξία και διάθεση για νέο ξεκίνημα», προσθέτει ο κ. Νικηταράς.

Διαδικτυακή εκστρατεία ενόψει Χριστουγέννων στο Καστελλόριζο

Οσον αφορά, τώρα, το Καστελλόριζο, φέτος ξεκίνησε μια διαδικτυακή εκστρατεία ενόψει των Χριστουγέννων, με κύριο στόχο την ανάδειξη της γεωπολιτικής αξίας της νήσου. Τη συμβολική πρωτοβουλία ανέλαβε αυτήν τη φορά το ινστιτούτο «Ευνομία» για τη στήριξη των ακριτικών μας νησιών και των εκεί ακριτών μας με κάθε δυνατό μέσο, ηθικό, υλικό, νομικό και πολιτικό. Συγκεκριμένα, η εκστρατεία καλεί όλους τους Ελληνες, από όλες τις γωνιές του πλανήτη, να αποστείλουν ταχυδρομικώς μια χριστουγεννιάτικη κάρτα στο σχολείο του πολύτιμου για τον Ελληνισμό αυτού νησιού. Είναι απαραίτητο η κάρτα να σταλεί ταχυδρομικώς, ούτως ώστε να αναγκαστούν τα πλοία διά θαλάσσης να μεταφέρουν τα μηνύματα με φυσικό τρόπο (και όχι ηλεκτρονικά) στο νησί. Είναι μια μικρή, συμβολική κίνηση, που μπορεί ο καθένας και η καθεμία να κάνουν και δεν απαιτεί ούτε πολύ χρόνο ούτε πολλά έξοδα.

Ο δήμαρχος του νησιού, Νικόλαος Ασβέστης, μιλώντας στα «Π» τονίζει ότι «στην περίπτωσή μας ταιριάζει η φράση “Χριστούγεννα στην πόλη, Πάσχα στο χωριό”. Ευχόμαστε σε όλους και όλες καλές γιορτές, με αγάπη, ειρήνη και ό,τι επιθυμεί ο καθένας. Τις ημέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς στο νησί είναι πολύ ήρεμο και τα περισσότερα μαγαζιά είναι κλειστά. Ο περισσότερος κόσμος φεύγει, προκειμένου να πάει στη Ρόδο για να δει τους συγγενείς του. Παράλληλα, υπάρχουν πολλοί στρατιωτικοί αλλά και λιμενικοί που φεύγουν για να περάσουν τις γιορτές με τις οικογένειές τους. Τις προηγούμενες ημέρες ήρθαν κάποιοι καλλιτέχνες στο πλαίσιο εορταστικών εκδηλώσεων και του χρόνου ευελπιστούμε τα πράγματα να είναι ακόμα καλύτερα και να κρατήσουμε τα παιδιά στο νησί μας».

Ιδιαίτερη βαρύτητα στον στολισμό έδωσε η Κάσος

Η ηρωική Κάσος είναι ένα ακόμα ακριτικό νησί, όπου ο δήμος αποφάσισε τη φετινή χρονιά να δώσει ιδιαίτερη βαρύτητα στον στολισμό. Ετσι, οι ιθύνοντες έφτασαν μέχρι το τελευταίο σπίτι του κάθε οικισμού μέσα από τους κεντρικούς δρόμους. Η βασική επιδίωξη ήταν η δημιουργία μιας ζεστής, γιορτινής ατμόσφαιρας και θαλπωρής, που όλοι έχουν ανάγκη. Μιλώντας στα «Π», ο αντιδήμαρχος Οικονομικών του ηρωικού νησιού, Γιάννης Νικολάου, υποστηρίζει ότι «συνήθως την περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς στην Κάσο μένουν πολύ λίγοι άνθρωποι, καθώς οι περισσότεροι φεύγουν. Τα γιορτάζουμε με διάφορες εκδηλώσεις και με παραδοσιακό τρόπο. Παράλληλα, υπάρχουν τροποποιήσεις των δρομολογίων των πλοίων, προκειμένου να υπάρχει ευκολότερη μετακίνηση. Ο πιο πολύς κόσμος μαζεύεται τις μέρες του Πάσχα, οπότε και γίνονται οι περισσότερες εκδηλώσεις».

Σύμη: Αυτά είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει – «Προσδοκούμε τον χειμώνα να μην είμαστε ξεχασμένοι»

Ακόμα ένα νησί που βρίσκεται σε ακριτική περιοχή είναι η Σύμη. Μιλώντας στα «Π», ο δήμαρχος, Ελευθέριος Παπακαλοδούκας, στέλνει τις ευχές του σε όλο τον κόσμο και στη συνέχεια προσθέτει ότι ο ίδιος αλλά και οι κάτοικοι του νησιού «επιθυμούν να έχουν υγεία. Και, για να έχουμε υγεία, πρέπει τα ιατρεία μας να είναι στελεχωμένα με το απαραίτητο προσωπικό. Ως ακριτικό νησί, που το καλοκαίρι συμβάλλουμε στην οικονομία της χώρας μέσω του τουρισμού, προσδοκούμε τον χειμώνα να μην είμαστε ξεχασμένοι και να έχουμε κάποιους γιατρούς Γενικής Ιατρικής, έναν μικροβιολόγο και έναν ακτινολόγο. Δεν είναι εύκολο να μεταφέρεσαι για μία ακτινογραφία ή μία αιματολογική εξέταση στη Ρόδο. Το να μένει μια οικογένεια σε ακριτικό νησί χωρίς να έχει τα απαραίτητα δυσκολεύει τη ζωή της».

Δημοσιεύτηκε στα Παραπολιτικά

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ